woensdag 19 juni 2019
|     Rotterdam  

Speler Profiel

Naam Dirk Kuyt
Leeftijd 38 Jaar
Geboortedatum 22-07-1980
Geboorteplaats Katwijk
Nationaliteit
Rugnummer
Gewicht 77 kg.
Grootte 1.84 m.
Positie Aanvaller
Gekocht van FC Utrecht
Prijs Transfer Vrij

Foto’s van Dirk Kuyt

                  

Ik ben geboren en getogen in Katwijk aan Zee, een echte vissersdorp aan de Noordzee. Ik ben de derde van vier kinderen: ik heb twee oudere zussen en één jongere. We werden grotendeels opgevoed door mijn moeder, omdat mijn vader bijna heel de week van huis was. Hij werkte op een opleidingsschip en had alleen in het weekend vrij. Je wist niet beter, zo ging het destijds in de meeste Katwijkse gezinnen. Ik was altijd op het strand te vinden, uiteraard met name in de zomer. Altijd was ik met een bal bezig, maar omdat ik een echte Katwijkse jongen was en mijn vader zeeman was, trok de zee me ook. Later zou er onherroepelijk een moment komen dat ik tussen die twee moest kiezen.

Op mijn vijfde ging ik voetballen bij Quick Boys, een van de twee grote clubs uit Katwijk. Alhoewel het veld van vv Katwijk dichterbij was, koos ik bijna automatisch voor Quick Boys. Daar had ik gewoon meer gevoel bij. Voetbal werd er mijn leven. Bij Quick Boys heb ik zowat al mijn vrienden leren kennen. Omstreeks mijn twaalfde verjaardag moest ik gaan kiezen tussen het voetbal en de zee. Normaal is dat namelijk een leeftijd waarop je voor het eerst mee kan op een schip. Natuurlijk wilde ik graag hetzelfde gaan doen als mijn vader, maar dat zou betekenen dat ik de doordeweekse trainingen zou gaan missen. Op zaterdag voetballen kon ik dan ook wel vergeten. Daarom koos ik voor het voetbal, zonder dat ik er bij stilstond dat ik daar later mijn geld mee zou kunnen verdienen.

Als klein voetballertje viel ik wel op, al had mijn blonde haar daar een hoop mee te maken. Maar ik werd ook wel geselecteerd voor regionale selecties en zo. Daardoor kwam er in de jeugd al interesse van clubs als Haarlem, Telstar en Den Haag. Dat was echter niet de stap die ik wilde maken, omdat ik bij een topamateurclub als Quick Boys eigenlijk op een hoger niveau speelde. Ik koos daarom voor de warmte en de vriendschap van het oude nest. Uiteindelijk zou ik pas op mijn 17e weggaan bij Quick Boys.

De rivaliteit tussen Katwijk en Quick Boys is heel heftig. Voor een deel dank ik daar mijn loopbaan in het betaalde voetbal aan. Ik was A-junior en Pieter Slootweg, de spits van het eerste, kondigde aan dat hij de overstap zou gaan maken naar Katwijk. Dat werd bij de club absoluut niet geaccepteerd en vanaf dat moment was hij niet meer welkom, waardoor het eerste verlegen zat om een spits. Ik kreeg een kans, we wonnen zes wedstrijden op rij en ik kon meteen naar FC Utrecht. Grappig wetenswaardigheidje is trouwens dat Pieter in de jeugd nog bij Feyenoord had gespeeld. De cirkel is nu dus echt rond.

FC Utrecht haalde mij eigenlijk voor het tweede elftal. Na een aantal dagen mocht ik echter al meedoen bij het eerste en in mijn tweede wedstrijd voor FC Utrecht scoorde ik zes keer. Daarmee kwam ik vast bij de selectie. In mijn eerste seizoen in de eredivisie moest ik het vooral van de invalbeurten hebben, maar in mijn tweede seizoen werd ik al regelmatig als basisspeler gebruikt. Ik voelde dat ik heel erg snel vooruit ging. Het ligt sowieso in mijn mentaliteit om er altijd alles aan te doen. Toen ik het betaald voetbal inkwam, moest ik echt aanpoten om bij te blijven. Ik moest het toen daarom vooral hebben van strijd en inzet.

