vrijdag 21 juli 2017
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 14

Kampioen!!

Het seizoen 1992/1993 is voor vele Feyenoorders een memorabel seizoen. Feyenoord werd voor het eerst sinds negen jaar weer kampioen van Nederland. Weinig mensen hadden verwacht dat het zou gebeuren. Lang zag het er ook niet naar uit, maar toch gebeurde het… Hieronder een overzicht van een prachtig seizoen.

Het Elftal dat in 1992/1993 kampioen zou gaan worden.

In mei was al bekend geworden dat Willem van Hanegem de nieuwe trainer van Feyenoord ging worden. Eigenlijk was hij het samen met Geert Meijer. Willem deed meer het veldwerk, Geert meer de planning en dergelijke. Wim Jansen werd technisch directeur. Ook werden er een aantal nieuwe spelers gekocht, en vertrokken er een aantal. Mike Obiku was de grootste aankoop. Verder kwamen ook Rob van Dijk, Orlando Trustfull, Dean Gorré en Errol Refos naar de Kuip. Onder andere Ioan Sabau (te blessuregevoelig) en Marian Damaschin vertrokken.

Feyenoord – Barcelona, afscheidswedstrijd van Sjaak Troost. Van Gobbel, De Goey en Troost zwaaien naar het publiek.

Allereerst volgen natuurlijk de oefenwedstrijden en de Open Dag. Hierna was het tijd voor het openingsduel van het seizoen. Dit keer speelde Feyenoord tegen Barcelona. De wedstrijd stond in het teken van het afscheid van Sjaak Troost, die na 14 jaar als speler commercieel directeur werd en dat nu nog steeds is. Hij speelde o.a. 328 competitiewedstrijden en 33 Europa Cup wedstrijden voor Feyenoord. Helaas verliep de wedstrijd wat minder goed. Feyenoord verloor met 5-1. Obiku scoorde de enige goal. Vervolgens moest Feyenoord weer spelen om de Super Cup. Na vorig jaar met 1-0 te hebben gewonnen van PSV, werd er nu met 1-0 verloren. Hierbij werd niet al te lang stil gestaan, want de competitie lag alweer voor de deur…

Mike Obiku in duel met een PSVer tijdens de wedstrijd om de Super Cup.

In de competitie ging het zeer goed. De eerste nederlaag was er pas half november: thuis verloor Feyenoord van de ploeg waar we het liever niet over hebben. Twee wedstrijden hierna verloor Feyenoord alleen nog maar van MVV (3-4), zodat ze met maar één punt achterstand op PSV de winterstop ingingen. Helaas gebeurde 14 november iets zeer tragisch: Oud-trainer Ernst Happel kwam te overlijden na een ernstig ziektebed.

John de Wolf krijgt tegen FC Luzern een onterechte kaart die eigenlijk voor Fräser bestemd was.

Uiteraard speelde Feyenoord dit seizoen weer Europees Voetbal, doordat het het jaar ervoor de bekerfinale was gewonnen. In de eerste ronde moest Feyenoord het opnemen tegen Hapoel Petach Tikva uit Tel Aviv (…). Thuis wist Feyenoord met 1-0 te winnen, maar uit ging het een stuk lastiger. Hapoel kwam al binnen één minuut op 1-0, en bij het halfuur stonden ze al 2-0 voor. Gelukkig kon Feyenoord nog op 2-1 komen (doelpunt van Fräser), en haalden ze op hun tandvlees de tweede ronde. In de tweede ronde wachtte FC Luzern uit Zwitserland. In de eerste wedstrijd wist FC Luzern met 1-0 te winnen, maar thuis won Feyenoord met 4-1, en stond zo dus in de kwartfinale.

Sfeer voor Feyenoord – 020 voor de halve finale van de beker.

