donderdag 9 juli 2020
|     Rotterdam  

Speler Profiel

Naam Alexander Östlund
Leeftijd 41 Jaar
Geboortedatum 02-11-1978
Geboorteplaats Stockholm
Rugnummer
Gewicht 77 kg.
Grootte 1.80 m.
Positie Verdediger
Gekocht van Hammarby IF

Speler statistieken zijn nog niet compleet…

Het is niet altijd even gemakkelijk geweest in mijn jeugd. Mijn vader is bij ons weggegaan toen ik twee jaar was. We woonden in een van de voorsteden van Stockholm en daar heeft mijn moeder mij en mijn broer en zus praktisch helemaal alleen opgevoed. Ze is een hele sterke vrouw. Samen hebben we een aantal scheidingen doorstaan, juist in de tijd dat je als kind vertrouwen zo hard nodig hebt, en dat was niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat familie voor mij nu zo belangrijk is en vandaar dat ik er nu alles aan doe om een goede huisvader te zijn voor mijn vrouw en kinderen. Ik wil de vader zijn die ik zelf nooit gehad heb.

Hoewel het soms moeilijk was, was het toch ook een gelukkige jeugd. Mijn familie was erg goed voor me en we woonden in een mooie en groene omgeving. De natuur was nooit ver weg. Voetbal speelde al snel een grote rol in mijn leven. Ik was altijd buiten en al snel werd ik verliefd op de bal. Het was de eerste passie die ik voelde, terwijl ik misschien pas vijf jaar was. Overal waar het maar kon, gingen we voetballen. Je legde een paar jasjes neer en dan kon je beginnen. We hadden zo veel lol. Zo mooi als toen wordt het nooit meer, maar dat besef je nu pas.

‘Ik begon als jeugdvoetballer bij buurtclub IFK Österåken. Het is nu misschien moeilijk te geloven, zelfs voor mij, maar ik was een hele getructe aanvaller met een neus voor de goal. Een soort Freddie Ljungberg. Toen ik een jaar of elf was, wilden alle grote clubs uit Stockholm me hebben. Ik koos voor AIK. Lang ging het voorspoedig, ik kwam bij nationale jeugdselecties, debuteerde op mijn zestiende in het eerste en er was veel interesse. Maar toen kwam ik in een behoorlijke dip terecht. Kijk, als je heel jong bent, denk je er niet zo bij na. Je voetbalt gewoon en het is normaal dat je zo veel aandacht krijgt en dat iedereen je geweldig vindt. Maar als je een jaar of zeventien bent, word je je pas bewust van je omgeving. Dan ga je ook druk voelen, de verwachtingen van mensen. Ik kon niet goed omgaan met de mentale druk die daarmee gepaard ging en heb daar een tijd veel moeite mee gehad. Uiteindelijk ben ik er via een omweg toch gekomen en kan ik zeggen dat die negatieve ervaringen me als mens en als voetballer hebben verrijkt. Het is het allemaal waard geweest.’

1994-1998: AIK/BP/AIK
‘Het ging bij AIK na een goede start niet zo goed meer. Nadat ik ruzie kreeg met de trainer besloot ik het een tijdje ergens anders te proberen. Ik ging een half jaar naar BP, een kleinere Zweedse club uit de tweede divisie. Verder heb ik mezelf op dat moment de vraag gesteld of ik al mijn talent zo maar wilde weggooien of dat ik er ook nog iets mee ging doen. De keuze was duidelijk en vanaf dat moment heb ik echt alles opzij gezet voor mijn carrière. Na een half jaar kon ik terug naar AIK en daar maakte ik nog een mooi seizoen mee. We werden kampioen en in de allerlaatste wedstrijd scoorde ik de goal die ons de titel bracht.’

1999: VITORIA GUIMARAES
‘Dankzij een goed seizoen bij AIK kwam er interesse uit het buitenland. Ik koos voor Portugal, dat leek me een mooi avontuur. Maar achteraf was ik nog veel te jong voor zo’n stap en ik kwam ook nog eens midden in het seizoen binnen. Het was een kwestie van verkeerde timing, maar ik heb wel genoten van mijn tijd in Guimaraes. Ik ben er een man geworden, omdat ik voor het eerst helemaal op mezelf was aangewezen. Maar ik wilde ook voetballen en daarom ben ik na een half jaar weer teruggegaan naar Zweden.’

1999-2002: IFK NORRKÖPING

‘Ik kon naar Norrköping en daar hervond ik definitief mijn zelfvertrouwen. Ook werd ik er van een technische rechtsbuiten omgeschoold tot een noeste middenvelder en later zelfs tot back. Bij Norrköping viel alles op zijn plaats. Daar werd de voetballer die ik nu ben echt geboren. Ik kwam op de rechtsbackpositie terecht en wist meteen dat dat de plek voor mij was. Ik wist direct wat ik moest doen en hoe ik elke situatie aan moest pakken. Niet voor niets verdiende ik er als rechtsback een transfer naar Hammarby, een topploeg in Zweden.’

2002-2004: HAMMARBY IF
‘Bij Hammarby bleef het voorspoedig gaan met mijn carrière. Bij die club heb ik het Zweedse elftal gehaald, een kroon op mijn loopbaan. Zweden heeft momenteel een fantastische generatie en daar deel uit van te mogen maken is iets waar ik geweldig trots op ben. Voor Zweden voetballen doet ook iets bijzonders met me, dat haalt het beste in me boven. Ik heb twee mooie jaren gehad bij Hammarby.’

