zaterdag 22 februari 2020
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 18

Topjaar in Europa (2001-2002)

In 2002 weet Feyenoord weer een Europese prijs te pakken, de UEFA CUP wordt gewonnen in het eigen stadion De Kuip.

Het Europa Cup seizoen start in de Champions League. Daarin stuit Feyenoord op Spartak Moskou, Sparta Praag en Bayern München. Feyenoord was weinig succesvol; slechts een overwinning en twee gelijke spelen in zes duels. Thuis tegen Spartak Moskou werd met 2-1 gewonnen, waardoor Feyenoord zich nog wel plaatste voor de derde ronde van de UEFA Cup.

In die derde ronde van de UEFA Cup komt Feyenoord na Bayern München weer in Duitsland terecht, SC Freiburg is de tegenstander. Feyenoord wint thuis met 1-0 door een late goal van Shinji Ono, in de uitwedstrijd weet Feyenoord zich terug te knokken van een 2-0 achterstand en speelt gelijk met 2-2. Dan vervolgt de reis naar Schotland, Feyenoord loot Glasgow Rangers. In Glasgow werd het 1-1, in de Kuip wint Feyenoord, mede door twee magistrale vrije trappen van Pierre van Hooijdonk, met 3-2.

Na de Rangers hebben uitgeschakeld volgt de Europeese route naar Eindhoven. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis spelen twee Nederlandse clubs tegen elkaar in Europees verband. In de uitwedstrijd werd het 1-1. In de thuiswedstrijd werd het eveneens 1-1 door een treffer van Pierre van Hooijdonk in blessure tijd. Een slopende strafschoppenserie moest de wedstrijd beslissen, waarbij Feyenoord uiteindelijk aan het langste eind trok: 5-4.

In de halve finale wacht Inter Milaan. In het San Siro stadion in Milaan weet Feyenoord door een eigen doelpunt een verdiende 0-1 overwinning mee te nemen naar Rotterdam. In de thuiswedstrijd werd het 2-2. Feyenoord plaatst zich hiermee voor de UEFA Cup finale.

In de finale moet Feyenoord het weer opnemen tegen een Duitse tegenstander, Burussia Dortmund. De Duitsers hadden in de halve finale AC Milan verslagen. In een vol gepakte Kuip verslaat Feyenoord Borussia met 3-2. De doelpunten komen op naam van Pierre van Hooijdonk (2x) en Jon Dahl Tomasson.

Road to the FinalVoorbeschouwingenStatistiekenNabeschouwingenReacties FeyenoordReacties DortmundReacties Buitenland

Road to the final

Ben je even vergeten wat de tegenstanders waren van Feyenoord die het team tot deze fantastische prestatie brachten in dit Europacupseizoen? Geen probleem, want hier vind je alle informatie over het Europcup seizoen van Feyenoord in het seizoen 2001-2002. De meest hilarische, mooie en spannende momenten van dit Europees succes kun je hier vinden.


Champions League

Feyenoord plaatste zich dit jaar voor de Champions League door tweede te worden in de nationale competitie. Na de loting werd Feyenoord goede kansen toebedicht om de tweede ronde te bereiken. Feyenoord werd welliswaar gekoppeld aan de huidig Europees kampioen Bayern Munchen, maar Sparta Praag en Spartak Moskou sproken wat minder aan. Ook bij de spelers heerste het gevoel dat er in deze groep wel wat viel te bereiken.


Spartak Moskou-Feyenoord 2-2 (0-1)

Door de aanslagen op 11 september was dit de openingswedstrijd in deze poule, in plaats van de geplande wedstrijd tegen Bayern Munchen een week geleden.

Feyenoord kwam door een doelpunt van Bosvelt al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Met een droge knal van de middenvelder met zijn linkervoet werd al snel duidelijk dat Feyenoord, ondanks van Marwijks behoudende strategie, vol voor de winst kwam.

Dat werd nog meer onderstreept toen Jon Dahl Tomasson vlak na rust door een counter aan kon tekenen voor de 0-2. Deze treffer kwam uit de lucht vallen, want het was Spartak dat in deze tweede helft de klok sloeg en Feyenoord onder grote druk zette.

Het zou dan ook niet lang duren, of de 1-2 door Robson lag in het doel. Robson mocht zo door het midden doorlopen en de treffer was het gevolg. Je kon toen al redelijk aanvoelen dat het daar niet bij zou blijven. Na 5 minuten gebeurde er waar iedere Feyenoord fan bang voor was. De 2-2 door Beschastnykh, de gevaarlijkste man van het veld, lag in het doel.

Vervolgens kwam de vechtlust van Feyenoord, die het dit team de rest van het seizoen tot zijn successen zou brengen, bovendrijven. Deze tussenstand zou na 90 minuten ook de eindstand betekenen.

Opstelling Feyenoord

Feyenoord Zoetebier; Emerton, Van Gobbel, De Haan, Rzasa; Bosvelt, Van Gastel (65’ De Visser), Paauwe, Tomasson; Kalou (70’ Collen ), Van Hooijdonk

Opstelling Spartak Moskou

Spartak Moskou Kabanov; Tchouisse (31’ Ananko), Mitreski, Parfenov, Kovtun ; Baranov, Bulatov, Tsykhmeistruk, Titov; Robson, Beschastnykh

Doelpunten

13’ 0-1 Bosvelt
58’ 0-2 Tomasson
61’ 1-2 Robson
66’ 2-2 Beschastnykh


Sparta Praag-Feyenoord 4-0 (2-0)

Kon je in Moskou spreken van een onverzettelijke Rotterdamse ploeg, in Praag overheersten nervositeit en zwakte het Rotterdamse spel. Passes kwamen zelden aan en het leek wel alsof er 11 andere spelers het veld hadden betreden dan in Moskou.

Na vele kansen was het raak in de 24e minuut. Lucas Hartig schoot de bal onberispelijk achter de kansloze Zoetbier in het doel.

Na vele kansen van Sparta Praag op de 2-0, bleek in de 36e minuut dat Feyenoord kansloos de kleedkamer in zou gaan. Niet alleen werd er een strafschop aan Sparta Praag toegekend, ook de rode kaart voor van Gobbel die deze strafschop met een duw veroorzaakte manouvreerde Feyenoord in een kansloze positie.

Dat Sparta Praag de score na rust nog zou weten op te bouwen was niet meer dan logisch. Feyenoord zou het heel erg moeillijk krijgen in de Champions Leaugue campagne, was de conlcusie na deze wedstrijd.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Emerton, Van Gobbel, De Haan, Rzasa; Bosvelt, Van Gastel (79' Leonardo), Tomasson, Paauwe; Kalou, Van Hooijdonk.

Opstelling Sparta Praag

Èech; Grygera, Novotny, Hübschmann, Labant; Michalik (80' Zelenka ), Jarosik, Hasek, Sionko (87' Holub); Hartig (84' Holub), Kincl

Doelpunten

1-0 Hartig (’24)
2-0 Labant (’36, penalty)
3-0 Kincl (’71)
4-0 Michalik ('74)


Feyenoord- Bayern Munchen 2-2 (2-1)

De wedstrijd tegen Bayern Munchen toonde maar weer eens de wisselvalligheid aan van dit Feyenoord. De wedstrijd, die normaal gesproken op woensdag 12 september had moeten plaatsvinden, toonde de kwaliteiten van Feyenoord aan. Zelfs na de opgelopen achterstand door een doelpunt van de levensgevaarlijke Braziliaan Elber kon Feyenoord het opbrengen om georganiseerd te blijven voetballen en daarmee ook resultaten te boeken. Feyenoord kwam namelijk op voorsprong en boog de achterstand van 0-1 om in een ruststand van 2-1 door mooie doelpunten van van Hooijdonck en Tomasson. Bij de gelijkmaker toonde Pieter Collen aan over een goede voorzet te beschikken, een kwaliteit die in het hedendaagse voetbal voor vleugelbacks een kwaliteit is die zeer op prijs gesteld wordt. Collen nam de plaats over van Emerton die op zijn beurt de plek van van Gastel had overgenomen op het middenveld.

Na rust was het snel gebeurd met de voorsprong. Bayern Munchen scoorde de gelijkmaker en weer was het Elber die met een fantastisch schot Zoetebier kansloos liet.

Bayern Munchen hield deze tussenstand tot het eind van de wedstrijd vast, met als gevolg dat Feyenoord zich in het vervolg geen misstap meer kon veroorloven.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Collen, Van Wonderen, De Haan, Rzasa (65’ van Haaren); Emerton, Bosvelt, Paauwe, Tomasson; Kalou (73’ Ono), Van Hooijdonk

Opstelling Bayern Munchen

Kahn; Sagnol, Kuffour, Kovac, Lizarazu; Salihamidzic, Fink (83’ Sforza), Thiam (46’ Hargreaves), Paulo Sergio; Elber (78’ Santa Cruz), Pizarro

Doelpunten

12’ 0-1 Elber
37’ 1-1 Van Hooijdonk
44’ 2-1 Tomasson
49’ 2-2 Elber


Feyenoord- Sparta Praag 0-2 (0-1)

De slechtste en meest teleurstellende wedstrijd in het hele Europcupseizoen. Feyenoord bezweek onder de hoge verwachtingen die voor deze wedstrijd waren geschapen. Het leek er wel eens op, of Feyenoord wou zich niet revancheren voor die ook al zo dramatisch verlopen wedstrijd in Praag. Sparta Praag moet zich hebben verbaasd over de vermeende zwakte, maar vooral onmacht van Feyenoord.

In de 1e helft had Feyenoord weliswaar veel balbezit, maar tot veel kansen leidde dat niet. Slechts een schot van Bosvelt, een vrije trap van van Hooijdonck en een kopbal van Paauwe konden genteerd worden. Tot overmaat van ramp was het Sparta Praag dat vlak voor rust op voorsprong kwam door een snoeiharde vrije trap van de Tsjechische ploeg.

Na rust was het Feyenoord dat de klok sloeg. Kalou zorgde voor gevaar in de ‘zestien’, maar het was Emerton die met een fantastische actie van Hooijdonck bediende, die zijn schot op de lat zag belanden.

Na rode kaarten voor van Hooijdonck en de Haan was het offensief echter tot een einde gebracht en kon Feyenoord na deze wedstrijd de conclusie trekken dat het nog een hele klus werd om zich te plaatsen voor de UEFA CUP.

Opstelling Feyenoord

Timmer; Collen (61’ Dos Santos), De Haan, Van Wonderen, Rzasa; Emerton, Bosvelt, Paauwe, Ono; Van Hooijdonk, Leonardo (45’ 45’ Kalou)

Opstelling Sparta Praag

Cech; Grygera, Novotny, Hubschman, Labant; Sionko, Hasek, Jarosik, Michalik (87' Zelenka); Kincl, Hartig

Doelpunten

43’ 0-1 Jarosik
77’ 0-2 Novotny


Bayern Munchen- Feyenoord 3-1 (2-1)

Bayern Munchen was deze wedstrijd te goed voor Feyenoord. Feyenoord moest onder andere door een aantal blessures en schorsingen na de wedstrijd concluderen dat Feyenoord niets te zoeken had in de Champions League. Dat Feyenoord ook te veel pech heeft gehad om iets te zoeken in deze editie van de Champions League werd daarbij over het hoofd gezien, zoals dat in het verleden wel meer werd vergeten door de sportpers.

Elmander bracht Feyenoord nog wel op gelijke hoogte nadat van Gobbel had zorggedragen voor de voorsprong van Bayern Munchen door een eigen doelpunt te maken, maar het mocht niet baten. Bayern Munchen kwam te makkelijk aan de doelpunten en Feyenoord werd bovendien afgetraft door een snelle counter van Bayern Munchen. Santa Cruz scoorde zijn tweede doelpunt en bracht de eindstand op het scorebord.

Opstelling Feyenoord

Feyenoord Zoetebier; Collen, Van Wonderen, Van Gobbel (46 Gyan’), Rzasa; Emerton, Van Gastel (80’ Smolarek), Bosvelt, Paauwe; Ono, Elmander

Opstelling Bayern Munchen

Bayern München Kahn; Sagnol, Kuffour, Kovac,Lizarazu; Salihamidzic, Hargreaves, Fink (84’ Thiam), Paulo Sergio (68’ Zickler); Pizarro, Santa Cruz

Doelpunten

12’ 1-0 Van Gobbel (e.d.), 25’ 1-1 Elmander, 29’ 2-1 Santa Cruz, 90’ 3-1 Santa Cruz


Feyenoord- Spartak Moskou 2-1 (2-1)

Feyenoord nam in deze wedstrijd afscheid van de Champions League, maar verwelkomde de UEFA CUP, het tournooi dat later al die successen aan Feyenoord zou brengen.

Deze wedstrijd toonde weer aan dat Feyenoord wel over mogelijkheden beschikt om zeer goede Europese tegesntanders met wil en inzet te bestrijden.

Feyenoord kwam op voorsprong door aanvallend spel op de mat te leggen en het middenveld in handen te nemen. Tomasson scoorde uit een voorzet van Emerton. Spartak Moskou kwan nog wel op gelijke hoogte door een doelpunt van Beschastnykh, de zeer gevaarlijk en wendbare spits van de Russen, maar dat doelpunt zou het blijven. Elmander scoorde uiteindelijk de winnende treffer, die van Hooijdonk prima verving in deze wedstrijd. Feyenoord werd door het publiek naar het einde toe gedragen en Feyenoord kon de voorsprong vasthouden tot het einde. Feyenoord bereikte de UEFA CUP!!

