Wanneer de potentie van Feyenoord benut wordt moeten we in staat zijn om vaker dan nu om de landstitel mee te spelen. Om dat doel te bereiken dient de spelersbegroting van Feyenoord flink omhoog te gaan.
In het verenigingsnieuws van de vorige Hand in Hand stond dat wij ons hierover nog zorgen maken. Die zorgen zijn ondertussen ook door een deel van de Rotterdamse politiek geuit.
Het klinkt misschien gek dat de politiek vragen stelt over de spelersbegroting. Toch is dat ook voor hen van belang. Het gaat erom dat de spelersbegroting in grote mate de sportieve kwaliteit van het elftal bepaalt. En die sportieve kwaliteit zorgt er weer voor dat supporters naar het stadion komen en indirect voor het behalen van de ambities in het gebiedsplan.
De Feyenoord City plannen werken met een zeer hoge bezettingsgraad. De haalbaarheid van die bezettingsgraad in het zakelijke segment is getoetst door het gerenommeerde en hierin gespecialiseerde onderzoeksbureau Hypercube. Uit hun onderzoek blijkt dat de hoge bezettingsgraad gehaald kan worden mits er sprake is van een hoge spelersbegroting. Die is dus om meerdere redenen keihard nodig. Als daar wat in misgaat staat de businesscase direct onder druk en houdt Feyenoord een spelersbudget over waarmee je niet meedoet om in de strijd om het kampioenschap. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Zonder hoge spelersbegroting worden de (zakelijke) stoelen minder bezet en blijft er minder geld over voor de club. Ook het gebied gaat een belangrijke rol spelen. Dat moet zo aantrekkelijk gemaakt worden dat er veel geld verdiend kan worden in de horeca, bij rondleidingen, tours en de attracties. Dat terwijl ontwikkelingen rondom het stadion, die mede voor de aantrekkelijkheid van het gebied moeten zorgen voor een aanzienlijk deel pas gerealiseerd worden bij voldoende marktvraag en op initiatief van de markt.
De concurrentie zit de komende jaren niet stil. Mede daarom vinden we als vereniging dat de spelersbegroting naar minimaal 35 miljoen euro dient te groeien om daarna alleen nog maar verder door te groeien. Anders komen we niet eens in de buurt van de concurrentie en daar is dit alles vanuit Feyenoord oogpunt wel om te doen. Bij een investering van 1.7 miljard vinden wij dat een gezonde verwachting.
We hebben onze vragen en standpunt bij de directie van Feyenoord neergelegd. We hebben daarbij ook gevraagd naar de alternatieve feiten die nu naar voren zijn gekomen over het stukgelopen renovatieplan. De clubleiding heeft toegezegd ons inzage te geven in de cijfermatige onderbouwing van de voor ons nieuwe beweringen.
We doen dat in de hoop het beeld dat bij ons ontstaan is, namelijk dat het vorige plan resulteerde in een hoger spelersbudget tegen veel kleinere risico’s te ontkrachten.
Op het moment van schrijven is het daags voor het debat in de Arminiuskerk waarbij praktisch alle stakeholders vertegenwoordigd zullen zijn. Als alles volgens de huidige planning gaat is het definitieve besluit nabij. Spannende tijden!
Één Reactie
Gem Verstralen
Neeee joh en dat is dan pas over 10 j, mag je blij zijn dat t goed gaat