Op basis daarvan kon ik aanpikken en werd ik uiteindelijk steeds beter. Natuurlijk speelde mee dat ik bij FC Utrecht een aantal goede trainers heb gehad. Ik begon onder Mark Wotte, daarna kreeg ik Frans Adelaar en ik eindigde onder Foeke Booy en John van Loen. Vooral die laatste twee zijn voor een spits natuurlijk geen verkeerde mensen om wat van op te steken. Iemand waar ik ook veel van geleerd heb, is Fons Groenendijk. Gedurende mijn eerste jaar reed ik elke dag met hem mee vanuit Katwijk naar Utrecht. Tijdens die autoritten vertelde hij me alles over zijn eigen ervaringen en gaf hij me veel tips. Ik heb bij Utrecht dan ook de kans gehad om op alle vlakken beter te worden. Het leuke is dat ik tijdens mijn laatste seizoen ook bij Utrecht ook steeds meer waardering kreeg voor mijn voetballende kwaliteiten.

FC Utrecht is een geweldige club voor me geweest. Ik vond het gelijk al een enorme eer om er naartoe te gaan en ik heb er een geweldige tijd gehad. Dat ik tijdens mijn laatste seizoen daar 20 goals heb gemaakt, is ook wel symbolisch voor de vooruitgang die ik in mijn Utrechtse jaren heb geboekt. Ik ben blij dat ik mijn Utrechtse periode goed af heb kunnen sluiten met een succesvolle bekerfinale. Het was best raar omdat je weet dat je in je nieuwe stadion en tegen je nieuwe club speelt, maar mensen die me kennen weten dat ik een winnaar ben. Die finale moest ik dus ook winnen. Voor Utrecht moest ik nog één laatste keer alles geven en nu de Feyenoord-supporters me hebben leren kennen, denk ik dat ze wel weten dat ik voor hen ook alles op alles zal zetten.

Bij Feyenoord heb ik sinds de eerste dag een heel goed gevoel. Ik heb er altijd van gedroomd om voor zo’n grote club te mogen spelen en die droom is nu werkelijkheid geworden. Als ik vijf jaar geleden had verklaard dat ik nu in de Kuip zou spelen, dan hadden ze me voor gek verklaard. Mijn doel voor de komende jaren is winnen, de rest maakt me niet zo veel uit. Het teambelang staat voorop. Ik fixeer me niet op een bepaalde positie, het is zaak de trainer te overtuigen dat ik erin hoor.

Natuurlijk heb ik illustere voorgangers, maar ik wil niet met hen vergeleken worden. Die druk ga ik mezelf niet opleggen. Ik speel op mijn manier. Bij Utrecht volgde ik Michael Mols op, in de Galgenwaard een legende. Ze zullen Mols nooit vergeten, maar ze weten inmiddels ook wie Dirk Kuyt is. Dat hoop ik bij Feyenoord ook te bereiken.

Vanaf het seizoen 2003/2004 kwam hij uit voor Feyenoord. De transfersom bedroeg 1 miljoen euro. Bij Feyenoord werd hij ondanks aanvankelijke twijfel bij het thuispubliek een publiekslieveling. Kuijt maakte zijn eerste goals voor Feyenoord op 14 september 2003 in de uitwedstrijd tegen AZ. Hij scoorde in deze wedstrijd tweemaal, waarvan één penalty. In het seizoen 2004/2005 werd Kuijt topscorer van de Eredivisie met 29 competitiedoelpunten. Kuijt kreeg veel vertrouwen van de nieuwe trainer Ruud Gullit. Gullit gaf hem de opdracht mee dat hij Kuijt alleen wilde zien in het 16-meter gebied van de tegenstander. Kuijt moest een echte goalgetter worden. Dit kwam direct tot uiting in de eerste competitiewedstrijd van dat seizoen tegen de Graafschap. Kuijt maakte de eerste drie Feyenoord doelpunten in de met 6-1 gewonnen wedstrijd. In dat seizoen kreeg hij een goede klik met mede-aanvaller Salomon Kalou. Bij heel veel goals was Kalou de aangever van Kuijt of andersom. Ze hadden de bijnaam K2, een verwijzing naar de meidengroep K3.