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Collen (63’Van Gastel), Gyan, De Haan, Rzasa; Emerton, Bosvelt, Paauwe, Tomasson; Elmander (87’Smolarek), Ono

Opstelling Spartak Moskou

Levytsky; Parfenov, Mjavanadze (82' Pavlenko), Mitreski, Kovtun; Baranov, Bulatov, Tshykmeistruk, Titov; Robson (74’Danishevskiy), Beschastnykh

Doelpunten

4’1-0 Tomasson, 13’ 1-1 Beschastnykh, 17’ 2-1 Elmander


Eindstand in de poule:

                    

1                   Bayern
Munchen
          
6         
11

2                   Sparta
Praag                
6         
11

3                   Feyenoord                     
6         
5

4                   Spartak
Moskou            
6         
2UEFA CUP

Dat Feyenoord zich plaatste voor het UEFA CUP toernooi werd vooral gezien als een troostprijs. Er werd daarbij niet voor mogelijk gehouden wat Feyenoord uiteindelijk zou bereiken in dit toernooi. Feyenoord zou slechts moeillijke tegenstanders loten, op Freiburg na, maar zou de UEFA CUP wel weten te winnen. Een geweldig succes voor het Nederlands voetbal en voor Feyenoord.


Feyenoord- SC Freiburg 1-0 (0-0)

De tegenstander sprak niet aan, maar Feyenoord had het er moeilijk genoeg mee. Pas laat in de tweede helft kon Feyenoord voor de winnende treffer zorgen in de persoon van Ono.

Veel blessures zorgden voor een behoudende strijdwijze van Feyenoord. Feyenoord begon angstig aan de wedstrijd en zou die angst de rest van de wedstrijd niet geheel van zich af kunnen schudden.

Een mooie steekpass van Smolarek op de goed weggelopen Ono zou Feyenoord die zo belangrijke goal bezorgen voor een goede uitgangspositie in de returnwedstrijd in Duitsland.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Gyan, De Haan, Sprockel, Rzasa (43’ Smolarek); Bosvelt, De Visser, Tomasson, Kalou (48’ Dos Santos), Elmander, Ono

Opstelling Freiburg

Golz; Willi (45’ Coulibaly), Muller, Diarra, Kobiashvili; Hermel, But, Zeyer, Ramdane (80’Bruns); Tanko (69’ Sellimi), Lashvili

Doelpunten

80’ 1-0 Ono


SC Freiburg- Feyenoord 2-2 (1-0)

Dankzij een zinderende wedstrijd in Freiburg was het Feyenoord dat zich in deze confrontatie tot de beste 16 van het UEFA CUP toernooi mocht gaan rekenen.

Freiburg kwam op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Sebastian Kehl en een onterecht gegeven strafschop aan Freiburg. De Duitse ploeg had echter nog geen kennis gemaakt met Pierre van
Hooijdonk
, die in de heenwedstrijd nog geschorst was. Feyenoord kreeg een vrije trap mee na enkele grote kansen te hebben gemist. Uit een werkelijk onmogelijke hoek en een afstand van 30,5 meter was het van Hooijdonk die met het waarschijnlijk mooiste doelpunt van het jaar mocht aantekenen voor de 2-1. Leonardo’s invalbeurt resulteerde vervolgens tot de gelijkmaker uit een ongelofelijke scrimage en het complementeren van het drama van Freiburg.

Feyenoord plaatst zich voor de volgende ronde en overwintert in Europa!!

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Dos Santos, Paauwe (91' Sprockel), De Haan, Rzasa; Bosvelt, Tomasson, Ono; Elmander, Van Hooijdonk, Smolarek (80’Leonardo).

Opstelling Freiburg

Golz; Müller, Diarra, Kehl, Zikitssjvili (65’Willi); Zeyer, But (75’Coulibaly), Hermel, Kobiasjvili; Tanko (18' Ramdana), Iasjvili.

Doelpunten

21’ 1-0 Kehl, 48’ 2-0 Kobiasjvili (pen.), 56’ 2-1 Van Hooijdonk, 85’ 2-2 Leonardo

Eindscore over 2 wedstrijden: Feyenoord- SC Freiburg 3-2


Glasgow Rangers- Feyenoord 1-1 (0-0)

In deze wedstrijd bleek dat Feyenoord de winsterstop goed was doorgekomen. Na een toernooi op Gran Canaria gewonnen te hebben bleek Feyenoord de smaak goed te pakken te hebben.

Feyenoord moet gemengde gevoelens hebben overgehouden aan deze wedstrijd. De winst lag namelijk in het verschiet en dat in een wedstrijd waar de kansen op een geod resultaat bij
voorbaat laag waren ingeschat. Een verlies met kleine cijfers zou mooi meegenomen zijn. Glasgow Rangers werd overschat en dat leide tot een wedstrijd waarin Feyenoord de zaakjes goed onder controle had. Feyenoord kreeg de beste kansen en het talent Loovens diende zich aan. Hij speelde Flo totaal uit de wedstrijd, die Feyenoord 2 jaar voor deze wedstrijd nog in zijn eentje wist te verslaan. Toen poogde Konterman, die deze wedstrijd speelde voor Glasgow Rangers, Flo onder controle te houden. Het was helaas Loovens die een fatale fout maakte die
uiteindelijk leidde tot de gelijkmaker van Ferguson uit een strafschop ver in de tweede helft. Even daarvoor had Ono de 0-1 binnengeschoten, die nog getoucheerd werd door nota bene Bert Konterman.

Met de invalbeurt van van Persie was Loovens trouwens niet het enige talent dat zich aandiende. Europa maakte kennis met een van de grootste talenten van Nederland en van Persie zou
zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste spelers van Feyenoord dit seizoen.

De 1-1 was een goede uitslag, maar er had meer ingezeten voor Feyenoord.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Emerton, Loovens,
Paauwe, Rzasa; Kalou (57' Van Persie), Bosvelt, Van Wonderen, Ono; Tomasson en Van Hooijdonk

Opstelling Glasgow Rangers

Klos; Ricksen, Vidmar, Amoruso, Numan; Ferguson, Hughes (81’ Latapy), Konterman; Lovenkrands, Flo, Caniggia.

Doelpunten

0-1 Ono (71), 1-1 Ferguson (p. 80)


Feyenoord- Glasgow Rangers 3-2 (2-1)

De eerste zinderende thuiswedstrijd in een serie van 4. De kansen op winst keerden enkele malen, wat de wedstrijd tot een fantastsich schouwspel maakten. De sfeer in het stadion was werkelijk adembenemend en je voelde de spanning in het stadion als nooit te voren.

Feyenoord begon zwak aan de wedstrijd. Glasgow Rangers kreeg de kansen en de treffer kon niet uitblijven. Een snelgenomen vrije trap resulteerde uiteindelijk tot de goal van de Schotten. Feyenoord moest vervolgens komen en Piair stond op. De gelijkmaker vlak voor rust uit een vrije trap deed het stadion op zijn grondvesten beven. Maar van Hooijdonck was nog niet klaar met zijn oude aartsvijand als speler van Celtic. Precies op dezelfde plek kreeg hij een nieuwe kans om te scoren. De keeper wist niet wat hem overkwam. Hij sprong van links naar rechts, maar hij wist niet wat te doen. Hij wist al dat de 2-1 er aan zat te komen en daar was hij dan ook. Voor de lijn nog belandde de bal op de grond, wat deze vrije trap onhoudbaar maakte.

Na rust leek het al snel gedaan met Glasgow Rangers. Van Persie schoot, na een fantastische actie in de ‘zestien’, de bal op de paal. De bal werd opgepikt door van Hooijdonck die de bal op het hoofd van Kalou legde. Kalou kopte de 3-1 binnen. Helaas maakte Paauwe de wedstrijd onbedoeld spannend. Hij veroorzaakte niet alleen ongelukkig, hij gleed uit en trok vervolgens aan de noodrem door Mols neer te halen, een strafschop. Hij kon ook vertrekken naar de kleedkamer. De 3-2 was het gevolg. Een zinderende slotfase met zeer grote kansen voor de Schotten was het gevolg. Het publiek droeg Feyenoord wederom naar het eindsignaal.

FEYENOORD NAAR DE KWARTFINALE!!!

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Emerton, Loovens (85’ Sprockel), Paauwe, Rzasa; Kalou (76’ Smolarek), Bosvelt, Van Wonderen, Van Persie (90’ Elmander); Ono, Van Hooijdonk.

Opstelling Glasgow Rangers

Klos; Vidmar (74’ Flo), Wilson, Amoruso, Numan; Caniggia, Ferguson,

De Boer (38’ Mols); McCann Lovenkrands

Doelpunten

26’ 0-1 McCann, 36’ 1-1 Van Hooijdonk, 44’ 2-1 Van Hooijdonk, 46’ 3-1 Kalou,

53’ 3-2 Ferguson (pen.)

Eindscore over 2 wedstrijden: Feyenoord-Glasgow Rangers 4-3


PSV- Feyenoord 1-1 (0-1)

Voor het eerst in de historie stonden er twee Nederlandse clubs tegenover elkaar in een Europese competitie.

Tactisch was deze wedstrijd zeer interessant. Feyenoord koos ervoor om niet behoudend te spelen, want dan speel je PSV in de kaart. Die houden ervan om op te bouwen en het spel te bepalen. Ook ruimtes benutten is een specialiteit van PSV. Om die reden werd blind aanvallen ook niet gezien als een optie.

Feyenoord had ervoor gekozen om PSV in de opbouw op het middenveld vast te zetten en als het even kon al in de verdedigende linie van PSV. Het bleek dat PSV hier absoluut niet mee om
kon gaan en dat Feyenoord met het for checken PSV tactisch totaal uit de wedstrijd speelde. Een typische actie en een grote fout van Hofland bezorgde Feyenoord uiteindelijk de verdiende 1-0 voorsprong door een knappe volley van Pierre van Hooijdonck.

Nar ust was het al snel gelijk door een uitbraak van PSV. Een ongelofelijk mazzelpass van van Bommel werd opgepikt door Kezman die Zoetebier vervolgens kansloos liet. Deze stand werd vervolgens door Feyenoord tot het eind toe vastgehouden. Er waren kansen op het bereiken van de halve finale ontwikkeld.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier: Emerton, Van Wonderen, Loovens, Rzasa; Kalou (78’ Smolarek), Bosvelt, Ono, Van Persie; Tomasson (81’ Elmander), Van Hooijdonk.

Opstelling PSV

Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland, Heintze (55’ Gakhokidze); Rommedahl, Van Bommel, Lucius (72’ De Jong), Bouma; Kezman, Vennegoor of Hesselink (81’ Bruggink).

Doelpunten

45’ 0-1 Van Hooijdonk, 46’ 1-1 Kezman


Feyenoord- PSV 1-1 (0-0), F’noord wint

Een kopie van de heenwedstrijd. Feyenoord controleert de wedstrijd en speelt PSV tactisch helemaal weg. Ook de snelheid van Rommedahl wordt simpel opgelost. Paauwe geeft Rzasa simpel
rugdekking door ongeveer 5 meter afstand te houden. Op die manier kan hij de snelle ballen die Rommedahl langs Rzasa bracht onderscheppen.

Er was alleen een klein verschil. Tot frustratie van alles wat Feyenoord een warm hart toebrengt, schoot van Bommel de 0-1 onberispelijk in de rechterkruising. De bal ging er mooi
in, maar het was de vraag of van Bommel de bal wel goed raakte. Deze treffer zette de wedstrijd volledig op zijn kop. Feyenoord valt aan, maar PSV krijgt de kansen om de wedstrijd definitef naar zich toe te trekken. Vooral de niet te missen kans van Kezman zal nooit meer van het netvlies van vele Feyenoorders verdwijnen.

Wanhopig zet Feyenoord in blessuretijd nog 1 keer aan. Emerton verovert de bal op Heintze, Elmander zet voor en “bij het scheiden van de martk” kopt Pierre van Hooijdonck de bal geniaal over Waterreus en een verdediger heen. Het stadion ontploft, 1-1!!!

De benodigde verlenging verloopt aanvankelijk voorspoedig met een rode kaart voor van Bommel, maar Feyenoord weet het overwicht niet uit te drukken in treffers. Feyenoord wint deze zinderende kwartfinale vervolgend door het nemen van strafschoppen. De uitschakeling in de Amstel Cup tegen PSV door strafschoppen valt in het niet door dit resultaat. Gakhokidze miste en van Hooijdonck schoot de beslissende strafschop in het dak van het doel.

FEYENOORD BEREIKT DE HALVE FINALE VAN DE UEFA CUP!!!!!

Opstelling Feyenoord

Zoetebier; Emerton, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa (84’); Kalou, Bosvelt, Ono, Van Persie (70’); Tomasson (84’), Van Hooijdonk.

Opstelling PSV

Waterreus; Bogelund, Ooijer, Faber, Heintze; Rommedahl (76’), Van Bommel, Lucius (64'), Bouma; Vennegoor of Hesselink (90’), Kezman.

Doelpunten

76’ 0-1 Van Bommel, 90’ 1-1 Van Hooijdonk (4 min. in de verlenging)

Strafschoppenserie: eindstand 5-4

Feyenoorders Ono, Paauwe, van Wonderen, Bosvelt en van Hooijdonk scoren

PSV’ers Bruggink, Ooijer, Heintze en Kezman scoren, Gakhokidze mist de derde strafschop.

Eindscore over 2 wedstrijden: Feyenoord- PSV 2-2 


Internazionale-Feyenoord 0-1 (0-0)

Onderschatting van Internazionale en zeer goed en georganiseers spel van Feyenoord bracht Feyenoord de overwinning. Een ongelofelijke stunt tegen de miljoenenploeg uit Milaan. Milaan
was in 1970 van Feyenoord en in 2002 werd San Siro weer veroverd. De vleugelspitsen van Persie en Kalou maakten acties waarbij de Milanezen regelmatig vernederd en voorbijgelopen werden. Al snel leidde dat tot een grote kans voor van Hooijdonk, die een opgelegde kans op aangeven van Paauwe en van Persie maar net niet in het doel wist te krijgen. Ook Inter kreeg in die fase
grote kansen, maar keer op keer werden die verprutst of voorkomen door attent verdedigen van Feyenoord.

