Op 2 juli 2014 overhandigde projectdirecteur Hans Vervat namens ‘Stuurgroep Stadionontwikkeling‘ het Vernieuwbouwplan Stadionontwikkeling van het Feyenoord Founders Consortium (FFC) aan de de gemeenteraad van Rotterdam . Bij de brief zaten enkele documenten waaronder de fasering van de ‘vernieuwbouw’ door FFC. Vinden wij reuze interessant natuurlijk, want hoe laat je nou De Kuip groeien?
De mannen van de BAM, Siemens en AM verwoorden de fasering op de volgende wijze (let op, het ontwerp wordt nog aangepast en de exacte data moet nog worden vastgesteld):
De fasering is gericht op het maximaal faciliteren van het stadion. Het functionaliteit van het stadion is gegarandeerd. Ons plan is flexibel. Er zijn een paar kritieke volgordelijke activiteiten in de planning, maar indien gewenst kan buiten de kritieke activiteiten nog gewisseld worden met bouwdelen. Hieronder wordt de fasering in hoofdlijnen uitgelegd aan de hand van een aantal 3D beelden. We beginnen met de bestaande situatie van zoals het stadion er momenteel uitziet (plaatje 1).
In de zomer van 2015 worden de parterre tribunes aangepakt. De gracht wordt deels gesloopt en de nieuwe toiletgroepen en uitgiftepunten worden gerealiseerd. Nadat deze werkzaamheden zijn afgerond worden de bestaande voorzieningen uit gebruik gehaald en is het nieuwe Food & Beverages Court voor de parterre tribune en de eerste ring een feit (plaatje 2).
Vanaf januari 2016 wordt in anderhalf jaar de hele ring rondom het stadion gebouwd in vier verschillende bouwstromen. Eerst worden de langszijden en de koppen gebouwd. Gedurende die periode gaan de supporters in de vier hoeken het stadion in en uit. Nadat deze langszijden en koppen gebouwd zijn, worden de hoeken gebouwd. De supporters gaan dan door de nieuwe langszijden en koppen het stadion in en uit. Gedurende deze bouwactiviteiten kan het stadion gewoon in gebruik blijven. De toegankelijkheid van de gebouwen en het zalencomplex blijft gegarandeerd. De voetbalwedstrijden kunnen blijven plaatsvinden (plaatje 3 en 4).
Afhankelijk van het daadwerkelijke moment van start bouw kan er eerder of later worden gestart met deze fase. De totale bouwtijd voor de omloop en het dak bedraagt maximaal 2 jaar. Dit kan wellicht sneller, maar fase 2 (het verwijderen van het bestaande dak en het plaatsen van het nieuwe membraandak) moet altijd in een zomerperiode plaatsvinden.
In de zomer van 2017 wordt in één keer het oude dak verwijderd en het nieuwe membraandak geplaatst (plaatje 5, 6, 7 en 8).
Vanaf januari 2017 starten we met de ontmanteling van het bestaande Olympiagebouw. De ruimten in de kopgebouwen zullen voorafgaand aan de ontmanteling tijdelijk geschikt worden gemaakt om tijdens wedstrijddagen te gebruiken. De ruwbouw van het nieuwe Olympiagebouw is bij de start van het speelseizoen 2017/2018 gereed. Het Olympiagebouw inclusief business faciliteiten is gereed na de winterstop in januari 2018. Als het Olympiagebouw gereed is, kan het Maasgebouw pas buiten gebruik worden gesteld. De Nieuwe Kuip is eind 2018 in zijn geheel gereed (plaatje 9).
eacties
Floor
Ik dacht, dromen zijn bedrog. Maar als dit de waarheid wordt, valt het voor mij nog steeds niet te omvatten.