In de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam zoals bekend vrijwel volledig platgebombardeerd. Het kostte de stad echter maar betrekkelijk weinig tijd om tot een wederopbouw te komen. Het is deze veerkracht die de Rotterdammers ook meenemen in het voetbalstadion wanneer Feyenoord de grasmat betreedt. De documentaire volgt een aantal mensen in hun belevingen van de club, en wat deze voor ze betekent.
Twee van die mensen zijn Helene Mulstee en haar zoontje Sem. Helene werkt als klachtenbehandelaar maar haar hele leven staat in het leven van Feyenoord. Ze begint de werkdag vroeg zodat ze ook op tijd weg kan om bij de wedstrijden te zijn. Of ze nu uitspelen of thuis, dat maakt voor haar niet uit. Haar zoontje is niet anders, al sinds hij net geboren was, werd hij meegenomen naar de wedstrijden en Sem weet inmiddels niet beter. Daarnaast wordt ook een aantal andere mensen gevolgd, die hun liefde voor Feyenoord altijd met zich meedragen.
Leonardo Pansier regisseerde deze documentaire, die volledig gericht is op de ploeg uit Feyenoord. Hij besloot dat hij een documentaire wilde maken waarin hij zou laten zien wat het nu betekent om een Feyenoord-supporter te zijn. Hij neemt hier een taak op zich die zeker niet het makkelijkste is.
Veel mensen hebben er geen beeld bij wat dit nu precies inhoudt of hebben zelfs gewoon niets met voetbal in het algemeen. De documentaire volgt, waarschijnlijk heel bewust, een aantal compleet verschillende supporters. Van een jonge moeder met haar zoontje, tot de CEO van een scheepvaart bedrijf. Deze documentaire is wellicht voornamelijk interessant voor fans van Feyenoord en rasechte Rotterdammers. Toch is het ook voor mensen die geen verstand hebben van voetbal goed om eens te zien hoe de liefde voor een sport, en de beoefenaars daarvan, nu tot stand komt.
Supporters van Feyenoord hebben één ding gemeen. Wat er ook gebeurt, ze blijven de club altijd trouw en daarin hebben ze het niet altijd even gemakkelijk. De successen blijven vaak uit en dat stelt de gemiddelde supporter natuurlijk op de proef. Feyenoord fans steunen elkaar en de club door dik en dun, wat ook wel blijkt wanneer het verhaal wordt verteld van een supporter die de diagnose krijgt dat hij kanker heeft. Op zijn uitvaart stikt het van de supporters die allemaal op hun geheel eigen wijze de laatste eer bewijzen aan een hen.
Voor deze documentaire zijn een aantal totaal verschillende mensen gevolgd, die hun liefde voor Feyenoord altijd met zich meedragen. Het schept inzicht en laat zien dat er meer is dan alleen de ongeregeldheden die in het nieuws worden getoond. Hoewel het logisch is dat deze beelden eerder het nieuws bereiken dan de beelden van een compleet betrokken groep supporters die de laatste eer bewijst aan een mede-supporter, is het mooi om nu ook eens een andere kant te zien.
FR-Fanatic heeft 3 exemplaren ter beschikking om te verloten onder de inzenders van het goede antwoord op de volgende vraag:
Hoe lang zijn Leonardo en Brandon bezig geweest met deze film?
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
eacties
Rogier van Strijp op Facebook
gezien is echt mooie documentaire