Na rust stond San Siro al snel op zijn kop. Nee, niet door een doelpunt van Inter, maar een eigen doelpunt van Cordoba bracht de duidenden meegereisde Rotterdamse fans in extase. Ventola
kreeg vervolgens nog tot tweemaal toe een niet te missen kans, maar wist de nederlaag niet te voorkomen.

Opstelling Feyenoord

Zoetebier: Emerton, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa; Kalou (85’), Bosvelt, Ono, Van Persie (82’); Tomasson, Van Hooijdonk.

Opstelling Internazionale

Fontana; Simic, Materazzi, Cordoba
Gresko ; Conceicao, DiBiago, Emre (56’), Guglielminpietro (78’), Kallon (70’), Ventola

Doelpunten

51’ 0-1 Cordoba (e.d.)
 


Feyenoord- Internazionale 2-2 (2-0)

Een wederom zinderende wedstrijd in de Kuip bracht Feyenoord dan waar het al zo lang naar had uitgekeken, de finale.

Het waren wederom de vleugelspitsen die een sleutelrol speelden in de wedstrijd. Van Persie begon gebleseerd aan de wedstrijd en moest nog voor rust vervangen worden door Leonardo. Maar niet voordat hij op snelheid zijn tegenstander passeerde, een prachtige pass afleverde en Van Hooijdonck daarmee wederom een hoofdrol bezorgde. Hij kopte de bal onhoudbaar in. Deze goal maakten de Italianen furieus en even leek het erop dat Feyenoord overlopen ging worden. Maar deze periode leidde slechts de genadeklap in van Tomasson, die na een counter over 3 schijven de rebound in mocht tikken.

Na rust had Feyenoord wedstrijd volledig onder controle. Inter was niet bij machte om het Feyenoord moeilijk te maken. Er waren wel een aantal kansen voor de Italiaanse ploeg, waarbij je het stadion hoorde gonzen en voelde bibberen, maar Feyenoord hield goed stand. De 2-1 leek mooi voor de statistieken. Vlak voor tijd echter, legde de Spaanse scheidsrechter Lopez Nieto de bal om discutabele redenen op de stip. Peter Houtman, de speaker, meldde vervolgens de gelijkmaker in alle rust aan de toeschouwers, maar Houtman was buiten zinnen. Inter kreeg nog een laatste kans en het was nog even bibberen geblazen, maar na het laatste fluitsignaal was het dan zover.

FEYENOORD IN DE FINALE!!!!!!!!!!!

Opstelling Feyenoord

Zoetebier, Gyan, van Wonderen,
Paauwe, Aros,Emerton, Bosvelt, Tomasson, Kalou (74' Dos Santos), van Hooijdonk, van Persie (37' Leonardo)

Opstelling Internazionale

Toldo, Ferraro, Materazzi, Di Biagio, J. Zanetti, Dalmat, C. Zanetti, Seedorf (58' Conceicao), Emre, Ventola, Ronaldo (69' Kallon)

Doelpunten

v.Hooijdonk (17), Tomasson (34), C.Zanetti (84), Kallon (90/pen)

Score over 2 wedstrijden: Feyenoord- Internazionale 3-2

Voorbeschouwingen Feyenoord- Dortmund finale UEFA CUP 2002

Alle media jubelden na de wedstrijd over die fantastische prestatie van Feyenoord, maar waren ze voor de wedstrijd ook zo positief. Hadden ze van tevoren ook maar enigzins hoop op een goed resultaat. Feyenoord stond wel tegenover een tegenstander die het weekend ervoor nog Duits kampioen was geworden en het feesten speciaal voor deze gelegenheid nog even had uitgesteld.

De antwoorden op deze vragen kun je hier vinden, een overzicht van alle voorbeschouwingen van alle denkbare media en organisaties.


Feyenoord.nl, 8 mei 2002

De ‘BVB’ kan woensdag in de Kuip geschiedenis schrijven door krap vier dagen na het veroveren van het Duitse landskampioenschap ook de UEFA Cup in de wacht te slepen. Ondanks het veronderstelde thuisvoordeel van Feyenoord – waarover trainer Matthias Sammer opmerkte dat dat de Rotterdammers tegen PSV en Inter ook geen zege opgeleverd had – zijn de geelzwarten uit Westfalen favoriet in de finale tussen de twee volksclubs.

Want het lijdt geen twijfel dat Borussia, waar alleen verdediger Stefan Reuter nog met een blessure tobt, in topvorm is.

Afgelopen zaterdag was het al feest in Dortmund, toen het team van coach Matthias Sammer voor de zesde keer in de geschiedenis het Duitse landskampioenschap veroverde. Nu willen de Borussen ook een tweede prijs halen, maar tijdens de persconferentie werd de vraag al gesteld of de absolute scherpte er nog wel is. ‘Het wordt woensdag voor de spelers een ultieme test van hun wil en vastberadenheid’, riposteerde Sammer. ‘En dat het zeker mogelijk is om je binnen zo’n korte tijd twee keer op te laden, heeft Bayern München vorig seizoen wel laten zien. Die wonnen toen binnen vier dagen de titel en de Champions League. Deze UEFA Cup kan voor ons de slagroom op de taart worden.’

Over wie er favoriet is in de finale wilde Matthias Sammer niets zeggen. De pas 34-jarige trainer - Sammer is daarmee de jongste ‘Meistermacher’ ooit – straalde tijdens de persconferentie echter veel zelfvertrouwen uit en benadrukte niet echt onder de indruk te zijn van het thuisvoordeel van de Rotterdammers. ‘Dat maakt niet zo veel uit’, aldus Sammer. ‘Feyenoord speelt dan wel thuis, maar we moeten niet vergeten dat ze in eigen huis niet konden winnen van PSV noch van Inter Milaan.’

Gezien de recente prestaties van zijn elftal heeft Sammer ook alle redenen om de finale vol zelfvertrouwen te benaderen. Zijn team staat en alle spelers kennen hun taak in het elftal. Maar tegen Feyenoord moet Sammer echter wel twee vaste waarden in zijn verdediging missen: Sebastian Kehl (speelde al Europees voetbal met SC Freiburg) en Christoph Metzelder (geschorst). Daarnaast stond er dinsdagavond nog een groot vraagteken achter de naam van captain Stefan Reuter, die met rugklachten kampt en het grootste gedeelte van de training op het hoofdveld noodgedwongen aan zich voorbij moest laten gaan. De beslissing over het al dan niet meespelen van Reuter zal pas woensdagmiddag genomen worden, maar dat de ijzervreter uit Dinkelsbühl er alles voor over zal hebben om van de partij te zijn, moge duidelijk zijn.

FUßBALLGOTT
Wie aan Dortmundzijde - enigszins verrassend - niet van kiet af aan zal spelen, is Jürgen Kohler. De door de BVB-fans tot ‘Fußballgott’ uitgeroepen verdediger speelt woensdag hoe dan ook de laatste wedstrijd uit zijn imposante carrière, maar lijkt veroordeeld tot een plek op de bank. De reden daarvoor is dat Matthias Sammer de opstelling van zijn elftal licht aan zal passen aan de offensieve speelstijl van Feyenoord. De coach verwacht een driemansvoorhoede met Pierre van Hooijdonk als centrumspits, waardoor hij terug kan grijpen op de befaamde Duitse ‘Dreierkette’: een verdedigingssysteem met slechts één centrale verdediger, die ondersteund wordt door twee vleugelspelers.

Woensdag bestaat die Dreierkette vermoedelijk uit Christian Wörns (de vrije man) en de loopwonders Jörg Heinrich en Dede, terwijl Stefan Reuter bij balverlies op het middenveld een extra slot op de deur kan vormen. In balbezit maken de vleugelspelers juist deel uit van het middenveld. De posities van de Borussen zijn dus minder ‘statisch’ dan die van de doorsnee Nederlandse voetbalploeg. Ook op het middenveld (Rosicky) en in de aanval zijn de spelers voortdurend in beweging. Daar staat tegenover dat de spitsen Koller en Amoroso (vooral hij) liefst zo min mogelijk verdedigend werk opknappen, waardoor er voor het voetballende centrum Van Wonderen-Paauwe vermoedelijk tijd genoeg is om zorgvuldig op te bouwen. In de omschakeling en counter zijn de Borussen echter levensgevaarlijk, dus daarbij fouten maken is uitgesloten.

VERMOEDELIJKE OPSTELLING BORUSSIA DORTMUND
Lehmann; Heinrich, Wörns, Dede; Reuter (Evanilson), Oliseh, Ricken; Rosicky; Ewerthon (Addo), Koller, Amoroso.


Feyenoord.nl, 8 mei 2002 

Jan Koller, Marcio Amoroso en Tomas Rosicky… het zijn drie spelers uit de selectie van Borussia Dortmund die dit seizoen een schrikbewind hebben gevoerd in de Bundesliga. De kracht van De Duitsers ligt dan ook in de aanval en met name in de counter. Maar in de verdediging hebben de geelzwarten personele problemen en daar liggen vanavond dan ook grote mogelijkheden voor Feyenoord.

Net zo min als Feyenoord dat is, is Borussia Dortmund geen ploeg die het spel graag maakt. De ‘BVB’ wacht liever op foutjes van de tegenstander om dan razendsnel te profiteren via sluipschutter Marcio Amoroso. Volgens de Duitse sportjournalist Sebastian Palm ligt de sleutel voor Feyenoord woensdagavond desonanks toch in de aanval. ‘Dortmund is weliswaar zeer gevaarlijk in de counter, maar houdt er niet van om echt voortdurend onder druk gezet te worden. Eerder dit seizoen deed Bayer Leverkusen dat en die rolden Borussia met 4-0 op. Maar dan mag Feyenoord achterin natuurlijk niets weggeven en dat zal met spelers als Rosicky en Amoroso in de buurt erg lastig worden.’

Op Tomas Rosicky moet Feyenoord dus letten. In de geest van Johan Cruijff zal de aanvoer naar Borussia’s spelmaker door de Rotterdammers afgesneden moeten worden. ‘Als hij de helft van de ballen krijgt, heb ik nog maar een half probleem’, zo sprak de legende dienaangaand ooit, al ging het toen over Gianluca Vialli. Opvallend genoeg kocht Borussia de Tsjech Rosicky overigens pas nadat Shinji Ono (!) voor Feyenoord koos en niet voor de geelzwarten, zo bekende voorzitter Gerd Niebaum vorige week tijdens het perstreffen in Dortmund. Nogmaals Palm: ‘Rosicky is een goede keus gebleken. Hij was dit seizoen echt de revelatie van de Bundesliga en zal een hele grote speler worden.’ Bert van Marwijk wilde tijdens de persconferentie niet ingaan op de juiste manier om het gevaar Rosicky te bedwingen: ‘Het is een hele goede speler en ik heb er over nagedacht hoe je hem af kon stoppen… meer wil ik er niet over zeggen.’

Christoph Metzelder en Sebastian Kehl zijn normaal gesproken vaste waarden in de verdediging van Borussia Dortmund. Beide jonge WK-gangers kunnen vanavond echter niet meespelen en daarom moet Sammer achterin improviseren. Op de watervlugge Dede na heeft de Dortmund-coach echter weinig snelle spelers tot zijn beschikking. Daar liggen voor Feyenoord dan wellicht ook wat mogelijkheden, zeker omdat Robin van Persie tijdig hersteld lijkt van zijn rugblessure en Bonaventure Kalou de laatste weken in vorm is. De verwachting is dan ook dat Van Marwijk zijn team in de sterkst mogelijke opstelling kan laten spelen. 'Veel zal afhangen van de vorm van onze vleugelspelers', zei Feyenoords trainer dan ook tijdens de persconferentie. 'Borussia Dortmund speelt zelden met echte backs. Dat zal toch wennen zijn. Hopelijk kunnen we daarvan profiteren.'

VERMOEDELIJKE OPSTELLING FEYENOORD
Zoetebier; Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa; Kalou, Bosvelt, Ono, Van Persie (Leonardo); Tomasson, Van Hooijdonk


Borussia-Dortmund.de, 7 mei 2002

Reuters Einsatz ist fraglich

Borussia Dortmund geht mit dem Gefühl ins UEFA-Pokal-Endspiel morgen Abend gegen Feyenoord Rotterdam, „dass wir das Ding gewinnen“, so Christian Wörns.

„Es ist unerheblich, ob wir zuhause spielen oder auswärts“, betonte Matthias Sammer: „Feyenoord ist zwar die Heim-Mannschaft, aber wir sollten im Hinterkopf behalten, dass sie nicht in der Lage war, Inter Mailand oder in der Runde zuvor den PSV Eindhoven im eigenen Stadion zu besiegen.“ Auch in der Liga hatte das Team um Superstar „Pi-Air“ van Hooijdonk wiederholt Probleme, vor eigenem Publikum die Erwartungen zu erfüllen.

Nachdem nun sicher gestellt ist, dass die Partie morgen Abend wie geplant um 20.45 Uhr angepfiffen wird – die Sicherheit der Aktiven und der Zuschauer soll gewährleistet sein –, steht nur noch ein Fragezeichen hinter dem Einsatz von Stefan Reuter. Der Kapitän klagte über Rückenprobleme und konnte beim Abschlusstraining am Abend im „De Kuip“ nur einige Runden drehen. Die Entscheidung über seinen Einsatz fällt morgen Vormittag. „Ich denke, dass er spielen kann“, signalisierte Mannschaftsarzt Dr. Michael Preuhs. Man müsse aber abwarten, wie Reuters Muskulatur über Nacht reagiert.

