zaterdag 21 september 2019
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 10

Verval (1974-1979)

Vanaf het seizoen 1974/75 moest Feyenoord gaan bewijzen of het sterk genoeg was om de topprestaties van de voorgaande jaren te herhalen.

Trainer Wiel Coerver moest het seizoen in ieder geval beginnen zonder Boskamp, Wery en Israël. Zij waren alledrie vertrokken.

Feyenoord moest het in de eerste ronde van de Europacup I opnemen tegen Coleraine. Deze werden vrij makkelijk opzij gezet met winsten van 7-0 thuis, en 4-1 uit. De tweede ronde was de tegenstander Barcelona. Na een 0-0 gelijkspel thuis, werd er met 3-0 verloren in Barcelona, en was Feyenoord Europees uitgeschakeld.

Op 28 Januari 1975 kreeg Feyenoord een verlaat geschenk van het Rotterdamse gemeentebestuur, want de successen van Feyenoord in 1970 hadden het gemeentebestuur er toe gebracht de stadionclub een geschenk te geven in de vorm van een kunstwerk. En dat kunstwerk werd op 28 jan. 1975 dan toch eindelijk geschonken. Kosten 85.000 gulden.

In de competitie draait Feyenoord lang mee aan de top. Feyenoord had zelfs aan kop kunnen komen, wanneer het nieuwe jaar niet was ingezet met nederlagen tegen Roda JC (1-0) en PSV (3-2). Het is de grote klasse van PSV dat het de onderlinge strijd met de twee belangrijkste concurrenten voor de titel stevig domineert. PSV verslaat Feyenoord twee keer. Het meest besproken doelpunt van het seizoen is te zien in de Kuip bij Feyenoord-FC Amsterdam. Doelman Eddy Treijtel laat een volstrekt ongevaarlijke bal zo maar tussen zijn benen in het net rollen. Het is een blunder die peperduur is. Feyenoord verliest met 1-2, en het zijn precies deze twee punten die Feyenoord tenslotte tekort komt op PSV.

Het seizoen 1975/76 word begonnen met een nieuwe trainer. Omdat er op dat moment geen grote trainers vrij waren arriveerde in 1975 de onbekende Pool Antoni Brzanzczyk in Rotterdam-Zuid. De spelers namen een loopje met de beminnelijke man, die zelf met de bal veel minder bedreven was dan Happel en Coerver. Halverwege het seizoen werd de arme Pool met zijn snor, pijp, leren jas en pet bedankt voor de moeite. Assistent Ad Zonderland maakte het seizoen af. De UEFA Cup duurde 1 ronde. Feyenoord werd uitgeschakeld door Ipswich Town. In de competitie werden we net geen kampioen want we verloren de kampioenswedstrijd tegen P.S.V.

Aan het begin van het seizoen 1976/77, op 4 augustus 1976, werd op initiatief van de spelers, Wim Jansen gehuldigd omdat hij 10-jaar als vaste speler in het 1e elftal uitkwam. Voor de wedstrijd Feyenoord – Liverpool werd er een woordje tot hem gericht door voorzitter Leo van Zandvliet. De spelers schonken hem een bos bloemen en een envelop met inhoud waarna er met een ereronde werd begonnen. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning doordat Vreijsen 2 keer het net wist te vinden.

Ook kwam er weer een nieuwe trainer. Vujadin Boskov kwam in 1976 vol ambitie over van FC Den Haag: ‘Wat voor Mohammedanen Mekka is, de heilige plaats, zoiets is voor de voetballiefhebber Feyenoord’, zei de Joegoslaaf bij zijn komst naar de Maasstad. Boskov was keihard, autoritair en gedreven. Twintig jaar nadien was hij nog altijd bekend als een internationale toptrainer, maar bij Feyenoord ging hij kopje onder. Onder Boskov liep Feyenoord, dat afscheid had genomen van Van Hanegem, voor het eerst sinds 1967 Europacupvoetbal mis, zowel in 1977 als in 1978. In 1977/78 gebeurde dat zelfs met een beschamende tiende plaats op de ranglijst. Langzaam maar zeker was de topclub een tobclub geworden.

Het seizoen 1978/79 begon, en Boskov ging en Vaclav Jezek kwam. Jezek had het Tsjechoslowaakse elftal aan het Europees kampioenschap van 1976 geholpen en had net als Happel en Boskov eerder in Den Haag gewerkt. Jezek was beminnelijker dan Boskov en stond meer open voor de spelers, maar had verder veel gemeen met zijn voorganger. Ook Jezek was streng, tactisch onderlegd en bezeten van voetbal.

Ook werd er in 1978 door vier Rotterdamse bedrijven, de gemeente Rotterdam en de Kamer van Koophandel een toernooi georganiseerd dat voor de start van de competitie plaats zou vinden. De bedoeling was een internationaal toernooi te geven met een sterke bezetting van buitenlandse clubs. Het eerste toernooi werd op 11 en 13 augustus gespeeld. De deelnemende ploegen waren: Benfica, Everton, F.C. Brugge en Feyenoord. Feyenoord won het A.D.-toernooi door Everton in de Finale met 3-1 te verslaan.

Feyenoord eindigde uiteindelijk als tweede in de competitie.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 11 Tijdelijke opleving (1979-1984


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1