De Feyenoord Academy reist over de hele wereld om de filosofie van de club uit te dragen en om de naamsbekendheid te vergroten. De kinderen een onvergetelijke week bezorgen is minstens net zo belangrijk.
Onlangs waren de jeugdtrainers Jan Gösgens en Jeffrey Oost in Bloemfontein, de hoofdstad van de provincie Vrijstaat. “Hier hebben de kinderen maar één kans.”
De beste 36 kinderen uit de scholen van Bloemfontein kregen training van de Feyenoord-trainers. Voor Jan Gösgens en Jeffrey Oost is Afrika geen onbekend continent. Ze werkten allebei voor de Feyenoord Academy in Ghana, terwijl Jan Gösgens zelfs voor de Supersport Feyenoord Academy in Zuid-Afrika werkte. Hij werkte daar onder andere met een nog jonge Kamohelo Mokotjo, die later naar Rotterdam zou komen. “Een nieuwe Mokotjo loopt hier niet rond”, licht Gösgens toe. “Maar dat komt omdat men in Zuid-Afrika niet de waarde in ziet van een goede jeugdopleiding. Het is short term thinking. Terwijl er geld genoeg is. Een coach van de hoogste divisie hier krijgt 30.000 tot 50.000 dollar per maand.”
Droom
Voor de jongens is het behoorlijk aanpoten. Zij zijn de oefenstof niet gewend. Ook de 17-jarige Tyrone Mondi niet. Hij speelde ooit een jaar bij Bolton Wanderers in Engeland en kan goed de verschillen duiden tussen het voetbal in Europa en Zuid-Afrika. “Het spel gaat in Europa veel sneller en tactisch is men daar veel sterker. Mijn droom is om ooit in Europa en voor het nationale team te spelen.”
Tyrone is een van de vier jongens die uiteindelijk gekozen wordt voor een stageweek op Varkenoord. Deze vond twee weken geleden plaats. De Zuid-Afrikaanse talenten konden goed mee met het niveau. Nu het financieel weer wat beter gaat met Feyenoord hoopt Jan Gösgens, trainer van Feyenoord Onder 18, dat de club weer permanent een opleiding in Zuid-Afrika begint. “Als je bij Feyenoord afvalt, ga je naar Sparta. Val je daar af, ga je naar Excelsior. Hier hebben de jongens slechts één kans. Ik vind dat je kinderen over de hele wereld moet helpen. En dan noem ik Afrika, omdat m’n hart daar ligt. Natuurlijk is het belangrijk om aan onze Rotterdamse jongens te denken, maar ik vind ook dat we verder moeten kijken dan ons eigen cirkeltje.”
Verslaggever Frank Stout reisde met Feyenoord mee naar Vrijstaat en maakte de volgende reportage. Niet alleen over voetbal, maar ook over de prachtige natuur in de provincie Vrijstaat. Hij zocht het onder andere hogerop in een luchtballon en werd besprongen door volwassen tijgers. Een leeuw had onze verslaggever kort daarvoor namelijk getrakteerd op een douche van urine. Een lucht die onweerstaanbaar bleek.