Möglicherweise wird Jürgen Kohler sein letztes Pflichtspiel für den BVB doch nicht von Beginn an bestreiten. Zum einen deutet sich an, dass die Borussen dem erwarteten Drei-Mann-Sturm der Gastgeber (4-3-3-System) mit einer Dreierkette im Defensivbereich begegnen, in der nur ein zentraler Abwehrspieler benötigt wird. Der würde Christian Wörns heißen.

Doch der ist nicht vollständig fit. „Ich hatte gehofft, dass mir die Pause gut tun würde, doch ich habe weiterhin Probleme mit dem Knie“, sagte der Nationalverteidiger, der das Heimspiel gegen Bremen aufgrund einer Sperre verpasst hatte. Denkbar ist also, dass Kohler als Faustpfand auf der Bank bleibt, um bei einem Ausfall von Wörns adäquat reagieren zu können.

Die mögliche Aufstellung: Lehmann – Heinrich, Wörns, Dede – Reuter (Evanilson), Oliseh, Ricken – Rosicky – Ewerthon (Addo), Koller, Amoroso. (br)


ViPlanet.nl, 7 mei 2002

Thuisvoordeel Feyenoord geen garantie

Feyenoord kan in de voetsporen treden van Real Madrid, Internazionale en Barcelona. Als de Rotterdamse club woensdag de UEFA Cup-finale wint is het de vierde club die een Europese finale op eigen veld winnend afsluit.

Real Madrid had in 1957 de primeur. Het Stadio Bernabeu, dat een jaar eerder was uitverkoren de Europa Cup I-finale te mogen huisvesten, was toneel van de 2-0 zege van de Koninklijke op Fiorentina. In 1965 profiteerde Internazionale van het thuisvoordeel. De ploeg van trainer Helenio Herrera won ten koste van Benfica (1-0) de Europa Cup I. Barcelona is voorlopig de laatste club die het thuisvoordeel uitbuitte. In 1982 was Standard Luik het slachtoffer in het Europa Cup voor bekerwinnaars.

Het spelen van een Europese finale op eigen veld leidt niet automatisch tot succes. Juventus ondervond dat in 1965. Ondanks het thuisvoordeel van het Stadio Communale werd de eindstrijd om de Jaarstedenbeurs verloren van Ferencvaros. AS Roma verloor in het eigen Stadio Olimpico de strijd om de Europa Cup I. Liverpool was na strafschoppen te sterk.


Uefa.com, 8 mei 2002

Feyenoord hope to end 28-year wait

Feyenoord look to win their first European trophy since 1974 tomorrow night when they face BV Borussia Dortmund on home territory in the UEFA Cup final in Rotterdam.

Glorious spell

In the 1970s, the Rotterdam side helped fuel a glorious spell of Dutch dominance of European football. Crowned European champions in 1970, Feyenoord won the UEFA Cup four years later, while in between AFC Ajax lifted the European Champion Clubs' Cup on three consecutive occasions. Since then the 14-times Dutch champions have failed to reach a European final of any kind, rendering their achievement in reaching this year's showpiece, coincidentally and fortuitously to be held at their own Feijenoord stadium, all the sweeter.

Landmark in sight

In Dortmund though Feyenoord will face doughty opponents. Champions of Europe just five years ago under the aegis of Ottmar Hitzfeld, Matthias Sammer's men are on a high after clinching the 1. Bundesliga title for the first time in six years, and the sixth time in total, last Saturday. Free of domestic distraction Dortmund are now seeking to join Juventus FC, AFC Ajax and FC Bayern München in the select band of sides to have lifted the European Cup, the UEFA Cup Winners' Cup and the UEFA Cup.

'Mental preparation not ideal'

However with the murder of Dutch politican Pim Fortuyn on Tuesday overshadowing all other events in the Netherlands, preparations for the game have been fraught - particularly for the hosts. "In training I talked to the players about what happened yesterday," said Feyenooord coach Bert van Marwijk at the pre-final press conference this afternoon. "The whole situation is very difficult. We'd had an excellent preparation time but the mental preparation was not ideal."

Sammer echoes Van Marwijk

Dortmund coach Sammer, the youngest man to ever lead a side to the Bundesliga title, echoed Van Marwijk's sentiments, while also pointing out that the shocking events had perhaps affected the hosts more than the visitors. "It is one of the many things happening in Europe at this time," the former German international said. "We are thinking a lot about it because we are here we are but we will still play at 100 per cent. Nothing different has happened to us. We trained yesterday and today we met again but it did not influence us."

Kohler bows out

Sammer captained Dortmund to success in the UEFA Champions League in 1997 so he is well aware of what it takes to win a European crown. Wednesday night's game will see his erstwhile team-mate Jürgen Kohler, another survivor from the 1997 Dortmund side, finally bow out of competitive football after an illustrious 19-year career that has seen him win 105 international caps, the 1990 FIFA World Cup and EURO 96™ to name but a handful of his illustrious honours.

Undoubted legend

"I don't know what kind of feeling it is for him," Sammer said when asked for his opinion on Kohler, one of the undoubted legends of the modern German game. "But his career has been a fairytale if you look at what he's achieved." On Saturday, Kohler only appeared a late substitute in his 398th, and last, Bundesliga match against SV Werder Bremen and he may have to be content with a spot on the bench again on Wednesday..

Return to 4-4-2

Sammer confirmed on Tuesday that he was likely to switch back to his usual 4-4-2 formation, rather than keep faith with the more tactically adventurous attacking formation that beat Hamburg by the odd goal in seven on Saturday. Another Dortmund veteran, Stefan Reuter, is a doubt for the game with a back injury. "Reuter does have some problems," Sammer said. "We'll test him tomorrow [Wednesday] morning and see what happens." Christoph Metzelder misses the final through suspension while Sebastian Kehl is ineligble.

Several injuries

As for Feyenoord, Brett Emerton is suspended while Glenn Loovens, Ulrich van Gobbel and Ramon van Haaren are all out of contention with injuries. Ebi Smolarek will not be considered for selection after testing positive for a banned substance and van Marwijk's only real selection dilemma seems to be whether to start down the left wing with Robin van Persie, who has a slight knock, or Leonardo.

Dortmund have respect

Dortmund certainly have the respect of the Feyenoord players. At the pre-match press conference Pierre van Hooijdonk said: "Every team you come across in a final is a good team and has quality in the side. It's better to play Dortmund in just one match than over two legs as I think they have a better squad than ours." Meanwhile Feyenoord goalkeeper Edwin Zoetebier remarked: "I think that the Dortmund team is excellent. They are an excellent blend of creative players and discipline. Then there is Koller and Amoroso. I think these are the two most important players for Dortmund."

"No chance whatsoever"

Nevertheless, with the Bundesliga crown already to their name at the end of a long, hard season, Dortmund may find motivation harder to come by than their trophy-less hosts. Sammer himself does not rate his side's hopes if they play like they did in the second leg of their semi-final against Milan AC. "If we play like that, we have no chance whatsoever," he declared.

Historical pointers

History provides a few pointers as to the possible outcome but no rock-solid evidence. The sides have met twice before in European competition, drawing on both occasions in the 1999/00 Champions League. German sides have the edge having won 16 major European trophies over the years to the Netherlands' creditable ten, but Feyenoord themselves have never lost a European final and will be loathe to lose that enviable record in front of their own supporters.

Drama to follow

Whether the sides can conjure as much drama and as many goals as Liverpool FC and Deportivo Alavés did in last season's nine-goal finale is doubtful. Nevertheless with 61,500 fans set to be in attendance and two lineups brimming with skill and invention a memorable occasion looks certain.


Ad.nl, 8 mei 2002

Van Persie en Paauwe beschikbaar

Van een onzer verslaggevers

Met 20 spelers is Feyenoord gisteren in trainingskamp gegaan voor de finale van de UEFA Cup.

Tot de groep behoorden Patrick Paauwe en Robin van Persie, die beiden de laatste training in het stadion goed doorstonden. De twee waren de laatste twijfelgevallen bij de Rotterdammers. Paauwe heeft een enkelblessure, Van Persie is geblesseerd aan zijn rug.

Van de twintig worden er vandaag nog twee spelers verwezen naar de tribune. Op de reserve-bank mogen slechts zeven spelers plaatsnemen.

Feyenoord heeft respect voor Dortmund, maar geen schrik. De Rotterdammers vinden dat zij dit seizoen hebben bewezen dat zij ook hoger ingeschaalde ploegen kunnen verslaan. Zij noemden Glasgow Rangers en Inter Milaan als voorbeeld. ,,Dortmund is een goede ploeg met typisch Duitse degelijkheid en Zuid-Amerikaans temperament en creativiteit'', aldus coach Bert van Marwijk. ,,Ze hebben veel goede spelers, maar die hebben wij ook.''

Het is nog onzeker of Stefan Reuter vanavond meedoet in de finale van de UEFA Cup. De verdediger van Borussia Dortmund heeft last van een rugblessure. ,,We doen er alles aan hem op tijd fit te krijgen. Ik heb goede hoop dat we daar inslagen'', aldus trainer Matthias Sammer.

Borussia mist tegen Feyenoord twee spelers die afgelopen zaterdag na de winst op Werder Bremen kampioen van de Bundesliga werden: Christoph Metzelder en Sebastian Kehl. Metzelder is geschorst. Hij kreeg in de halve finale van de UEFA Cup tegen AC Milan zijn derde gele kaart. Kehl ontbreekt omdat hij dit seizoen al met Freiburg tegen Feyenoord speelde.

Verder beschikt Sammer over een fitte selectie. ,,En dat is maar goed ook. Feyenoord is een zware tegenstander. Je schakelt niet zo maar een topclub als Internazionale uit. Bosvelt, Ono, Tomasson en vooral Van Hooijdonk zijn gevaarlijke spelers. Als wij zo dramatisch spelen als uit tegen AC Milan dan kunnen we het wel vergeten.''


RD.nl, 8 mei 2002

Vloek rust op UEFA Cup-finale

Van Marwijk: Persoonlijk zet ik grote vraagtekens bij het spelen van deze wedstrijd

Door Marcel van der Kraan

Rotterdam _ Op Feyenoords droomfinale, de eerste Europese eindstrijd sinds 1974, rust een vloek. Tot die conclusie moet Bert van Marwijk gisteren zijn gekomen, toen hij voor de tweede keer binnen 48 uur geen woord kon wijden aan het sportieve karakter van de Europese bekerfinale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund. Een déjà-vu gevoel moet de coach van de Rotterdammers ook nog eens hebben bekropen nadat hij voor de televisie maandagavond het schokkende nieuws over de moord op Pim Fortuyn had vernomen. Aan het begin van Feyenoords Europese campagne zat Bert van Marwijk met de rest van zijn selectie in een hotel in Kijkduin, toen hij op de televisie hoorde dat twee vliegtuigen zich in de torens van het WTC in New York hadden geboord. Zo'n 24 uur zaten de Feyenoorders daarna in onzekerheid over het doorgaan van de Champions League-confrontatie met regerend Duits kampioen Bayern München. Pas op de dag van de wedstrijd werd het duel in de Kuip afgeblazen.

Zover kwam het dit keer niet. Maar alle andere factoren kwamen overeen met het vorige horror-scenario. De locatie is opnieuw Rotterdam, de tegenstander wéér de kampioen van Duitsland (zij het een andere) en net als acht maanden geleden verkeerde het elftal van Feyenoord met zijn aanhang bijna een dag in het ongewisse.

Die middag, 11 september in Kijkduin, werd er over voetbal met geen woord gerept. Gisteren was het in de spelersgroep van Feyenoord nauwelijks anders. Van Marwijk voelde zich machteloos. Op de internationale persconferentie, door de UEFA in de catacomben van de Kuip georganiseerd, werd hij bestookt met vragen. Vanuit alle richtingen werden ze op hem afgevuurd - in het Nederlands, Duits en Engels. En allemaal hadden ze dezelfde strekking. Vond Van Marwijk als coach van de thuisclub dat er na de dood van Fortuyn moest worden gespeeld?

Het bestuur van Feyenoord had op dat moment al verklaard een groot voorstander te zijn van het doorgaan van de finale. De trainer zei daar later geen weet van te hebben. Hij had die ochtend geen woord met voorzitter Jorien van den Herik gewisseld ,,omdat daar geen tijd voor was geweest.'' Het zou aan zijn standpunt waarschijnlijk niets hebben veranderd. Bert van Marwijk zei in alle oprechtheid diep geschokt te zijn. Op zeker moment klonk er ook emotie door in zijn stem. ,,Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en weet er geen raad mee. Een vooraanstaand politicus die door kogels aan zijn eind komt. Als je mij persoonlijk vraagt of we moeten voetballen, zet ik daar grote vraagtekens bij.''

Hij voegde eraan toe dat iedere Nederlander en iedere speler in zijn selectie zijn eigen mening mag hebben. ,,Het is moeilijk in te schatten welke impact dit heeft op de spelers. Ik denk dat iedereen er op zijn eigen manier mee omgaat. De mening die ik ventileer is dus ook een heel persoonlijke. Festiviteiten bij een eventuele overwinning? Het leek mij, voordat de burgemeester zijn besluit nam, al niet gepast om in deze week uitgebreid feest te gaan vieren op de Coolsingel...''

De glans is er bij voorbaat vanaf. Maandag de affaire met Ebi Smolarek. Die was nog niet voorbij of de Rotterdammers werden met de moord op Fortuyn geconfronteerd. ,,Ik kan me een idealere voorbereiding voorstellen.''

Verbaasd

Feyenoord moet zich vasthouden aan het feit dat het als Europese middenmoter dit seizoen meerdere malen vriend en vijand heeft verbaasd met klinkende resultaten in Europese topwedstrijden. De deken van tragiek en verslagenheid die nu over de club en zijn aanhang hangt moet vanavond in een kolkend stadion worden afgeworpen.