Met ingang van het seizoen 2005/06 werd Kuijt aanvoerder onder trainer Erwin Koeman. Feyenoord begon dit seizoen goed door de eerste 6 wedstrijden te winnen. Kuijt maakte in deze eerste wedstrijden alweer 6 doelpunten. Na de derde competitiewedstrijd uit tegen Ajax, die Feyenoord met 1-2 won, gaf Kuijt aan de rest van het seizoen bij Feyenoord te willen blijven. Kuijt had de ambitie om met Feyenoord naar de Coolsingel te gaan. In dat seizoen streed Feyenoord ook lang mee voor de landstitel, maar verloor het uiteindelijk in de tweede seizoenshelft de race van PSV. In de play-offs tegen Ajax ging het vervolgens helemaal mis. Feyenoord verloor beide wedstrijden en plaatste zich zo niet voor de UEFA Champions League. Kuijt baalde hier zo van dat hij na de wedstrijden zijn emoties niet de baas kon worden. Hij verliet het veld in tranen, balend van het feit dat hij weer een teleurstellend seizoen had gedraaid met zijn club. Kuijt werd in dat seizoen uiteindelijk wel verkozen tot Speler van het jaar van de Nederlandse competitie. Hij won deze prijs voor de tweede maal. Na dat seizoen werd hij in verband gebracht met transfers naar Liverpool en Newcastle United.

Kuijt miste op 12 april 2006 de uitwedstrijd tegen PSV. Dit was de enige wedstrijd die Kuijt niet speelde voor Feyenoord. Vanaf maart 2001 en de 12 april 2006 miste Kuijt niet één wedstrijd van z’n club. Hij speelde 179 wedstrijden achter elkaar. Dit zijn ongeëvenaarde statistieken in de voetbalwereld.

Jaren later gaf Kuijt aan in een reportage van Feyenoord TV een heel leuke tijd te hebben gehad bij Feyenoord. Kuijt vond dat hij er als voetballer en als mens was gegroeid. Ook zou hij nog altijd graag een keer terugkeren als voetballer bij de club.

Vanaf het seizoen 2006/2007 stond Kuijt onder contract bij Liverpool FC. Hij tekende een contract voor vier jaar met een geschatte transfersom van € 18 miljoen. Het salaris van Kuijt bedroeg £ 45.000 per week.

Op woensdag 19 mei 2007 werd bij Quick Boys de Dirk Kuijt-tribune geopend. Omdat Kuijt Champions League verplichtingen bij zijn club had, werd de tribune geopend door zijn dochtertje. Op woensdag 23 mei 2007 maakte Kuijt zijn eerste doelpunt ooit in de Champions League, in de finale tussen Liverpool en AC Milan. Hij scoorde in de 89ste minuut en verkleinde daarmee de achterstand naar 1-2.

In het seizoen 2007-2008 was alles bij zijn club Liverpool erop gericht om het landskampioenschap te behalen. Het landskampioenschap raakte al snel buiten beeld. In de halve finale van de Champions League scoorde Kuijt tegen Chelsea, maar dit was niet genoeg om de finale te bereiken. Op zaterdag 6 februari 2010 scoorde Kuijt zijn vijftigste doelpunt als speler voor Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Everton.