‘Het was tijdens een wedstrijd van Zweden dat Feyenoord mij ‘ontdekte’. Ik speelde op het EK in Portugal tegen Oranje-aanvaller Arjen Robben en deed dat goed. Na het EK werd er in mijn vaderland dan ook behoorlijk gespeculeerd over mijn toekomst. Er werden allerlei clubs genoemd, van Lazio en Newcastle tot Blackburn en Paris Saint Germain. Ik heb mijn hoofd daar nooit door op hol laten brengen en toen Feyenoord kwam, was de keuze voor mij duidelijk. Feyenoord staat heel goed aangeschreven in Zweden. Alle Zweden die ooit voor de club hebben gespeeld, zijn zonder uitzondering erg positief. Zelf heb ik ook nog het nodige gevraagd aan Henrik Larsson en aan Zlatan Ibrahimovic, een van mijn beste vrienden. Ook zij waren heel erg positief over de club, de supporters en over de stad. Toen ik voor het eerst voor Feyenoord speelde, voelde ik weer diezelfde passie als uit mijn jeugd. Ik was meteen verliefd op deze club, ook al hadden we dan een moeilijke start. Ik hoop hier dan ook nog heel lang te kunnen voetballen.’

Naam: Alexander Jan Östlund
Geboortedatum: 2 november 1978
Geboorteplaats: Stockholm, Zweden
Contract tot: 2009
Positie: Rechtsback
Interlands: 12 A –interlands, 5 voor O/21, 16 voor O/19 en 13 voor O/16
Opleiding: Middelbare school
Burgerlijke staat: verloofd
Partner: Alexandra
Kinderen: Nelly en Nadia
Clubs: IFK Österåken, AIK, BP, opnieuw AIK, Vitoria de Guimaraes, IFK Norrköping, Hammarby IF.
Trainers: Ik weet ze niet meer allemaal. Hier zijn er een paar: Anders Linderoth, Hakan Eriksson, Stuart Baxter en Hans Backe. En bij het Zweedse elftal Lars Lagerback en Tommy Soderbergh.
Favoriete club: Dat was vroeger altijd AC Milan. Nu ga ik honderd procent voor Feyenoord.
Favoriete stadion: Camp Nou in Barcelona. Ik heb het genoegen gehad om er te spelen. De laatste keer was vlak voor mijn overgang naar Feyenoord. Ik speelde toen met een Wereldelftal tegen FC Barcelona. Ik stond eerst tegenover Ronaldinho en later tegenover Eto’o. Heel leuk om mee te maken. Nee, ze hebben niet gescoord.
Favoriete speler: De drie Hollanders van Milan: Gullit, Rijkaard en Van Basten. Maar eigenlijk vond ik elke speler van dat gouden Milan geweldig.
Stad: Stockholm.
Hoogtepunt: Met AIK heb ik de beker en het landskampioenschap gewonnen. Daarnaast was mijn debuut voor Zweden geweldig. Met het nationale elftal heb ik meer mooie dingen meegemaakt, zoals in de kwartfinale van het EK tegen Nederland spelen. Verder heb ik een aantal eervolle wedstrijden voor Wereldselecties gekregen. Dat is om meerdere reden mooi: je speelt met de allerbeste voetballers en je doet ook nog iets voor een goed doel.
Dieptepunt: Toen ik erg jong was, stond ik te boek als een groot aanvallend talent. Ik kon echter niet goed omgaan met de druk die daarmee gepaard ging en heb daar een tijd veel moeite mee gehad. Uiteindelijk ben ik er toch gekomen en hebben die negatieve ervaringen me als mens en als voetballer verrijkt.
Vrije tijd: In mijn tijd buiten het voetbal staat mijn familie op nummer één. Ik probeer de vader te zijn die ik zelf nooit gehad heb en vind het heerlijk om tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen.
Tijdschriften: Geen voorkeur, ik lees een beetje mee met wat mijn vrouw meebrengt.
Krant: Geen voorkeur.
Televisie: Ik kijk het liefst naar Discovery Channel of naar de documentaire-serie ’60 Minutes’.
Muziek: Rock en hiphop.
Beste CD: ‘5’ van Lenny Kravitz.
Beste film: ‘Legends of the Fall’, met Brad Pitt en Anthony Hopkins.
Beste boek: ‘American Psycho’ van Brett Easton Ellis. Het is hard en soms zelfs gruwelijk, maar heel erg goed en gedetailleerd omschreven.
Eten: Ik houd van vlees. En dan met aardappelen en saus ofzo. Maar vooral vlees.
Drank: Melk.
Beste eigenschap: Ik ben eerlijk en beleefd. Ik behandel mensen zoals ik zelf graag behandeld wil worden. Op het veld, of het training of wedstrijd is maakt niet uit, ben ik trouwens een andere persoon. Dan ben ik niet meer zo rustig, maar volledig geconcentreerd op de overwinning. Daar moet alles voor wijken.
Slechtste eigenschap: Ik ben heel erg geduldig en kan heel veel hebben. Maar als iemand de grens toch overschrijdt, dan kan ik echt ontploffen.

 

 

Seizoen Gespeeld Wissel Minuten Goals
2004/05 (Feyenoord)Overzicht 16 0 1396 0 0 0
Totaal 16 0 1396 0 0 0

Alexander Östlund’s debuut voor Feyenoord

23-01-2005 Competitie Thuis Vitesse 1 – 2

Laatste wedstrijden die Alexander Östlund begon

29-12-2005 Competitie Thuis Willem II 6 – 1
26-12-2005 Competitie Thuis AZ 2 – 0
18-12-2005 Competitie Uit ADO Den Haag 1 – 2
11-12-2005 Competitie Thuis PSV 1 – 0
03-12-2005 Competitie Uit RBC 2 – 2

Laatste wedstrijden met 1 of meer doelpunten door Alexander Östlund gescoord

06-07-2005 Oefen Uit Rohda Raalte 5 – 0


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1