,,We hebben bewezen dat we tegen grote clubs uitstekend voor de dag kunnen komen,'' refereerde Van Marwijk aan de prestaties in Moskou, Glasgow, Eindhoven en Milaan. ,,Clubs met een veel grotere begroting, met grotere selecties en grotere namen. Dortmund heeft veel te bieden en is een geweldig team. Ik heb ze zelf aan het werk gezien. Het is een mix van Duitse discipline, degelijkheid en Zuid-Amerikaanse invloeden door spelers als Dede en Amoroso.''

Voor de Duitse fans gelden Amoroso en de Tsjech Rosicky als de gevaarlijkste spelers bij Borussia. De technische staf van Feyenoord heeft ze tot op het bot geanalyseerd. ,,Maar,'' keek Van Marwijk met enige trots en tevredenheid in de eigen keuken rond, ,,zoals Amoroso en Rosicky hebben wij er ook een paar. Daarbij komt dat Feyenoord in elke Europese ronde moed en kracht heeft geput uit de steun van ons waanzinnige publiek. Dat zou nu opnieuw een doorslaggevende factor kunnen zijn.''


Telegraaf.nl, 7 mei 2002

Kansen Feyenoord op de vleugels

ROTTERDAM - Ook al was het maar heel even, een dag voor de finale van de UEFA-beker tussen Feyenoord en Borussia Dortmund werd er dinsdagmiddag ook nog over voetbal gepraat. In alle commotie over de de politieke moord op Pim Fortuyn werd duidelijk dat de mogelijkheden voor de Rotterdammers tegen de kersverse kampioen van Duitsland op de zijkanten van het veld liggen.

"Veel zal afhangen van de vorm van onze vleugelspelers", erkende trainer Bert van Marwijk. "Borussia Dortmund speelt zelden met echte backs. Dat zal toch wennen zijn. Hopelijk kunnen we daarvan profiteren."

Meevaller voor de oefenmeester is dat hij woensdagavond weer kan beschikken over Robin van Persie. De linksbuiten trainde dinsdag voor het eerst in een week weer met de selectie mee en ondervond geen last meer van zijn rug. Ook de enkel van Patrick Paauwe doorstond de laatste test voor de derde Europese finale van de Rotterdammers. De linkspoot kan spelen."

De lichtpuntjes staan in schril contrast met de gebrekkige voorbereiding van Feyenoord op het duel met de Duitse kampioen. "Zondag leek het nog allemaal zo goed te gaan", weet Van Marwijk nog. "Toen kon ik al mijn belangrijke spelers voor het duel met Borussia Dortmund rust geven. Zondag lijkt echter heel ver weg. Eerst werd Ebi Smolarek op het gebruik van doping betrapt en nu is iedereen begrijpelijk in de ban van de moord op Pim Fortuyn. We gaan er alles aan doen om die wedstrijd te winnen. Als trainer weet je echter nooit hoe de spelers werkelijk met dergelijke zaken omgaan. Eén ding weet ik echter wel. Borussia Dortmund heeft nergens last van."

Op weg naar een derde Europese prijs stuit Feyenoord woensdag in een uitverkochte Kuip op een stugge ploeg met twee absolute uitblinkers. "Amoroso en Rosicky kunnen iedere wedstrijd beslissen. Wat we met hen gaan doen? Kopen zou ik zeggen? Zonder gekheid, wij moeten druk houden. Dan moeten hun buitenste middenvelders naar achteren en krijgen wij meer ruimte op het middenveld. Al bestaat natuurlijk altijd het gevaar dat Amoroso en Rosicky een beslissing forceren. Dat zijn echte toppers. Zoals Borussia Dortmund een hele sterke ploeg is. Ze zijn niet voor niets kampioen van Duitsland geworden."

Topscorer Pierre van Hooijdonk slaat de tegenstander in de finale hoger aan dan zijn eigen ploeg. "Borussia Dortmund is normaal gesproken beter dan Feyenoord" aldus de spits. "Maar dat geldt ook voor Internazionale en misschien voor PSV en Glasgow Rangers. En van die ploegen hebben we ook gewonnen. Waarom zou het in onze eigen Kuip ook niet goed kunnen aflopen?"Statistieken Finale UEFA CUP-Feyenoord vs Dortmund 3-2

Opstelling Feyenoord

Doel: Edwin Zoetbier

Verdediging: Tomasz Rzasa, Patrick Paauwe, Kees van Wonderen en Christian Gyan

Middenveld: Robin van Persie, Shinji Ono, Paul Bosvelt en Bonaventure Kalou

Aanval: Pierre van Hooijdonck en Jon Dahl Tomasson

Wissels: Leonardo voor van Persie in minuut 63

             Johan Elmander voor Kalou in minuut 76

             Ferry de Haan voor Ono in minuut 85     


Opstelling Borussia Dortmund

Doel: Jens Lehmann

Verdediging: Ewerthon, Christian Wörns, Jurgen Kohler en Dede

Middenveld: Lars Ricken, Tomas Rosicky, Stefan Reuter en Evanilson

Aanval: Marcio Amoroso, Jan Koller

Wissels:   Otto Addo voor Ewerthon in minuut 61

              Jurg Heinrich voor Lars Ricken in minuut 70


Goals

1-0  door Pierre van Hooijdonck in minuut 33 uit een strafschop

2-0  door Pierre van Hooijdonck in minuut 40

2-1 door Marcio Amoroso in minuut 47

3-1 door Jon Dahl Tomasson in minuut 50

3-2 door Jan Koller in minuut 58


Kaarten

Gele kaarten Feyenoord:        Rzasa (23), Paauwe (46), van Persie (63), de Haan (85)

Gele kaarten Dortmund:         Amoroso (49), Dede (52), Rosicki (66)

Rode kaart Dortmund:           Kohler (31)


Scheidsrechter:                    Vitor Melo Pereira (Por)

Assistent scheidsrechters:      Ferreira de Matos (Por)

                                             Januário Leite Ribeiro (Por)

4e official                              Lucílio Cardoso Cortez Baptista (Por)

Aantal toeschouwers:          46.000

 

Compleet overzicht hier

Nabeschouwingen en verslagen

FEYENOORD WINT UEFA CUP

Feyenoord.nl, 8 mei 2002-06-13

Feyenoord heeft voor de tweede maal in haar historie de UEFA Cup gewonnen. De Rotterdammers versloegen Borussia Dortmund in een zinderende eindstrijd met 3-2. Pierre van Hooijdonk was andermaal de grote man aan Rotterdamse zijde. Met zijn twee doelpunten in de eerste helft legde hij de basis voor de historische 3-2 zege, die in De Kuip een volksfeest van ongekende omvang ontketende.

Achtentwintig jaar nadat Wim Jansen als aanvoerder van Feyenoord de UEFA Cup in ontvangst mocht nemen, trad Paul Bosvelt in zijn voetsporen. In een uitzinnige Kuip ontving hij als eerste de beker en gaf hij het startschot voor een ereronde waarbij de emoties hoog opliepen. De 3-2 overwinning op Dortmund vormde wat spanning en sensatie betreft de passende apotheose van een Europa Cup-seizoen dat bol stond van historische ogenblikken. Na de sensationele overwinningen op Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Internazionale kreeg het Feyenoord van Bert van Marwijk in eigen Kuip de ultieme beloning voor al dat werk in de vorm van de UEFA Cup.

De eindstrijd vormde voor Bert van Marwijk de afsluiting van een week vol bizarre gebeurtenissen. Het begon precies een week voor de finale met het nieuws dat Jon Dahl Tomasson een vierjarig contract had getekend bij AC Milan. Daarna lekte uit wat intern al drie weken bekend was, namelijk dat de UEFA Feyenoord aanvaller Ebi Smolarek verdacht van doping. En vervolgens werd de voorbereiding op de wedstrijd van het jaar nog eens ruw verstoord door de tragische moordaanslag op Pim Fortuyn, de man die een paar uur voordat hij in Hilversum de dood vond nog een ontmoeting had gehad met Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik en manager Jan D. Swart.

Het wierp een grauwsluier over de finale en confronteerde Bert van Marwijk met een situatie waar hij ook geen raad mee wist. ‘Het is onwezenlijk. Iedereen zal dit op zijn eigen manier moeten verwerken’. De spelers waren net zo geschokt als hun coach, maar waar Van Marwijk gevoelsmatig de finale liever niet zou spelen, verwoordde Pierre van Hooijdonk de gevoelens van de hoofdrolspelers op het veld. ‘Natuurlijk hebben wij vandaag vooral stilgestaan bij Pim Fortuyn’, zei hij een dag voor de finale. ‘Maar we zijn ook al heel lang op deze wedstrijd ingesteld. Daarmee wil ik de situatie niet bagatelliseren, integendeel zelfs, maar als je mij vraagt of ik er nog zin in heb, dan is mijn antwoord: ja’. Jon Dahl Tomasson voelde het ook zo. ‘Deze situatie doet me denken aan de dood van Princess Diana. Ik speelde toen bij Newcastle United en heb toen ook in een vergelijkbare sfeer moeten voetballen. Dat was niet prettig maar als het moet dan kan ik het. En ik denk de rest van het team ook. Dit elftal is het afgelopen jaar in mentaal opzicht voldoende gegroeid, om ook onder deze omstandigheden de krachten te bundelen’. Ook doelman Edwin Zoetebier toonde zich een dag voor de finale strijdvaardig. ‘Natuurlijk zijn we met z’n allen geschokt en natuurlijk realiseren we ons dat we met z’n allen een knop moeten omzetten. Of we dat kunnen? Ik denk het wel. Als we denken dat we dat niet kunnen, moeten we niet aan de finale beginnen’.

Feyenoord begon dus, ondanks alles, aan de finale en deed dat in z’n vertrouwde opstelling. Brett Emerton, die vanwege een schorsing balend moest toezien, was de enige vaste waarde die ontbrak in het elftal van de Rotterdammers. De Australische rechtsback werd vervangen door Chris Gyan. Van Marwijks enige twee zorgenkindjes in aanloop naar de finale – Van Persie en Paauwe – waren voldoende hersteld van hun respectievelijke rug- en enkelklachten, waardoor Feyenoord op volle oorlogsterkte kon aantreden tegen de Duitsers.

Feyenoord, dat in verband met de moord op Pim Fortuyn met rouwbanden speelde en een minuut stilte door respectloos gedrag van de Duitse fans de mist in zag gaan, begon voorzichtig aan het treffen. Ongetwijfeld ingegeven door de rapportage van de spionnen Metgod en Been, waakten de Rotterdammers voor Dortmunds gevaarlijkste wapen: de counter. Met name het eerste kwartier was daardoor een periode waarin aftasten centraal stond voor Feyenoord.

Toch was de beste kans van de openingsfase voor Feyenoord. Pierre van Hooijdonk mocht na een ruim kwartier voor het eerst aanleggen voor een vrije trap. Hoewel de afstand (een meter of dertig) zich er ogenschijnlijk niet voor leende, probeerde de Brabander het toch in één keer. En terecht, want het was alleen aan de paal te danken dat Feyenoord niet al na 18 minuten op voorsprong stond. De kans van Feyenoord betekende het begin van een nieuwe fase in de wedstrijd. De ploeg van Bert van Marwijk gooide na Van Hooijdonks vrije trap de schroom meer en meer van zich af. Hoewel nog steeds beducht voor Borussia’s snelle tegenaanvallen, ontwikkelde de thuisploeg steeds meer druk naar voren.

De beloning daarvoor kwam na een dik half uur. Tomasson, bezig aan z’n laatste officiële wedstrijd voor Feyenoord, kreeg z’n tomeloze inzet weer eens terugbetaald, toen hij bleef jagen op de bal die Jügen Kohler in bezit had. De Duitse verdediger, bezig aan de laatste wedstrijd van z’n loopbaan, raakte daardoor van slag, verspeelde de bal en kon Tomasson toen in het zestien meter gebied alleen nog door middel van een overtreding stoppen. Het gevolg: rood voor Kohler en een unieke kans voor Van Hooijdonk om de score te openen. De strafschop waarmee hij De Kuip liet ontploffen was er een uit het boekje en gaf Feyenoord op een psychologisch sterk moment de voorsprong.

Dortmund, dat in de eerste helft slechts tot twee serieuze kansen kwam, moest met tien man verder en was dan ook nog volop bezig met de organisatie in het veld, toen het scenario nòg rooskleuriger werd voor de Nederlanders. Nog geen tien minuten na z’n openingsgoal vanaf elf meter, mocht Van Hooijdonk het wederom uit een vrije trap proberen.

Ditmaal na een overtreding van Reuter op Van Persie. De hoek en afstand waren perfect voor de specialist en het resultaat was er dan ook naar. Lehman liet, net als in het begin van de wedstrijd, de hoek aan zijn linkerzijde grotendeels ongedekt. De doelman werd daar door Van Hooijdonk voor gestraft met een kanonskogel de hem in Rotterdam inmiddels de status van legende begint op te leveren. Lehman zal er de videorecorder voor nodig hebben om zer achter te komen wat hem nu precies in Rotterdam is overkomen. De Kuip was ondertussen in extase. Een voorsprong van 2-0 bij rust, bovendien in de wetenschap dat de Duitsers met tien man verder moesten: het was een droomscenario waar zelfs de grootste optimist vooraf geen rekening mee had gehouden

Feyenoord begon dus met een flink overwicht aan deel twee van de wedstrijd, maar zag de marge al snel teruggebracht tot één doelpunt. De wedstrijd was nog maar net hervat, of ook Borussia kreeg ook een strafschop. Paauwe maakte de overtreding op Amoroso, kreeg een gele kaart en zag diezelfde Amoroso vanaf elf meter 2-1 scoren. Die goal was het begin van een korte fase waarin de chaos regeerde in het Rotterdamse elftal. Even leek Feyenoord onder de voet te worden gelopen, maar binnen vijf minuten was het wéér feest in De Kuip. Tomasson profiteerde van een fout in de Duitse verdediging, kon plotseling betrekkelijk ongehinderd het vijandelijke strafschopgebied binnenstormen en hield daarbij z’n zenuwen knap in bedwang. Oog in oog met Lehman koos Tomasson vanaf een meter of vijftien een hoek. Koel als ijs gaf de Deen vervolgens met een geplaatst schot z’n laatste wedstrijd in het roodwit een gouden randje: 3-1. Met nog veertig minuten te spelen zat Feyenoord plotseling weer op rozen.