Op 3 juni 2012 werd bekend dat Kuijt een contract van drie jaar bij het Turkse Fenerbahçe SK uit Istanboel tekende. Na Pierre van Hooijdonk en Guus Hiddink wordt de spits de derde Nederlander bij de achttienvoudige Turkse kampioen. Kuijt werd in heel korte tijd publiekslieveling door zijn uitstekende prestaties en zijn 6 goals in 6 wedstrijden. Op 22 mei 2013 won Dirk Kuijt met Fenerbahçe SK in het Ankara 19 Mayisstadion de Fortis Türkiye Kupasi, de Turkse voetbalbeker.

Kuijt tekende op vrijdag 10 april 2015 een éénjarig contract waarmee hij zich gedurende het seizoen 2015-2016 opnieuw verbond aan Feyenoord. Hij vierde zijn officieuze rentree op 12 juli in de oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf (2-0) in Kufstein. Negen jaar na zijn laatste optreden voor de club uit Rotterdam-Zuid kwam de 34-jarige aanvaller voor het eerst sinds zijn terugkeer na rust binnen de lijnen als vervanger van Colin Kazim-Richards.

Bij zijn eerste competitiewedstrijd voor Feyenoord, op 8 augustus, tekende Kuijt voor het winnende doelpunt: hij benutte in de tweede helft een strafschop tegen zijn voormalige werkgever FC Utrecht (3-2). Op 18 oktober 2015 en 25 oktober 2015 maakte Kuijt in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (2-5) en in de thuiswedstrijd tegen AZ (3-1) een hattrick voor Feyenoord in twee opeenvolgende wedstrijden. De laatste Feyenoorder die dit presteerde was Piet Kruiver, die dit in 1964 deed.

Kuyt won op 24 april 2016 met Feyenoord de KNVB beker door in de finale FC Utrecht met 2-1 te verslaan. Na afloop van het seizoen verlengde hij zijn contract bij Feyenoord tot medio 2017.

 

 

Seizoen Gespeeld Wissel Minuten Goals
1998/99 (FC Utrecht) 28 0 5 0 0
1999/00 (FC Utrecht) 32 0 6 2 0
2000/01 (FC Utrecht) 32 0 13 4 0
2001/02 (FC Utrecht) 34 0 7 2 0
2002/03 (FC Utrecht) 34 0 20 2 0
2003/04 (Feyenoord)Overzicht 34 0 3044 20 2 0
2004/05 (Feyenoord)Overzicht 34 0 2962 29 0 0
2005/06 (Feyenoord)Overzicht 35 0 3147 24 0 0
2006/07 (Liverpool) 34 0 12 0 0
2007/08 (Liverpool) 32 0 3 2 0
2015/16 (Feyenoord)Overzicht 31 1 2753 19 5 0
2016/17 (Feyenoord)Overzicht 27 4 2258 12 2 0
Totaal 387 5 14164 170 21 0

Dirk Kuyt’s debuut voor Feyenoord

17-08-2003 Competitie Thuis NEC 2 – 1

Laatste wedstrijden die Dirk Kuyt begon

14-05-2017 Competitie Thuis Heracles Almelo 3 – 1
09-04-2017 Competitie Uit PEC Zwolle 2 – 2
05-04-2017 Competitie Thuis Go Ahead Eagles 8 – 0
02-04-2017 Competitie Uit Ajax 1 – 2
19-03-2017 Competitie Uit Sc Heerenveen 2 – 1

Laatste wedstrijden met 1 of meer doelpunten door Dirk Kuyt gescoord

14-05-2017 Competitie Thuis Heracles Almelo 3 – 1
05-04-2017 Competitie Thuis Go Ahead Eagles 8 – 0
12-03-2017 Competitie Thuis AZ 5 – 2
15-01-2017 Competitie Uit Roda JC 2 – 0
14-12-2016 KNVB Beker Thuis ADO Den Haag 5 – 1


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1