Donderdag neemt de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing over een garantstelling van 165 miljoen euro voor een nieuw stadion.
Enkele politieke partijen zijn voorstander, schrijft het Algemeen Dagblad. Het CDA en de VVD en PvdA staan achter de plannen, maar GroenLinks is uitgesproken tegen. Leefbaar Rotterdam twijfelt of het voor- of tegenstander is en datzelfde geldt voor D66.
Maar niet alleen de raad twijfelt. Huurders van businessunits krabben zich eveneens achter de oren. Want wie durft er in deze economisch zware tijden nu al te besluiten om ná 2018 voor tonnen zo’n luxe ruimte te reserveren? ,,We zien bedrijven die niet meer zes stoelen huren,” beaamt Eric Gudde in het Algemeen Dagblad, ,,maar nog maar vier.”
Het gaat lukken, zegt Kuip-directeur Jan van Merwijk opgewekt. Maar ook hij plaatst kanttekeningen. ,,Dan moet de Nederlandse economie in 2015 toch wel uit het dal kruipen. Dat het economisch beroerd blijft gaan, is de grootste risicofactor. Ik maak me geen zorgen om de supporter, maar we moeten een grote stap zetten op de zakelijke markt. Als al die bedrijven failliet gaan, dan hebben we natuurlijk wel een probleem.”
Maar de ambities van Feyenoord moeten weer snel omhoog, om in het nieuwe stadion te kunnen aanhaken bij Ajax en PSV én vier keer in de 10 jaar het kampioenschap te kunnen binnenhalen. ,,Een stadion als dit heeft zo’n club nodig. In het businessplan is gerekend met een bezetting van 95 procent van de stoelen. Dat betekent dat er per wedstrijd 16.000 mensen meer komen dan nu. Dat kan, want als je wint heb je vrienden. Maar ze komen niet als Feyenoord verliest.”