Ook werd er natuurlijk weer gespeeld voor de beker. In de eerste en tweede ronde werden Go Ahead Eagles (7-0) en TOP (3-1) met gemak opzij gezet, maar in de kwartfinale ging het een stuk minder. Feyenoord moest het hierin opnemen tegen FC Zwolle. Hierin werd wel gewonnen (4-1, na penalty’s), maar het duel had een zwart randje, want Henk Fräser brak zijn been en scheurde zijn hamstrings, en Feyenoord moest het het slot van de competitie dus zonder hem doen. In de halve finale moest Feyenoord het opnemen tegen 020. Helaas gebeurde er iets dat niemand had verwacht en de uitslag was dus negatief. Veel spelers waren deze wedstrijd geblesseerd en Feyenoord kreeg nooit echt de kans om aan te vallen. Hierdoor was het bekertoernooi voor het eerst in twee jaar al voor de finale verlaten. Gelukkig hadden we de competitie nog!

John Metgod en de aanvoerder van Spartak Moskou geven elkaar een hand.

Ook deed Feyenoord Europees nog altijd mee. In de kwartfinale moesten ze het opnemen tegen Spartak Moskou. In de eerste wedstrijd, thuis, was Feyenoord de betere ploeg, maar Spartak Moskou wist als enige te scoren. Helaas was dit een buitenspeldoelpunt, maarja, die tellen ook… In de uitwedstrijd kon Feyenoord het helaas niet meer rechtzetten. Ze kwamen eerst 1-0 achter. Nadat Jozsef Kiprich 1-1 had gemaakt, ging Feyenoord op zoek naar de 2-1, maar volledig onterecht scoorde Spartak Moskou de 2-1. Op het eind werd het helemaal erg, want net voor tijd wist Spartak Moskou 3-1 te maken. Ook Europees was Feyenoord dus al uitgeschakeld… Rest alleen nog de competitie…

Feyenoord had meer kaarten gekregen voor de wedstrijd tegen MVV. Hier zie je de overvolle Feyenoord zijde.

Hierin werd alleen nog maar verloren van, ja je raad het al. Het zag er overigens helemaal niet naar uit dat Feyenoord kampioen ging worden. Feyenoord stond een punt achter op PSV, maar toen Feyenoord tegen Vitesse en Willem II won en PSV twee keer verloor, was het allemaal opeens anders. Feyenoord had nu de beste papieren om kampioen te worden. MVV voetbalde nog voor Europees Voetbal en gaf dus alles. De wedstrijd werd zelfs live op televisie uitgezonden en bekeken door drie (!!!) miljoen mensen. MVV leek de voorsprong te gaan nemen, maar Roberto Lanckhor mistte een penalty, en toen wist Feyenoord te scoren. Jozsef Kiprich en Regi Blinker scoorden voor Feyenoord, en in de uitwedstrijd tegen FC Groningen moest het dus gaan gebeuren…

Feyenoord Supporters in het Oosterpark Stadion.

Al ver van te voren stonden mensen in de rij voor kaartjes voor de wedstrijd FC Groningen – Feyenoord. Ook in De Kuip werd de wedstrijd bekeken, want twee grote videoschermen waren neergezet, zodat iedereen bij elkaar kon kijken. In totaal waren ongeveer 10.000 Feyenoorders in Groningen en 33.000 in De Kuip om Feyenoord kampioen te zien worden, en hoe! Feyenoord won maar liefst met 5-0, en was na negen jaar weer eens kampioen van Nederland!

De hele Kuip zat vol met mensen die op een beeldscherm naar de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen keken.

Feyenoord kreeg in het Oosterpark Stadion de schaal overhandigd, en vierde dit met alle fans die in grote getale in het stadion zaten. Ook in de Kuip werd natuurlijk het kampioenschap gevierd. Heel Nederland stond op zijn kop, want Feyenoord was weer eens kampioen geworden. Na vele slechte jaren was Feyenoord weer terug, en kon er een lange neus worden gemaakt naar 020 en PSV. Alla Feyenoord fans die jaren niets van zich hadden laten horen, kwamen weer naar het stadion, en waren weer trots op Feyenoord!

De huldiging op de Coolsingel met John de Wolf op de schouders.

Uiteraard werd Feyenoord ‘s avonds gehuldigd aan de Coolsingel. Zo’n 200.000 man was op de been om Feyenoord weer eens met een kampioenschaal op het bordes te zien staan. Heel Rotterdam was gelukkig, en er werd die avond nog lang gefeest, tot laat, zeer laat in de avond.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 15 Cupfighters (1993-1998


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1