vrijdag 21 februari 2020
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 11

Tijdelijke opleving (1979-1984)

Aan het begin van het seizoen 1979/80 won Feyenoord weer het A.D.-toernooi nu door in de finale met 5 – 4 Ipswich Town te verslaan.

Op 2 maart 1980 stond de Feyenoord-Exelsior van deze dag in het teken van Wim Jansen die afscheid nam van Feyenoord en naar Washington Diplomats zou vertrekken. De dag zou anders lopen dan verwacht nadat Wim Jansen tot Bondsridder was benoemd verloor Feyenoord de wedstrijd met 0 – 4. De 24.276 toeschouwers verlieten lang voor het einde al het stadion.

Op 17 mei 1980 speelde Feyenoord de finale van de K.N.V.B.-beker en moest deze spelen tegen mede-finalist Ajax. Feyenoord, dat uit speelde, kwam via een strafschop al snel met 1-0 achter. Niettemin vocht Feyenoord verbeten terug en won uiteindelijk met 1 – 3. Deze wedstrijd was tevens het afscheid van Ajaxied Ruud Krol.

In de competitie eindigt Feyenoord op een vierde plaats.

Het seizoen 1981/82 word Feyenoord wederom vierde in de competitie. Gedurende dit seizoen vind één van de opmerkelijkste transfers plaats. Mr. Feyenoord, Wim Jansen, komt terug uit amerika, en gaat spelen bij aartsrivaal ajax. Het toeval wil dat Jansen uitgerekend zijn debuut maakt bij Feyenoord-Ajax. Dan wordt het een Rotterdamse toeschouwer te veel, en treft hem tijdens de warming-up met een bevroren sneeuwbal op het oog. Na een kwartier valt hij al uit.

Op 28 Juli 1982 sterft ere-voorzitter van Feyenoord, Cor Kieboom, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Het seizoen 1982/83: Feyenoord wint weer het A.D.-toernooi nu door Celtic in de finale met 4-3 te verslaan.

Shirtreclame werd door de K.N.V.B. ingevoerd. Feyenoord begon met ‘De Gouden Gids’ als sponsor. De nieuwe trainer van dat seizoen Hans Kraaij trok Ruud Gullit en Michel Valke aan en meteen sloeg er een vonk over op spelers en publiek. Feyenoord eindigde in het seizoen 1982/83 met aantrekkelijk voetbal op de tweede plaats, zonder dat Hans Kraaij dat met eigen ogen zag. Kraaij was niet meer bestand tegen de stress en liet de coaching tijdens de wedstrijd over aan assistent Ab Fafié.

Op 4 Juni 1983 is de afscheidswedstrijd van Willem van Hanegem. Dit werd de wedstrijd Feyenoord – Nederlands elftal uit 1974 (2-2). Er kwamen ongeveer 63.000 mensen alleen voor Willem.

Het seizoen 1983/84 is er één met een ‘dubbel’ gevoel. Thijs Libregts werd de nieuwe trainer. De ras-ajaxied Johan Cruyff komt naar Feyenoord.

Feyenoord haalt een nieuw bezoekers record tijdens het A.D.-toernooi. Over beide dagen kwamen er 102.184 bezoekers. H.S.V. won het toernooi. Ook is er een jubileumboek uitgebracht dat de titel ‘Feyenoord 75-jaar’ mee kreeg.

In april 1984 krijgt Feyenoord een nieuwe sponsor namelijk Opel. Opel tekent een overeenkomst van 3 jaar.

Op 2 mei 1984 word de K.N.V.B.-beker gewonnen door Fortuna S.C. thuis met 1-0 te verslaan. Peter Houtman maakte het winnende doelpunt nadat hij in de 69ste minuut in viel voor Willy Carbo en in de 72ste minuut scoorde.

En op 6 mei 1984 werd Feyenoord landskampioen. En won dus in feite ‘De Dubbel.’ De kampioenswedstrijd werd gespeeld tegen Willem II: Willem II – Feyenoord 0-5. De wedstrijd moest vroeg tijdig gestopt worden vanwege de Feyenoord-supporters die na elk doelpunt het veld op kwamen.

Pogingen van het Feyenoord-bestuur om Cruijff nog een jaar aan Feyenoord te binden, mislukken. Aldus speelt Cruijff thuis tegen PEC Zwolle zijn laatste competitiewedstrijd op de Nederlandse velden. Op 13 mei 1984, om vier minuten over vier, krijgt hij zijn publiekswissel. Hij laat daarbij Rotterdam achter met de ‘double’, maar ook met het verwarrende gevoel dat die met een Amsterdammer aan het roer is behaald.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 12 Duistere jaren tachtig (1984-1990


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1