dinsdag 17 september 2019
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 19

In het seizoen 2002/03 versloeg FC Utrecht in de bekerfinale de Rotterdammers in de eigen Kuip met maar liefst 4-1. Feyenoord was in eigen huis favoriet voor de bekerwinst, maar konden die status tijdens de finale niet waar maken. FC Utrecht was tot op het bot gemotiveerd, omdat een jaar eerder de bekerwinst tegen Ajax door een scheidsrechterlijke dwaling de grond in werd geboord.

Ook het seizoen 2005/06 verliep teleurstellend. Feyenoord draaide goed mee voor het kampioenschap, maar verloor deze op het einde aan PSV. De nieuw gecreëerde Play-Offs waren een verschrikking voor Feyenoord. In de normale competitie eindigde ajax een paar plekken achter Feyenoord, maar door 2x winst op Feyenoord ging een Champioens League plaats aan de Rotterdammers voorbij.

Het seizoen 2006/07 werd de nachtmerrie nog groter. De twee sterspelers Salomon Kalou en Dirk Kuyt werden beide verkocht. (Kalou naar Chelsea en Kuyt naar Liverpool). Tegelijkertijd werd duidelijk dat er een heel groot financieel probleem was bij Feyenoord, ondanks eerdere uitspraken van van den Herik, die zei dat de club financieel gezond was.

De onrust werd nog groter toen op de dag van het verstrijken van de transfer deadline er een speler werd gekocht ter vervanging van Dirk Kuyt. Het werd Charisteas, de 4e spits van rivaal ajax, die een slecht rapport had wat betreft scoren van doelpunten. Enkele honderden supporters gingen die avond protesteren bij de Kuip, en eiste het vertrek van Jorien van den Herik. In december 2006 legde Van den Herik zijn functie neer. In supporterskringen wordt Jorien van den Herik dikwijls aangeduid met de afkorting GKL, wat staat voor Grote Kale Leider.

Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bj de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor Nancy.

Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar. Tottenham plaatste zich door de schorsing automatisch voor de volgende ronde.

Een half jaar na het vertrek van Van den Herik trok Feyenoord tot veler verrassing grote namen aan, waaronder Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst en Kevin Hofland. Rob Jansen, zaakwaarnemer van onder meer Makaay en Hofland, liet weten dat Van den Herik achter de schermen een belangrijke rol heeft gespeeld in het tot stand komen van die transfers.

Financiële problemen

Na dat jaar ging het namelijk vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán.

Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, maar dat risico pakte niet goed uit. In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch wisten ze via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, neemt een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wil de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee wordt de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen. Ondanks dat Feyenoord nu een groot deel van haar schuld heeft weggewerkt, meldt Eric Gudde dat er geen ruimte is voor versterkingen in de winterstop. Die kunnen volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst is.[4] Feyenoord eindigt uiteindelijk op de tiende plaats. De club haalt ook een nieuw technisch directeur binnen: Oud-Feyenoorder Martin van Geel.

Wederopstanding

In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrekt Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente. Op 13 juli 2011 stapt Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd. De spelers zouden Been ‘weggestemd’ hebben, iets wat later vaak door de media tegen Feyenoord wordt gebruikt in negatieve zin.

Oud-Feyenoord speler Ronald Koeman word door Martin van Geel aangesteld als nieuwe trainer. Hij krijgt Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten, nadat ook Leon Vlemmings Feyenoord verliet. Onder leiding van het nieuwe technische trio weet een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De laatste keer dat Feyenoord Champions League speelde was in het seizoen 2002/03. De steunpilaren in het successeizoen waren zonder meer Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Jordy Clasie en de van Manchester City gehuurde spits John Guidetti.

Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club is anno april 2012 gepromoveerd van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte heeft voor transfers, en niet meer onder curatele staat van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. De club haalde ook opnieuw een speler van Manchester City naar Rotterdam. Ditmaal werd de Noor Omar Elabdellaoui voor één seizoen geleend. Daarnaast werd ook Graziano Pellè voor één seizoen geleend van FC Parma en werd Jerson Cabral geruild voor Wesley Verhoek van FC Twente.

In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Andere mogelijke tegenstanders waren Fenerbahçe uit Turkije, FC Kopenhagen uit Denemarken en Panathinaikos uit Griekenland. Feyenoord verliest over twee wedstrijden van Dynamo en werd daarna gekoppeld aan Sparta Praag in de Europa League. Ook deze ploeg bleek te sterk voor Feyenoord waardoor Feyenoord dus geen beloning kreeg na een goed seizoen.

Indexpagina Geschiedenis |


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1