zaterdag 23 januari 2021
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Zon
17
Apr ’05

14:30 uur

Competitie wedstrijd

Stadion: De Kuip

  42.000 toeschouwers.

Feyenoord

2

3

Ajax

 
Scheidsrechter: Ren? Temmink

Basisopstelling

Hans Vonk
Julien Escude
Zdenek Grygera
Scherer Andrade Maxwell
Hatem Trabelsi
Nigel de Jong
Hedwiges Maduro
Wesley Sneijder
Ryan Babel
Nicolae Mitea
Steven Pienaar

Wisselspelers

Maarten Stekelenburg
Urby Emanuelson
Johnny Heitinga
Tomas Galasek
Yannis Anastasiou
Nourdin Boukhari
Tom De Mul

Wissels

N Boukhari W Sneijder (83)
Y Anastasiou S Pienaar (88)

Gele Kaarten

Scherer Andrade Maxwell (19)
Hatem Trabelsi (82)

Rode Kaarten

Geen
Geen

Doelpuntenmakers

 Salomon Kalou (48)
 Dirk Kuyt (80)
Nigel de Jong (57)
Zdenek Grygera (86)
Hedwiges Maduro (90)

Wedstrijdverslag

Feyenoord dacht na 79 minuten dewedstrijd te beslissen toen Dirk Kuyt de 2-1 maakte, maar Ajax verlietdankzij twee late doelpunten alsnog met drie punten De Kuip. Grygera enMaduro velden in de laatste vier minuten het vonnis over Feyenoord.Salomon Kalou en Kuyt hielpen Feyenoord twee keer aan een voorsprong.Hossam Ghaly viel na elf minuten uit met een hoofdblessure en werdmeteen naar het ziekenhuis vervoerd. Karim Saidi kreeg zijn vierde gelekaart en is daarmee automatisch geschorst voor de bekerwedstrijd tegenPSV.

De gedachten zullen voorafgaand aan deklassieker nog wel even terug zijn gegaan naar ruim zeven jaar geleden.Op 5 april 1998 was het voor het laatst dat het bezoekersvak in De Kuipleeg bleef tijdens een duel met Ajax. Enige verschil was dat hetLegioen toen op de hoogte was van de afwezigheid van de Amsterdamsesupporters, terwijl zondag tot op het laatste moment werd gerekend ophun aanwezigheid. Als gevolg van de wantoestanden die zich afspeeldentijdens de reis richting Rotterdam schitterde de Amsterdamse aanhangechter in afwezigheid.

Veel tijd om zich daarover te verwonderen had het Legioen niet. Naelf minuten ging de aandacht volledig uit naar een harde botsing tussende hoofden van twee Feyenoorders. Bruno Basto knalde tegen Hossam Ghalyop. De manier waarop de Egyptenaar ineenzakte, had een siddering vanafschuw tot gevolg op de tribunes. Het betekende het einde van dewedstrijd voor Ghaly, die meteen naar het ziekenhuis werd vervoerd.Basto, wiens bloedende wond werd gehecht, keerde zes minuten later meteen tulband en onder massaal applaus terug op het veld. De klassiekerstond daarmee in de beginfase vooral in het teken van zaken die niksmet goed voetbal te maken hadden. Dat zou overigens de hele eerstehelft niet worden waargenomen, want beide ploegen speelden bepaald nietimponerend. Ajax probeerde het met een aantal afstandschoten. Tweepogingen, van Sneijder en De Jong, werden knap gepareerd door G?borBabos, terwijl Sneijder nog een keer naast schoot. Feyenoord stelde eraanvallend weinig tegenover, maar leek na een half uur wel devoorsprong te nemen toen Dirk Kuyt binnenkopte. De treffer werd echterafgekeurd door arbiter Temmink, die in het duel dat Kuyt met Grygerauitvocht een overtreding herkende. Kalou schoot even daarna vlak naast,waarna Feyenoord tot de rust niet meer gevaarlijk werd.

Zo gezapig als de hele eerste helft zich voortsleepte, zospectaculair was het begin van het tweede bedrijf. Symbool daarvoorstond Salomon Kalou. De aanvaller kon voor rust nauwelijks gevaarstichten, maar bewees na 47 minuten aan ??n moment genoeg te hebben.Goor gaf de bal door op de Ivoriaan, die op zijn beurt Escud? in eenpersoonlijk duel aftroefde en nog genoeg kracht over had om de bal hardachter Vonk te schieten: 1-0. Feyenoord leek het duel in die fase naarzich toe te trekken, maar Ajax knokte zich onverwachts terug. Pienaarposteerde De Jong in scoringspositie, die Babos met een geplaatst schotkansloos liet: 1-1. De klassieker, die na dit enerverende kwartier weerhet spelbeeld aannam van voor rust, kon hierna weer alle kanten op. Hetleek Feyenoord dat met de drie punten aan de haal ging toen Kuyt DeKuip in extase bracht. De Katwijker schoot geplaatst raak, nadat Edwinde Graaf hem knap had bediend. Het bleek niet de beslissing, want Ajaxtoonde veerkracht en kwam via een volley van Grygera op gelijke hoogte.Daar bleef het niet bij, want Ajax verliet tegen de verhouding in metdrie punten De Kuip. Babos kon in de blessuretijd in eerste instantienog redding brengen in een ??n tegen ??n duel met Boukhari, maar waskansloos toen Maduro in de herkansing alle tijd had om aan te leggen.Tot verbijstering op de tribunes was het Ajax dat met drie puntenRotterdam verliet en daarmee in de race bleef voor de tweede plaats.Feyenoord zag die hoop op de voorronde van de Champions League inslecht vier minuten tijd op uiterst pijnlijke wijze vervliegen.
Feyenoord ? Ajax 2-3


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1