Dat Feyenoord niet lang van die positie kon genieten, had het volledig aan zichzelf te danken. Nog geen tien minuten na de goal van Tomasson, had de thuisploeg uit een betrekkelijk
onschuldige Duitse aanval plotseling moeite de bal weg te werken. Uit het niets belandde de bal zo voor de voeten van Koller, die geen bedenktijd nodig had en vanaf dik twintig meter verwoestend uithaalde. Door die treffer stond het 3-2 en kwam er plotseling weer leven in het aangeslagen Dortmund.

Het had een hectische fase in de wedstrijd tot gevolg, waarin Feyenoord het onder meer aan de reflexen van Zoetebier op een tweede schot van Koller had te danken dat het niet in al te grote problemen raakte. Het was ook het sein voor Van Marwijk om te gaan wisselen. Van Persie moest het veld verlaten. Hij werd vervangen door Leonardo. Veel effect op het spelbeeld had die wissel niet. Feyenoord bleef moeite houden met de felle Duitse aanvallen en kwam, op een kans voor Van Hooijdonk na, zelf eigenlijk niet meer toe aan aanvallen. Het was dan ook met een mix van opluchting en euforie, waarmee Feyenoord op het verlossende fluitsignaal reageerde. Om vervolgens alle spanning tot ontlading te laten komen in een ereronde die nooit meer uit het
geheugen van spelers en supporters zal verdwijnen.


WE HEBBEN 'M! FEYENOORD PAKT UEFA CUP

Feyenoordnet.nl, 8 mei 2002

Feyenoord heeft vanavond haar derde Europese hoofdprijs in de clubgeschiedenis gepakt. De tweede UEFA Cup in de Feyenoord-historie werd veroverd in het eigen Stadion Feijenoord. In De Kuip versloegen de Rotterdammers het Duitse Borussia Dortmund met 3-2.

In De Kuip, het theater van de droom, klapte oud-bondscoach Van Gaal uitbundig voor Feyenoord na de zege op
Borussia Dortmund. Een clubsjaaltje bungelde over zijn jasje - wie had dat ooit gedacht?

Feyenoord nam al vroeg in de - officieel op neutraal terrein gespeelde - wedstrijd het initiatief en creëerde een aantal kansjes. Dortmund kon hier weinig tegenover zetten.

In de negentiende minuut danste De Kuip onder het gespring van de Feyenoord-supporters die driekwart van het stadion in bezit hadden genomen. Dé vrije trap-specialist bij
uitstek Pierre van Hooijdonk nam plaats achter de bal, misschien wel veertig meter van het doel verwijderd. Pi-Air deed zijn reputatie eer aan. De bal kromde over de muur en landde... aan de onderkant van de paal.

Maar de toon was gezet. Even later zag Shinji Ono niet dat Paul Bosvelt geheel vrijgelaten werd en doorstoomde door het centrum van de Duitse verdediging. Hij passte bovendien niet correct op Pierre van Hooijdonk op rechts.

 Maar na een half uur spelen stond het stadion helemaal op zijn kop. Tomasson werd gevloerd in het strafschopgebied. Melo Perreira wees naar de strafschopstip en Jürgen Kohler kon met rood vertrekken - ongetwijfeld niet het afscheid van het betaalde voetbal dat hij verwachtte. Het was weer Pierre van Hooijdonk achter de bal. Pi-Air miste deze keer niet, hij schoot hard in: 1-0!!!

Dit was wellicht het moment dat de geschiedenis bepaalde. Zes minuten later bracht Van Hooijdonk de Rotterdammers op een 2-0 voorsprong. Zijn vrije trap krulde buiten het bereik van keeper Lehmann langs de linker doelpaal.

Direct na rust gaf de Portugese scheidsrechter wel heel gemakkelijk een strafschop aan Borussia Dortmund. Patrick Paauwe leek absoluut geen overtreding te begaan. Amoroso benutte de kans en bracht de Duitse club terug op slechts één doelpunt achterstand, 2-1. Diezelfde Braziliaanse spits werd drie minuten later door de scheidsrechter bestraft omdat hij probeerde nog een penalty te versieren.

Maar vrijwel direct daarna omzeilde Jon Dahl Tomasson slim de Dortmundse buitenspelval, trok alleen door, en drukte af: 3-1. De marge was weer twee doelpunten.

Met tien man wist Borussia het Feyenoord echter nog behoorlijk moeilijk te maken en verkleinde binnen de kortste keren wederom de achterstand. De lange Tsjechische spits Koller schoot plotseling uit tweede lijn, Zoetebier zag de bal niet aankomen en was kansloos.

Het laatste kwartier kreeg Feyenoord weer wat meer grip op de wedstrijd, maar de spanning in het stadion was te snijden. Een tegendoelpunt zit altijd in een klein hoekje, het zou toch niet gebeuren dat Feyenoord zich dit nog niet ontnemen? Sommige fans hielden het haast niet uit.

De ontlading was daardoor des te groter. Na het laatste eindsignaal barstte een daverend feest los in De Kuip.


De wedstrijd van minuut tot minuut

Eerste helft

Grote verwarring rond minuut stilte ter nagedachtenis vermoorde Rotterdamse politicus Pim Fortuyn. Als speaker de minuut stilte aankondigt, fluit Portugese arbiter paar seconden later Melo Pereira voor begin van de wedstrijd.

15’. Rosicky schiet op doel, doelman Zoetebier pakt de bal.

19’. Vrije trap Van Hooijdonk. Bal belandt op de paal.

23’. Geel Rzasa.

27. Evanilson schiet over.

31’. Kohler houdt Tomasson vast in strafschopgebied en krijgt rood in zijn afscheidswedstrijd. Melo Pereira legt de bal bovendien op de stip.

33’. Van Hooijdonk benut de strafschop. Het is zijn zevende goal in de UEFA beker.

40’. Vrije trap Van Hooijdonk. De bal is onhoudbaar voor keeper Lehmann. Het is Van Hooijdonks achtste doelpunt.

Balans: Feyenoord schiet vier keer op doel, krijgt geen hoekschoppen, maakt zeven overtredingen en staat een keer buitenspel. Borussia Dortmund schiet twee keer op doel, krijgt een
hoekschop, maakt tien overtredingen en staat twee keer buitenspel.

Tweede helft:

46’. Melo Pereira geeft strafschop na duel tussen Paauwe en Amorso. Paauwe krijgt geel.

47’. Amorso benut de strafschop, 2-1.

49’. Schwalbe Amoroso, hij krijgt geel.

50’. Tomasson, die naar AC Milan vertrekt, gaat alleen op keeper af en schiet Feyenoord naar 3-1.

53’. Dede krijgt geel.

55’. Tomasson krijgt kans op 4-1.

58’. Borussia Dortmund komt op 3-2 door afstandsschot Koller.

59’. Van Hooijdonk dicht bij 4-2.

63'. Van Persie krijgt geel.

66’. Rosicky krijgt geel.

72. Van Hooijdonk schiet op doel.

85’. De Haan valt in en krijgt meteen geel.

86. Kopbal Worns gaat naast.

88’. Vrije trap Rosicky, Zoetebier stompt de bal weg.

90’. Melo Pereira fluit af na drie minuten extra tijd. Feyenoord wint voor tweede keer in geschiedenis UEFA beker.  

Balans: Feyenoord schiet twee keer gericht op doel, krijgt twee hoekschoppen, maakt dertien overtredingen en staat twee keer buitenspel. Borussia Dortmund schiet drie keer op doel, krijgt een hoekschop, maakt tien overtredingen en staat drie keer buitenspel.


2:3 – Rot für Kohler – Borussia liefert Feyenoord großen Kampf

borussia-dortmund.de

Borussia Dortmund hat das „Double“ verpasst: Vier Tage nach der gewonnenen Meisterschaft verlor die Mannschaft heute Abend ein begeisterndes Endspiel um den UEFA-Pokal mit 2:3 (0:2) gegen Feyenoord Rotterdam.

Aus Rotterdam berichtet Boris Rupert

Nach dem Europapokal der Landesmeister (Champions League, 1997) und dem Cup der Pokalsieger (1966) griff Borussia Dortmund zum zweiten Mal nach 1993 vergeblich nach der dritten europäischen Trophäe und verpasste es damit, sich auf eine Stufe mit Juventus Turin, Ajax Amsterdam, FC Barcelona und Bayern München zu stellen.

Die Borussen stemmten sich in Unterzahl zweimal gegen einen Zwei-Tore-Rückstand, schafften durch Amoroso (47.) und Koller (58.) jeweils den Anschlusstreffer, aber nicht mehr den Ausgleich. Van Hooijdonk (32./40.) und Tomasson (50.) trafen in einer denkwürdigen Partie für die Holländer, die sich über den Schiedsrichter nicht zu beklagen brauchten und den knappen Sieg glücklich über die Zeit retteten.

AUSGANGSLAGE:

Der Deutsche Meister gegen den Dritten der niederländischen Ehrendivision. Während Matthias Sammer seinen Stars im Endspurt um die Meisterschaft keine Atempause gönnen konnte, hatte sein Gegenüber Bert van Marwijk im bedeutungslosen Spiel gegen Willem II lediglich Kapitän Bosvelt aus der ersten Elf auf dem Platz. Und das auch nur für 45 Minuten. „Es wird schwer für uns, aber nicht unmöglich“, sagte Feyenoords Trainer, der den BVB zweimal in Folge live beobachtet hatte.

„Wir wollen es Bayern München nachmachen“, erklärt Präsident Dr. Gerd Niebaum und verwies auf die Tatsache, dass die Münchner im Vorjahr nach Kräfte zehrendem Meisterschaftsfinish ebenfalls nur vier Tage später mit der Champions League einen Europapokal gewannen. Die Niederländer waren aufgrund des Heimvorteils Favorit, hatten aber zuhause weder Inter Mailand (im Halbfinale) noch den PSV Eindhoven (im Viertelfinale) besiegen können. Von den sieben Heimspielen in Champions League und UEFA-Pokal waren nur drei gewonnen werden, dabei keines mit mehr als einem Treffer Differenz. Der BVB hatte dagegen von seinen acht Auswärtsspielen im laufenden Europapokal nur drei (in Mailand, Liverpool und Porto) verloren.

Trotz aller Rivalität war die Stimmung mit dem Anpfiff Atem beraubend. Die Niederländer brannten (verbotenerweise) bengalische Feuer ab und tauchten die Arena kurzzeitig in eine Nebelwand, die Borussen, obwohl zwei zu eins in Unterzahl, waren von der Phonstärke ebenbürtig.

PERSONALIEN:

Feyenoord musste den gesperrten Außenverteidiger Emerton sowie dessen etatmäßigen Vertreter van Gobbel (verletzt) ersetzen. Beim BVB fehlten neben Kehl (nicht spielberechtigt) und Metzelder (dritte Gelbe Karte) die verletzten Herrlich und Reina. Reuter konnte trotz Rückenbeschwerden spielen. Gegenüber dem 2:1 gegen Bremen kamen Evanilson, Wörns, Kohler und Ewerthon für Heinrich, Metzelder, Kehl und Addo neu ins Team.

TAKTIK:

Feyenoord operierte aus einer 4-4-2-Grundordnung heraus. Die „Außenstürmer“ Kalou (rechts) und van Persie orientierten sich weit in die eigene Hälfte, schalteten aber bei Ballbesitz blitzschnell um und trafen dann weit vorn auf Dede und Evanilson. Kohler verteidigte zentral gegen van Hooijdonk, Wörns übernahm den aus dem Mittelfeld in die Spitze stoßenden Tomasson, der bei der Spielentwicklung von Reuter attackiert wurde. Ricken kam meist über die halbrechte Seite und hatte es wiederholt mit Ono zu tun, Rosicky, zentral davor postiert, sah sich keinem direkten Gegenspieler ausgesetzt, weil Bosvelt primär die halbrechte Rotterdamer Seite abdeckte. Gyan (rechts), van Wonderen, Paauwe und Rzasa spielten hinten auf einer Linie gegen Amoroso, Koller sowie Ewerthon und verließen nur sporadisch die eigene Hälfte.

ANALYSE:

Borussia war in der ersten halben Stunde das Spiel bestimmende Team, diktierte Tempo und Rhythmus, verzeichnete ein Übergewicht in Sachen Ballbesitz, beherrschte den Kurzpass,
spielte wiederholt blitzschnell in die Spitze auf die schnellen Amoroso, Ewerthon sowie Rosicky und war damit nicht ungefährlich. Rosicky, von Koller in Szene gesetzt, stellte Zoetebier mit einem allerdings wenig platzierten Schuss aus zwölf Metern auf eine erste Bewährungsprobe (15.). Die mögliche Führung vergab Evanilson nach 26 Minuten, als er wenige Meter vor dem Tor von Rzasa und van Wonderen gestellt werden konnte. Den genialen Querpass im Strafraum hatte Ewerthon gespielt.

