maandag 24 juli 2017
|     Rotterdam  

Eurowedstrijden

Europese Wedstrijden Overzicht

Selecteer een seizoen om de wedstrijden in één van de europese toernooien van Feyenoord van dat seizoen te bekijken.

 

In 1961 speelde Feijenoord, vanwege het behaalde landskampioenschap, zijn eerste europacupwedstrijd tegen IFK Göteborg. Feijenoord behaalde de volgende ronde, maar strandde toen als nog tegen Tottenham Hotspur. Ook stond Feijenoord in het seizoen 1961/62 in de finale van de eerste editie van de International Football Cup, de voorloper van de huidige Intertoto Cup. Er werd echter met 4-2 verloren van de grote rivaal Ajax.

Twee jaar later stonden honderdduizenden supporters langs de oevers van Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om de Groote Beer en de Waterman uit te zwaaien. De schepen vervoerden duizenden supporters naar Lissabon, waar op 8 mei 1963 het Europacupduel tegen het befaamde Benfica moest worden gespeeld. Feijenoord stond in de halve finale en mocht eindelijk met de ‘grote jongens’ meedoen. Op 10 april 1963 had Feijenoord in het eigen stadion Benfica, de Europese kampioen van de twee voorgaande jaren, op 0-0 gehouden. Nu was er een kans die kampioen te verslaan en zelf een ronde verder te komen. Toch bleef Feijenoord steken in de halve finale, want na de 0-0 in Rotterdam verloor het in Lissabon met 3-1 van Benfica. Ondanks deze uitschakeling waren de jaren ’60 wel de vooravond van de grote succesperiode van de jaren ’70. Als eerste succes tijdens de gloriejaren behaalde Feijenoord in 1965 voor het eerst in zijn historie de dubbel (landskampioen en bekerwinnaar).

De jaren ’70 waren voor Feijenoord de meest succesvolle jaren uit zijn historie. In 1970 slaagde Feijenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen. Waar Ajax een jaar eerder niet in slaagde, daarin slaagde Feyenoord nu wel. Met 2-1 was de Schotse kampioen Celtic verslagen. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker, waardoor Feijenoord zich de beste voetbalclub ter wereld mocht noemen. In dat zelfde jaar werd ook de naam Feijenoord veranderd in Feyenoord, omdat buitenlanders die naam beter konden uitspreken. In 1974 veroverde Feyenoord nog de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club.

In 1992 en 1995 werd de halve finale van de Europacup II gehaald en in 1997 volgde de eerste deelname aan de UEFA Champions League.

Op 8 mei 2002 bleek dat de tamelijk succesvolle jaren ’90 slechts de opmaat waren geweest voor een nog aansprekender wapenfeit. Want op die dag veroverde een herboren Feyenoord onder leiding van trainer Bert van Marwijk en aan de hand van een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in de eigen Kuip, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, iets wat in Nederland eigenlijk niemand meer voor mogelijk had gehouden.

Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in de Kuip een volksfeest van ongekende omvang, dat waarschijnlijk nog jarenlang garant zal staan voor vele kippenvelmomenten. Dit gebeurde daags na de moord op Pim Fortuyn, een Rotterdamse volksheld, en maakte voor de Rotterdammer veel goed. Toch is de UEFA cup-overwinning in 2002 voorlopig de laatste prijs die de club uit Rotterdam aan de prijzenkast heeft mogen toevoegen.

 

N.b. Uiteraard proberen wij deze gegevens zo compleet mogelijk te maken. Heeft U nog aanvullingen cq. wijzigingen geef deze dan even door aan de beheerders.

 


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1