vrijdag 21 februari 2020
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 8

De Wereldbeker en Landskampioen

De Wereldbeker en Landskampioen (1970-1973)


De Feyenoord spelers lopen voor de wedstrijd een ronde
met een Argentijnse vlag om het publiek te kalmeren.

Na de winst van de Europacup I kon Feyenoord in het begin van het seizoen 1970/1971 gaan spelen om de Wereldbeker. Aanvankelijk wilde het bestuur er niets van weten, want Estudiantes, de tegenstander, stond bekend als een zeer harde tegenstander. Ze hadden twee voorgaande edities om de Wereldbeker ook al gespeeld, het was allebei uitgelopen op een veldslag. Ernst Happel en de spelers wisten het bestuur echter te overtuigen dat dit een prachtige sportieve kans was, en het bestuur ging uiteindelijk overstag. Feyenoord stelde wel als voorwaarde dat in Buenos Aires een Europees scheidsrechterskorps zou zijn en in Rotterdam een Zuid-Amerikaans.

Omdat de wedstrijd al vroeg in het seizoen plaats had, oefende Feyenoord tegen sterke tegenstanders, zoals Bayern München en Saint Etienne. Feyenoord moest beginnen met een uitwedstrijd. Tien van de elf basisspelers van de finale van de Europacup I finale konden ook in deze wedstrijd meedoen. Alleen Eddy Pieters Graafland was er niet meer bij, want hij had zijn carrière beëindigd. Eddy Treijtel stond dus onder de lat. Reservespelers Cor Veldhoen en Guus Haak hadden ook hun carrière beëindigd en Ruud Geels was vertrokken naar Go Ahead. Hun plaatsen werden ingenomen Dick Schneider, Jan Boskamp en Joop van Daele.


Van Hanegem juicht na het maken van de 2-2.

Feyenoord begin de wedstrijd vreselijk slecht. Al na tien minuten stonden ze met 2-0 achter. In de 21ste minuut kwam Feyenoord weer terug in de wedstrijd, door een doelpunt van Ove Kindvall. Na dit doelpunt was Feyenoord de betere ploeg. In de tweee helft kwam er een beloning voor het goede spel; Van Hanegem scoorde de 2-2. Bij deze actie blesseerde hij drie vingers, waardor hij werd vervangen door Jan Boskamp. Feyenoord kwam hierna niet meer in gevaar en kon zich op gaan maken voor de return in Rotterdam.


Joop van Daele met de 1-0.

Er werd een heuse veldslag verwacht deze wedstrijd, want in Argentinië had Estudiantes zich ingehouden, omdat de president meekeek. Dit bleek ook te gaan gebeuren. Ze deden steeds aan tijdrekken en het maken van veel overtredingen. Feyenoord bleef rustig en probeerde goed te voetballen. Voor rust kreeg Feyenoord niet veel kansen; een goal van Van Hanegem was afgekeurd door buitenspel en een schot van Romeijn ging naast.


Supporters stroomden na de wedstrijd dronken van vreugde het veld op.

Vanaf toen is het verhaal bekend: Joop van Daele werd gewisseld voor Coen Moulijn en hij scoorde met een geweldige pegel de 1-0. Hierna werd zijn brilletje door een Argentijn van zijn hoofd geslagen, want: ‘Spelen met een bril is niet toegestaan’. Hierna kwam de voorsprong van Feyenoord niet meer in gevaar en was na de Europacup I ook de wereldbeker binnen gehaald. Aanvoerder Rinus Israel kreeg van koningin Juliana de wereldbeker uitgereikt. Hierna volgde natuurlijk weer de reis naar de Coolsingel, waar 150.000 uitzinnige mensen Feyenoord toejuichten.


150.000 Supporters juichen Feyenoord toe na het behalen van de Wereldbeker.

Het kon niet op voor Feyenoord. Voor de wedstrijd Feyenoord – NEC (1-0), werden de spelers nogmaals gehuldigd en toonden zij de Wereldbeker aan de uitzinnige supporters, die met 50.000 man sterk waren gekomen. Doelpuntenmaker Joop van Daele kreeg als beloning voor zijn doelpunt een basisplaats. Dit ging ten koste van Henk Wery. De volgende wedstrijd stond Henk Wery echter weer in de basis, en mocht Joop weer op de bank zitten.


Rinus Israel en Theo Laseroms tonen de Wereldbeker voor Feyenoord – NEC (1-0)

Een week na de wedstrijden om de wereldbeker moest Feyenoord weer gaan strijden om de Europacup I. Dit ging echter een stuk minder goed als gehoopt. In de eerste ronde moest Feyenoord het opnemen tegen UT Arad uit Roemenië. Waarschijnlijk zaten de wedstrijden tegen Estudiantes en de competitiewedstrijden teveel in het been, want thuis werd het 1-1 en bij de uitwedstrijd kon Feyenoord niet verder komen dan een beschamende 0-0. Ook in het bekertoernooi kwam Feyenoord niet ver. In de kwartfinale was de ploeg uit de hoofdstad de betere, ze wonnen met 2-1.