Die Verteidigung nach hinten klappte. Zehn Meter vor der Mittellinie attackierten die drei Angreifer plus Rosicky, der ein enormes Pensum in Offensive und Defensive abspulte, Dede beherrschte Kalou, einzig Evanilson verriet Probleme gegen van Persie.

Sie schlugen sich selbst. Ricken brachte Kohler mit einem hohen Zuspiel in höchste Bedrängnis, dessen Rückpass-Versuch auf Lehmann geriet zu langsam, so dass der Routinier gegen den nachsetzenden Tomasson die Arme zu Hilfe nehmen musste. Nicht die anschließende faire Attacke mit dem Bein, sondern das Textilfoul ahndete Schiedsrichter Melo Pereira mit Strafstoß – und mit einer Roten Karte gegen Kohler. Gegen van Hooijdonks platzierten Schuss hatte Lehmann, der die Ecke ahnte, keine Abwehrmöglichkeit (33.).

Feyenoord gefährlich bei Standards

Man hätte sich gewünscht, dass der Portugiese bei der Bewertung von Fouls ähnliche Maßstäbe angelegt hätte. Wer weiß, wie das Spiel ausgegangen wäre, hätte Kalou nach seinem überharten Einsteigen gegen Koller ebenfalls duschen gehen dürfen (37.). So leitete ein Frust-Foul von Amoroso das 0:2 ein. Der Brasilianer trat van Persie 25 Meter vor dem Tor in die Beine. Dabei hätte ihm bewusst sein müssen, welch exzellenter Freistoß-Schütze van Hooijdonk ist. Hatte der Holländer in der 19. Minute aus 30 Metern noch den Pfosten getroffen, düpierte er nun die Abwehrmauer und ließ Lehmann zum zweiten Mal an diesem Abend keine Abwehrchance.

Doch Borussia kam noch einmal zurück ins Spiel. Nach Paauwes Attacke gegen Amoroso zeigte Melo Pereira nur 40 Sekunden nach Wiederbeginn erneut auf den Punkt. Der Gefoulte ließ sich die Chance nicht entgehen und erzielte sein achtes Europapokaltor.

Doch die Freude über den Anschlusstreffer währte nicht lange. Nach einem langen Pass aus dem Mittelfeld stand Adressat van Hooijdonk deutlich im Abseits, doch der Schiedsrichter wertete dies passiv. Der nachsetzende Tomasson überlief den allein gelassenen Wörns und ließ auch Lehmann keine Chance. Bewundernswert jedoch die Moral der Schwarzgelben, die das Spiel auch nach der erneuten kalten Dusche nicht verloren gaben, nachsetzten und durch Kollers Traumtor (Direktschuss aus 19 Metern in den Winkel nach zu kurzer
Kopfballabwehr) auf 2:3 verkürzten (58.).

Dede, Koller und Rosicky überragend

Längst war es ein offener Schlagabtausch. Die Borussen, bei denen Reuter seit Kohlers Platzverweis direkt gegen Tomasson verteidigte, kompensierten die Unterzahl durch ein
enormes Maß an Laufbereitschaft. Dede machte nur dreieinhalb Wochen nach seiner Meniskus-Operation ein großes Spiel; Rosicky war neben dem ballsicheren Koller Dreh- und Angelpunkt der weiterhin Spiel bestimmenden „Dortmunder Zehn“, die bei Kontern (van Hooijdonk gegen Lehmann, 52.) allerdings auf der Hut sein musste. Wörns biss trotz Schmerzen im Knie auf die Zähne, verpasste sogar nach Rosickys Freistoßflanke ebenso wie Heinrich den möglichen Ausgleich (86.).

In der Schlussphase war es ein
Spiel auf ein Tor. Nach 87 Minuten tauchte Lehmann erstmals im
Strafraum der
Gastgeber auf. Doch es half alles nichts. Als Trost bleibt ein
Preisgeld der
UEFA in Höhe von rund 2,3 Mio. Euro (3,5 Mio. Schweizer
Franken). Der Sieger
darf sich über rund 3,3 Mio. Euro (5 Mio Schweizer Franken)
freuen.

AUSBLICK:

Morgen wird dennoch gefeiert!
Gegen 14 Uhr startet der Deutsche Meister an der
Westfalenhütte einen
Autokorso, der am Borsigplatz vorbei führt und gegen 17 Uhr
auf dem
Friedensplatz endet. Das nächste Spiel bestreiten die
Schwarzgelben am
Montag (19 Uhr) in Krefeld gegen eine Weltauswahl u.a. mit Bebeto,
Taffarel,
Dunga, Bobic und ... van Hooijdonk. Der Erlös kommt
Straßenkindern in
Brasilien zugute.


FEYENOORD WINT UEFA CUP

ViPlanet.nl, 8 mei
2002

Feyenoord heeft na 28 jaar de UEFA Cup weer in het
bezit. Dortmund verloor in De Kuip

(3-2). Pierre van Hooijdonk
voegde weer een hoofdstuk toe aan zijn successtory. In de schaduw van
het
Rotterdamse succes was het dramatisch afscheid van Jurgen Kohler.

De UEFA Cup-finale tussen
Feyenoord en Borussia Dortmund was een open wedstrijd. Tomas Rosicky
had de
eerste kans. Maar de Tsjechische spelverdeler van de Duitse kampioen
kwam
niet verder dan een schot dat voor keeper Edwin Zoetebier weinig
verontrustend was. Evanilson was de volgende Dortmunder met de 0-1 op
zijn
schoen. De Braziliaan werd zo op de huid gezeten door Van Persie en
Patrick
Paauwe
dat de afgemeten voorzet van Ewerthon geen basis was voor een
doelpunt.

In
de dertigste minuut kreeg
de laatste wedstrijd van Jurgen Kohler een dramatische wending. De
routinier, die een punt zet achter zijn actieve loopbaan, verslikte
zich in
een terugspeelbal. Jon Dahl Tomasson troefde hem af, maar ten koste van
een
strafschop werd de Deen een doorgang belet. Het drama was compleet voor
Kohler, want de Duitse oud-international kreeg ook nog een rode kaart
voor
zijn actie.

Feyenoord had logischerwijs
geen oog voor dit persoonlijke drama. Van Hooijdonk benutte de
strafschop
onberispelijk (1-0). Acht minuten later maakte de international zijn
faam
waar van vrije-trappen-specialist. Na een overtreding op Van Persie
mocht
Feyenoord van circa twintig meter aanleggen.
Dortmund-keeper Jens Lehmann, die in de twintigste minuut bij een vrije
trap
van Van Hooijdonk werd gered door de paal, was ditmaal kansloos (2-0).

Koud uit de kleedkamer kreeg
Borussia Dortmund een steun in de rug. Feyenoord voedde de Duitse
inhaalrace. Patrick Paauwe maakte een duwfout ten opzichte van Amoroso.
Het
slachtoffer zelf ontfermde zich met succes over de strafschop. Maar
binnen
vier minuten was de marge weer twee. Op aangeven van Shinji Ono bracht
Tomasson Feyenoord op 3-1. De Deen omzeilde met succes de Duitse
buitenspelval. Maar toch was Dortmund niet geslagen. Jan Koller schoot
van
afstand een afgeslagen bal schitterend achter Zoetebier.

De ploeg van Matthias Sammer
bleef uitzicht houden op een positief resultaat. Feyenoord had het aan
zichzelf te wijten. De Rotterdamse elf slaagde er namelijk niet in om
het
tiental van Dortmund haar wil op te leggen. De ploeg van Bert van
Marwijk
gaf de Duitsers te veel ruimte, waarbij vooral opviel hoeveel ruimte
Koller
kreeg. De Rotterdamse aanhang bleef het laatste kwartier in spanning,
maar
Borussia Dortmund had niet meer de kracht en het geluk het angstige
spel van
Feyenoord af te straffen.


Feyenoord wint UEFA Cup

Telegraaf.nl, 8 mei
2002

ROTTERDAM - Aan de hand van
Pierre van Hooijdonk heeft Feyenoord in een kolkende Kuip de UEFA Cup
gewonnen. De Rotterdammers klopten de Duitse kampioen Borussia Dortmund
in
een zinderende finale met 3-2.

Het 'Hand in hand, kameraden'
galmde meermaals door het Feyenoord-stadion, maar 'Hand in hand met
Pierre
van Hooijdonk
' had net zo goed kunnen klinken. Want het was Pi-Air die
Feyenoord de weg wees door de bal in de eerste helft tweemaal achter
Dortmund-doelman Lehmann te rammen. Het werd in deze toch barre tijden
een
zinderende partij voetbal, een finale waardig. De openingsfase was
weliswaar
voor Feyenoord, dat Van Hooijdonk al een vrij trap tegen de paal zag
kogelen, maar dat tegelijkertijd ook Borussia aardige kansen zag
krijgen,
voor onder meer Dede en Ewerthon.

De ban werd in feite gebroken
door Jon Dahl Tomasson, de onvermoeibare Deen, die met zijn tomeloze
inzet
en werklust de Duitse defensie meermaals in verlegenheid bracht. Ook de
geroutineerde Jurgen Kohler, bezig aan zijn laatste officiele
wedstrijd, die
zich in de 36e minuut verslikte in de niet aflatende Deen en niets
anders
wist te doen dan Tomasson naar de grond te trekken. "Strafschop,"
besliste
de Portugese arbiter Melo
Pereira, die Kohler bovendien een rode kaart
voortoverde. De, overigens terecht gegeven, penalty werd door Pierre
van
Hooijdonk
achter de kansloze Lehmann geschoten: 1-0.

Kansloos was Lehmann vijf
minuten later weer, toen dezelfde Van Hooijdonk een vrije trap vanaf 20
meter in de linkerbenedenhoek krulde: 2-0 en de Kuip ontplofte bijkans.

Met een man meer en een 2-0
voorsprong op zak zou men kunnen verwachten dat Feyenoord de wedstrijd
rustig zou uitspelen. Dat gebeurde niet. Twee minuten na de rust al
mocht
Amoroso ook van 11 meter aanleggen en nu was Edwin Zoetebier kansloos.
Even
knepen de Rotterdammers 'm, maar nauwelijks drie minuten daarna was er
die
andere uitblinker, Jon Dahl Tomasson, die als een duveltje uit een
doosje
voor Lehmann verscheen en de bal binnenschoot: 3-1.

Nog gaven de 10 Borussen niet
op en de Duitse hoop op meer werd in de 65e minuut gevoed door Jan
Koller.
De 2.02 meter lange Tsjech, tot dan toe vrijwel onzichtbaar, kreeg de
bal
vijf meter buiten het strafschopgeboed vol op de wreef en opnieuw was
het
raak: 3-2

Met Leonardo voor Van Persie
en Elmander voor Kalou probeerde coach Bert van Marwijk de rust weer in
de
ploeg te krijgen. Dat lukte maar deels, vooral doordat Ono en Bosvelt
af en
toe overlopen werden door de talentvolle Tomas Rosicky. Van Marwijk
greep
ruim 5 minuten voor tijd opnieuw in en bracht De Haan voor Ono. Diens
eerste
actie leverde De Haan een gele kaart en Rosicky een vrije trap op. De
21-jarige Tsjech, van wie wordt verwacht dat hij de hele ploeg op
sleeptouw
neemt in donkere tijden, kwam daar bij lange na niet aan toe. Dat de
man kan
voetballen, bleek echter wel op dit Europese podium. Want laten we niet
vergeten dat ook Dortmund een prachtig UEFA-Cuptoernooi speelde. Een
toernooi dat het niet won doordat er geen kruid lijkt te zijn gewassen
tegen
het kanon uit Rotterdam: Pierre van Hooijdonk.


Reacties Feyenoord

Jorien van den Herik

,,Ik heb genoten, zij het ingetogen en we weten allemaal waarom. Het is nog steeds net alsof ik droom. Eerst op maandagmorgen dat gesprek met Pim Fortuyn in de Kuip, later op de dag die brute moord, vervolgens de verwerking van die vreemde eerste 24 uur.
Daarna al die vergaderingen en dan nu, de beker. Ik heb na de finale nauwelijks kunnen slapen. Het is waar: Feyenoord heeft na 28 jaar opnieuw een Cup gewonnen. Het ongelofelijke is waargemaakt.

Dat hebben we met z'n allen gedaan. Als team. Alles, maar dan ook alles, heeft in het teken gestaan van het gezamenlijk belang. Dat is de kracht geweest van dit jaar. Daarom dank,
respect en waardering voor alle spelers, onze onvolprezen technisch directeur Rob Baan, de technische en verzorgende staf en last but not least aan onze Bert van Marwijk. Hij heeft onder grote journalistieke druk
gestaan, maar wist heel goed dat spelers, bestuur en management daar geen
boodschap aan hadden. Bert, proficiat!''


Bert van Marwijk

"Dit is normaal gesproken de hoogste prijs die een Nederlandse club kan winnen. Ik ben ongelooflijk blij. In dit soort wedstrijden gaat het om een ding: winnen. We hebben gewonnen en dat van een bijzonder sterke tegenstander. Met een man meer hadden we het duel rustig willen uitspelen. Dat is niet gelukt. Steeds als ik dacht dat de zege binnen was, kwamen zij terug. Dat bleef het tot de laatste minuut heel spannend. Je probeert de 'zaak' bij elkaar te houden door intensief mee te
doen. Zoiets lukt slechts ten dele. Maar iedereen haalde alles uit de kast voor de overwinning. Het bleek voldoende te zijn. Het is loodzwaar om tot het einde toe op twee fronten mee te strijden. Bijvoorbeeld een grote club als Real Madrid heeft daarvan ook last. Wij zijn in elk geval overeind gebleven en hebben een hoofdprijs gepakt. Dat is prachtig.

