Algemeen directeur Eric Gudde en aanvaller Jean-Paul Boëtius hebben donderdagochtend namens Feyenoord de aftrap verricht van Erasmus Xperience Topvoetbal.
Dit bijzondere evenement aan de Erasmus Universiteit was voor zo’n tweehonderd 5-vwo leerlingen een gelegenheid om mee te denken over de toekomst van topvoetbal in Rotterdam. Zij bekeken dit thema vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven, wat voor de aankomend studenten van belang kan zijn bij het maken van hun toekomstige studiekeuze.
De toekomst van het Rotterdamse topvoetbal werd tijdens de voorlichtingsdag onderzocht vanuit zes verschillende thema’s. Een daarvan was ‘Topsport en Gezondheid’, waarvoor Boëtius door gastheer Philip Hans Franses het podium op werd geroepen. De talentvolle aanvaller, die dit seizoen doorbrak in het eerste elftal van Feyenoord, legde daarbij tegenover de scholieren uit hoe belangrijk het is om als jonge sporter gezond te eten en voldoende rust te pakken.
Daarmee onderbouwde Boëtius zijn woorden die hij even daarvoor uitsprak, toen hij aangaf dat het vooral aan jezelf ligt hoe ver je met je eigen prestaties kunt reiken. ‘Daarnaast helpt het ook als je echt gelooft in jezelf en alles geeft om je doel te behalen’, vertelde hij. Op een vraag vanuit de zaal of het niet voor teveel druk zorgt om voor zoveel mensen in een stadion te spelen, moest de jeugdinternational glimlachen. ‘Die 50.000 mensen in De Kuip zijn voor je, niet tegen je. Daarom voel ik geen druk, zeker als niet omdat ik geboren en getogen ben in Rotterdam en vanuit de eigen jeugdopleiding van de club kom.’
De overige thema’s – Het runnen van een voetbalclub, Topsport als motor van stadsontwikkeling, Het Nieuwe Stadion, Veiligheid en supportersgedrag en Een nieuwe Kuip, ja of nee? – waarover de scholieren zich mochten buigen werden toegelicht door Gudde, die ruim dertig jaar geleden zijn studie Fiscale Economie afrondde aan de Universiteit in Rotterdam.
De algemeen directeur lichtte uitgebreid toe waarom Feyenoord en de stad Rotterdam er met een nieuw stadion op alle gebieden op vooruit gaan, om tot slot de jongeren in de zaal extra te motiveren. ‘Degene die met het beste idee komt voor het verbeteren van supportersgedrag of wie het meest originele idee voor de toekomst van de huidige Kuip kwam, is als eregast welkom was bij de wedstrijd van Feyenoord in de voorronde van de Europa League in augustus. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten’, sprak Gudde, die de deelnemers ten slotte veel succes wenste.
Nadat beide Feyenoorders nogmaals een luid applaus vanuit de zaal hadden gekregen, was het voor de scholieren tijd om zich in groepjes aan de hand van een vraagopdracht over de thema’s te buigen. Om hun kennis nog meer uit te breiden stonden er tijdens de rest van de voorlichtingsdag voor elk thema drie workshops op het programma. Het geslaagde evenement werd afgesloten met een presentatie van iedere groep met hun oplossing voor de vraagstukken, die werd gegeven aan alle partijen die in Rotterdam met topvoetbal te maken hebben.