Ove Kindvall met de 1-1 tegen Ajax.

Wel was Feyenoord dit seizoen succesvol in de competitie. Feyenoord en Ajax stonden beiden vlak voor het einde van de competitie met 53 punten bovenaan. Met nog twee wedstrijden te gaan moesten ze in het Olympisch Stadion tegen elkaar spelen. De winnaar van dit duel zou zo goed als zeker kampioen worden. Feyenoord kwam met 1-0 achter, maar herstelde zich en won met 3-1. De kampioenswedstrijd was tegen Haarlem in de Kuip. 65.000 toeschouwers waren op het duel afgekomen. Feyenoord won door twee doelpunten van Ove Kindvall met 2-1, en was landskampioen. Dit was tevens het laatste seizoen dat Kindvall bij Feyenoord speelde. Hij scoorde in vijf jaar meer dan 200 doelpunten. Het seizoen 1970/1971 werd hij ook nog eens topscorer van de Eredivisie met 24 doelpunten.


Supporters vieren feest na het behalen van het landskampioenschap.

In het seizoen 1971/1972 weet Feyenoord geen prijzen te pakken. Ze eindigen als 2e in de competitie met acht punten achterstand op de kampioen. Ook in de beker werd Feyenoord al snel uitgeschakeld. In de Europacup liet Feyenoord dit seizoen wel weer van zich spreken. In de eerste ronde wordt Olympiakos Nicosia verslagen met resp. 9-0 en 8-0. In de tweede ronde is Feyenoord met 2-0 en 3-0 te sterk voor Dinamo Boekarest. In de kwartfinale ging het helaas fout. Feyenoord moes het, net als in 1963, opnemen tegen Benfica (waar Eusebio nog steeds de spits was). In de thuiswedstrijd wist Feyenoord met 1-0 te winnen door een doelpunt van Laseroms. In de uitwedstrijd ging het helaas compleet fout. Feyenoord verloor met 5-1 en lag uit de strijd om de Europacup I. Dit seizoen werd ook bekend gemaakt dat Feyenoord met een Y werd gespeld, en dus niet met IJ.


Van Hanegem scoort 2-1 tegen Benfica. Bij deze stand zou Feyenoord
door zijn. Helaas scoorde Benfica de laatste tien minuten nog drie keer.

Aan het einde van dit seizoen nam ook een oer-Feyenoorder afscheid. Coen Moulijn ging stoppen met voetballen. Hij had eigenlijk nog een contract tot 1973, maar Ernst Happel liet hem halverwege het seizoen al voorzichtig weten dat hij geen vaste plaats meer zal hebben. Dit werd onderstreept door het aantrekken van de Spartaan Jorgen Kristensen. Toen Coen na het duel met Benfica (1-0) ook nog eens een auto ongeluk kreeg en mensen gingen verspreiden dat hij zelfmoord had gepleegd vond Coen het wel welletjes. Hij kreeg een afscheidswedstrijd van het bestuur. Nouja, een afscheidswedstrijd… Een oefenwedstrijd die in het teken stond van het afscheid van Coen Moulijn. De wedstrijd tegen het nationale elftal van Uraguay was namelijk al veel eerder gepland. Het stadion zat wel helemaal vol, en natuurlijk vooral om afscheid te nemen van Coen Moulijn. De wedstrijd eindigde overigens in 0-0.


Een geëmotioneerde Moulijn voor zijn afscheidswedstrijd.

Tijdens het seizoen 1972/1973 leek Feyenoord lange tijd naar een kampioenschap af te streven, ze waren zelfs al herfstkampioen. Rond die tijd kwam Ernst Happel ook naar Guus Brox, de manager, om te vertellen dat hij er mee wilde stoppen. Brox stuurde Happel twee weken op vakantie om op adem te komen. Ernst Happel wou ermee stoppen omdat Feyenoord in de tweede ronde van de UEFA Cup al was uitgeschakeld door OFK Belgrado (4-3 winst en 2-1 verlies). In de eerste ronde was US Rumelange uit Luxemburg verslagen met 12-0 en 9-0. Na de winterstop ging het helaas toch fout. In de beslissende wedstrijden in het voorjaar tegen FC Twente en Ajax verpeelde Feyenoord punten en daarmee het landskampioenschap. Hierna werd bekend dat Ernst Happel Feyenoord ging verlaten. Zijn opvolger was (tijdelijk) assistent-trainer Ad Zonderland. Er was een einde gekomen aan de tijd van Happel bij Feyenoord, de beste trainer die we ooit hebben gehad.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 9 De eerste keer UEFA Cup (1973-1974


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1