vrijdag 21 februari 2020
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 1

Oprichting en Groei (1908-1917)

Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908 in het knusse kroegje De Vereeniging, eigendom van Jac. Keizer.

Ze speelden op het Afrikaanderplein. Eerst heette de ploeg Wilhelmina. Die naam was waarschijnlijk gekozen, omdat Koningin Wilhelmina het land regeerde, of omdat het Afrikaanderplein vlak bij de Wilhelminakerk en bij het Wilhelminaplein lag.

1908
Gerard Muller, Mees Weber en Kees van Baaren poseren in 1909 in het shirt van Wilhelmina

Al snel verhuisde de ploeg naar het Rijnhavenkwartier. Na samengaan met een andere kleine vereniging, namelijk Volharding, werd de naam veranderd in H.F.C. (Hillesluise Football Combinatie.) De naam H.F.C. hield ook niet lang stand, want in 1909 moest de naam weer veranderd worden. De reden hiervan ligt bij de Bond, omdat zij de naam H.F.C. niet accepteerden. Dat kwam omdat er al een H.F.C. (Haarlemsche Football Club) bestond.

celeritas
Door deze gedwongen verandering werd de naam Celeritas. Als clubkleuren werden geel en zwart gekozen, wat in het shirt verwerkt was. Hieronder kwam een witte broek.

Celeritas speelde de eerste seizoenen in de R.V.B (Rotterdamse Voetbal Bond; District). Het bereiken van de N.V.B. (Nederlandse Voetbal Bond; Landelijk) moest gebeuren door eerst 3 maal kampioen te worden van enkele afdelingen. En omdat het ledental al zodanig was uitgebreid kon er met drie elftallen in 1911 aan de competitie worden begonnen. Alle drie de elftallen werden kampioen en dus bereikte Celeritas de N.V.B.

Kees van Baaren in actie als keeper tijdens de wedstrijd Celeritas-Excelsior in 1911

Door de promotie naar de landelijke bond, de N.V.B., was Celeritas genoodzaakt haar naam te veranderen, omdat er al een vereniging onder de naam van Celeritas in de N.V.B. uitkwam. Nu moest er gekozen worden tussen: Mars, Het Zuiden of Feijenoord.


Op 5 mei werd er gestemd en kwam Feijenoord met de meeste stemmen uit de bus. Officieel werd het ‘Rotterdamse Voetbal Vereniging Feijenoord’. Er werd ook een logo gemaakt. Met de nieuwe naam kwam ook het nu van Feyenoord bekende tenue, van een rood-wit shirt met een zwarte broek.

Op 16 juli 1912 werd de club officieel door de NVB (de latere KNVB) geregistreerd: ‘Feijenoord te Rotterdam, Afrikaanderplein, speelterrein; kleedlokaal: Joubertstraat 65 Rotterdam.

Een klein clubje, Crescendo, sloot zich bij Feijenoord. In 1915 volgde de fusie met DCS. Die fusie bracht veel waardevolle spelers mee, als Adriaan Koonings, Cor van der Velde, Arie Prause, Arie Moerman, Willem Visser, Joep Petterson, Harry van Esch en natuurlijk de gevreesde goalgetter Kees Pijl. In dat seizoen werd Feijenoord 1e in de derde klasse N.V.B. en promoveerde dus naar de 2e klasse N.V.B.

In 1917 werd er verhuisd van het Afrikaanderplein naar het terrein aan de Kromme Zandweg. Op het Afrikaanderplein werden nu in verband met de 1e Wereldoorlog volkstuintjes aangelegd.

De ‘hoofdtribune’ van de Kromme Zandweg

De ‘hoofdtribune’ van de Kromme Zandweg.

In het seizoen 1918/1919 eindigde Feijenoord als derde in de Tweede Klasse en promoveerden ze naar de Eerste Klasse B. Ze moesten echter in de overgangsklasse gaan spelen.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 2 Eerste Kampioenschappen (1917-1930) »


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1