Pierre van Hooijdonck is een jongen van wie iedereen iets opsteekt. Ongelooflijk belangrijk voor het elftal. Voor zover nog nodig heeft hij daarvan iedereen in deze wedstrijd nog eens kunnnen overtuigen.''

,,Op de televisie heb ik heel wat Europese finales gezien. Ik genoot daarbij altijd van de ongekende vreugde-explosies, de blijdschap op het podium bij de prijsuitreiking en de dolle taferelen rond de ereronde met de beker. Ik kan me nog niet goed voorstellen dat miljoenen voetballiefhebbers nu naar ons hebben gekeken. Zo nu en dan moet ik even in m'n arm knijpen om zeker te weten dat ik dit niet droom.''

,,Bij 2-0 dacht ik dat het niet meer kon misgaan. Duitsers blijven echter Duitsers. Toch maakte ik bij die 3-1 van Tomasson dezelfde fout. Ook daarna kwamen we nog in de problemen. We speelden niet zakelijk genoeg. In de slotfase heb ik De Haan ingebracht om Borussia te stoppen. Ono was helemaal leeg. Net zoals eerder Kalou en Van Persie. Deze finale heeft enorm veel kracht gekost. Daarom ben ik zo trots op dit team. Het seizoen was slopend met al die Europese wedstrijden. Als je dan toch overeind blijft, geeft dat ontzettend veel voldoening. Een kroon op een heel bijzonder jaar, waarin niet alleen ik als trainer veel heb geleerd, maar waarin ook de spelers enorm zijn gegroeid.''


Pierre van Hooijdonck

'Dit was een echte teamprestatie. Geweldig, hier zijn geen woorden voor. Dit maakt het hele seizoen goed. Iedereen verdient evenveel credits. Ik heb niet de beste wedstrijd gespeeld uit mijn leven, maar het resultaat telt, dus niet meer achterom kijken. Ik heb twee belangrijke momenten gehad, maar heb niet het gevoel dat ik hier een berepartij heb gespeeld'

Dat hij zelf de toegekende strafschop nam, vond hij niet meer dan normaal. ''Je weet dat je 'm ook in dit soort situaties moet nemen, als je de eerste op de lijst bent. Daar stap ik niet voor terug.''

"Dit is te mooi voor woorden. "Ik zei het net toch tegen Kees van Wonderen. Hij is 34 jaar, ik twee jaar jonger. Dan verwacht je toch niet meer dat je een UEFA-beker wint. Zeker niet wanneer je voor Feyenoord speelt. Met alle respect hoor, maar normaal gesproken mogen wij natuurlijk nooit deze beker winnen. Goh, wat ben ik nu blij dat we in de eerste ronde van de Champions League zijn uitgeschakeld. Anders was het namelijk een ronde later met ons afgelopen geweest. Dan is het winnen van de UEFA-beker toch veel en veel mooier. Natuurlijk is het seizoen nu geslaagd. Ik was ook graag kampioen geworden. Maar volgend seizoen krijgen we een nieuwe kans op de landstitel. Zo'n mogelijkheid als deze krijgen we normaal gesproken nooit meer. Dit is het mooiste moment uit mijn loopbaan. Fantastisch."

"Een keeper kan niet veel doen. Hij ziet de bal meestal niet eens aankomen, dan moet 'ie gokken. Ik hoef niet goed te spelen om een vrije trap binnen te trappen. Dat is inmiddels zo'n vertrouwd iets. Toen ik die eerste op de paal schoot, had ik nog geen bal geraakt. In de slotfase heb ik een paar keer mijn hart vastgehouden. 'Oh God, het zal toch niet gebeuren', dacht ik steeds. Dit is het mooiste moment uit mijn loopbaan. En als jullie het niet erg vinden ga ik nu even een vat bier leegdrinken.''


Paul Bosvelt

Ongelofelijk! Waanzinnig! Na die snelle tegentreffer van Dortmund schrok ik. We verzuimden toen simpel te spelen. Maar het werd gelukkig snel 3-1, toen hadden we meer lucht. Uitzonderlijk dat je als Nederlandse ploeg erbij komt, dat je nog wint ook. Ons seizoen is gekenmerkt door wisselvalligheid, maar blijkbaar konden we het in bepaalde Europese wedstrijden opbrengen alles te geven.''

,,De Champions League was geen succes, dat weet iedereen. Maar we hadden toen wel iets van `verdomme, in de UEFA Cup maken we er wat moois van'. Ook voor ons was het natuurlijk in eerste instantie een troosttoernooi. Als je uiteindelijk via Freiburg, Glasgow Rangers, PSV, Internazionale en Borussia Dortmund die beker wint, dan gaat het wel degelijk om een hoofdprijs.''


Kees van Wonderen

,,Dit valt niet te beschrijven. Een nieuw hoogtepunt. Kampioen worden was mooi, mijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal was geweldig, maar dit overtreft alles. Ik kan het nog niet geloven. Met Feyenoord de UEFA Cup winnen, zeg me nog één keer dat het echt waar is.''

,,Als ik de beelden terug zie van de wedstrijd en alles van wat er na het winnen van die prachtige UEFA-cup allemaal is laten zien, dan krijg ik weer een glimlach op mijn mond van oor tot oor. Ik besef heel goed dat er iets bereikt is wat echt uniek is en dat ik waarschijnlijk nooit meer zal mee maken. Ik ben eens kampioen geworden, heb op de Coolsingel gestaan voor honderdduizenden mensen en ik denk dat Feyenoord binnen enkele jaren wel weer kampioen zou kunnen worden, maar een Europese hoofdprijs winnen is een ongelofelijke prestatie.

De wedstrijd vond ik prachtig net als de huldiging de felicitaties, maar het mooiste zijn de beelden naderhand en de verhalen met elkaar over wat er behaald is. Daarom hebben wij als spelers alles ter hand genomen om met behulp van de nodige alcohol bij elkaar te komen en feest te vieren: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag waren er etentjes, feestavonden en discobezoeken waar de vonken van af sprongen en terecht. Zoiets moet je vieren, het komt zelden meer terug.

Wat het mooiste moment was, weet ik niet. Er waren er velen maar de herinneringen aan het feest na de wedstrijd met mijn vrouw en mijn familie blijven mij altijd bij. Ik kan me heugen dat ik op een gegeven moment om een uur of 4 's-nachts na de wedstrijd in een kringetje met mijn drie broers aan het springen en het hossen was. De blijdschap en vreugde waren enorm en voor mij als persoon onbetaalbaar. Ik realiseerde me op dat moment dat dat een unieke gebeurtenis was en ik denk er met veel genoegen aan terug.

Wij hebben onszelf, de club en alle supporters iets onvergetelijks gegeven en het is jullie gegund, Feyenoordsupporters BEDANKT. '' 


Edwin Zoetebier

,,Ik heb twee kanjers van dochters. Hun geboorte was het hoogtepunt van m'n leven, maar dit komt dicht in de buurt. Als iemand me negen maanden geleden had gezegd dat ik naar Feyenoord zou gaan en met die club de UEFA Cup zou winnen, dan had ik snel als kalmeringsmiddel een drankje voor hem besteld en ondertussen een psychiater gebeld om hulp te vragen.''

,,De vrije trappen van Pierre zijn van een unieke klasse. Als keeper vind ik het wel zo prettig dat ik hem in mijn ploeg heb. Lehmann maakte geen fout, maar Pierre zette spelers in de muur waardoor hij niets kon zien. Keepers maken namelijk niet uit wat er gaat gebeuren, Pierre maakt dat uit.''


Henk Timmer

,,Pierre verdient een standbeeld in goud. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zijn ploeg zo op sleeptouw neemt.Fenomenaal hoe hij zijn vrije trappen op de training neemt. Ik weet ongeveer hoe Pierre ze neemt, maar dat helpt weinig. Hij heeft het vermogen om ze in de korte of de lange hoek te leggen. Als je gaat gokken, ben je de lul.

Lehmann deed niets verkeerd, maar Pierre raakt de bal zo hard en goed. Daar verkijkt iedereen zich op.

Voor die wedstrijd tegen Fortuna zegt hij in de catacomben: 'ik denk dat ik hem vandaag maar eens in de lange hoek schiet.' Jaagt hij die bal inderdaad in de kruising. Die schoot hij bewust zo binnen. Fantastisch gewoon.''


Christian Gyan

,,Ik ben nooit zenuwachtig geweest. Als je in Hem gelooft komt alles goed. Daarom wist ik al toen we ons via Spartak Moskou voor de UEFA Cup plaatsten, dat we die beker zouden winnen.''


Jon Dahl Tomasson

,,Dit is het afscheid waarvan je droomt. Ik ben onwaarschijnlijk trots op wat wij vandaag hebben gepresteerd. Dit is het hoogtepunt uit mijn carrière. Zeker weten. Hier ga ik eerst een paar dagen intens van genieten voordat ik me ga voorbereiden op het WK.''

 ,,Ik ga volgend jaar naar Italie en ik ben erg blij dat ik met het winnen van de UEFA CUP afscheid kan nemen. We hebben iets goeds gedaan voor het Nederlands voetbal. Ik heb vier mooie jaren gehad in Nederland en het winnen van die cup is iets groots voor mijzelf en voor de club''.

,,Ik heb nooit de behoefte gehad terug te slaan, terwijl ik toch geregeld ben zwart gemaakt. Ik denk dat de supporters wel weten hoe het zit. Zij zien dat ik echt op deze club gesteld ben geraakt. Ik heb hier vier fantastische jaren gehad. Heb me hier echt thuis gevoeld. Feyenoord zal altijd een speciaal plaatsje in mijn hart houden.''


Igor Korneev

Het is al met al een raar jaar geweest, voor mij en voor de ploeg. Het succes in de UEFA Cup was natuurlijk geweldig. Ook voor mij, al heb ik het meer als supporter beleefd dan als speler. Toch is het ook een hoogtepunt in mijn carrière, want een Europese medaille had ik nog niet. Ik heb dan ook flink gefeest. Niemand had een dergelijke prestatie van ons verwacht. Als het dan toch gebeurt, dan zegt dat heel veel over de ploeg en over de mensen die bij Feyenoord werken. En we hebben natuurlijk het nodige geluk gehad. Het leek wel alsof het lot wilde dat wij die cup zouden pakken

Reacties uit Dortmund- kamp

Matthias Sammer, de coach van Borussia Dortmund

"Wij hebben de doelpunten weggegeven. Drie keer achterin in de fout gaan, was te veel van het goede. Verder hebben we een goede wedstrijd gespeeld. Mijn spelers hebben ook de juiste mentaliteit getoond. Alleen strafte Feyenoord onze missers meteen af. Daarmee hield het op.''

"Volgens de regels nam de scheidsrechter de juiste beslissing. Alleen in de geest van de finale had het wellicht anders gekund. Nu werden we dubbel gestraft. Een speler minder en een strafschop tegen.''

 "We wisten dat we in Rotterdam moesten spelen, dus achteraf heeft het geen zin daar moeilijk over te doen. Laten we ons een sportief verliezer tonen. We zijn enkele dagen eerder kampioen geworden. Twee prijzen in zo'n korte tijd was ook wel een beetje te veel van het goede geweest, wellicht.''


Jurgen Kohler

"Had ik de bal in de 31e minuut verdomme maar in de tribune gerost!

Die gedachte spookt telkens weer door m'n hoofd. Het 2-3 verlies in de UEFA Cup-finale in Rotterdam tegen Feyenoord. Mijn laatste wedstrijd. Mijn afscheid na 18 jaar als 100% professional.

En dan dat Uitgerekend met de laatste ingreep van mijn leven de eerste rode kaart van mijn leven en een rode kaart tegen ons.">

De 31e minuut: Ik twijfel te lang. Met de buitenkant van de voet tik ik de bal twee meter terug, plotseling steekt Tomasson zijn tenen ertussen. O nee, hij staat vrij voor Lehmann!

"Ik grijp in... Tomasson valt... Ik denk: Scheiße!"

Reacties uit buitenland

(bron: Feyenoordnet.nl) en andere opvallende reacties

De UEFA Cup-finale is ook buiten Nederland niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ook in wat men noemt 'grote voetballanden' als Italië en Spanje berichtte men vandaag in de sportpers.

Italië:

Corriere dello Sport:

"De Nederlanders domineren in de UEFA Cup, zware teleurstelling voor Borussia Dortmund. De bijna-Milanees Tomasson is medeverantwoordelijk voor het succes van Feyenoord."

Gazzetta dello Sport:

"Tomasson wint met Feyenoord. Nederlands feest na de winst op Dortmund. De Deense spits is de ster. De grote fout van Kohler kost Dortmund de overwinning. Het lot was hem deze avond niet gunstig."

Tuttosport:

"Kohler schenkt Feyenoord de UEFA Beker. Domper voor Duitsland, maar de winst was voor Borussia nooit binnen bereik. Tien spelers konden geen wonder volbrengen, de agressiviteit van de Nederlanders was hen te machtig."

Spanje:

AS:

"Van Hooijdonk verslaat Borussia. De wedstrijd was slecht, maar spannend.

Marca:

"Feyenoord wint thuiswedstrijd tegen de tien man van Dortmund. Een uitzonderlijke wedstrijd, gewonnen door het team dat slechter heeft gespeeld."


Leo Beenhakker

,,Ik ben waanzinnig blij voor Feyenoord. Dit is uniek en fantastisch; voor de club, de spelers en het Nederlandse voetbal. Want wij, als Nederlandse voetbalnatie, behoren tot de tweede garnituur. Structureel kunnen wij niet meedoen met de Spanjaarden, de Italianen, de Duitsers en de Engelsen. Maar incidenteel kunnen we best eens aan de poort rammelen. De prestatie van Feyenoord biedt ook tegenwicht aan het gemis van het WK.''


Indexpagina Geschiedenis | Deel 19 »


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1