vrijdag 20 september 2019
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 3

Gouden jaren dertig (1930-1939)


In 1930/1931 wordt net niet de landstitel gepakt. Feijenoord werd afdelingskampioen. Na een slopende eindspurt: Feijenoord speelde thuis tegen RCH. Sparta (met één punt voorsprong in de laatste wedstrijd) speelde thuis tegen VSV. Alleen bij een overwinning van Feijenoord en een nederlaag van Sparta kan Feijenoord het kampioenschap behalen. Via het mededelingenbord van het Rotterdamsch Nieuwsblad bleef het volle huis op de hoogte. Sparta verloor, Feijenoord won en er was vreugde overal.

Na 1e te zijn geworden in de 1e klasse eindigt Feijenoord net achter aartsrivaal Ajax. Het seizoen 1931/1932 is ook weer een beetje tegenvallend; Feijenoord wordt wederom eerste in de 1e klasse, maar weet weer net niet de landstitel te pakken door weer 2e achter Ajax te eindigen. Er kwam ook een nieuwe trainer: Eddy Donaghy. Het seizoen erop (1932/1933) gebeurt weer precies hetzelfde, maar wordt Feijenoord 2e achter Go Ahead…

In 1933 schrijft het bestuur een brief naar de gemeente Rotterdam om toestemming te vragen voor het bouwen van een stadion. In het verzoek werd gewezen op een perceel grond gelegen in de polder Varkenoord, tussen de Kreekweg en de spoorbaan. Op 30 november gaf de gemeente toestemming tot het bouwen van een stadion.


De prijzenkast in 1933.

In 1933/1934 wordt Feijenoord 3e in de 1e klasse. Feijenoord bereikt ook de bekerfinale, maar na verlenging is Velocitas uit Groningen te sterk. Wel word voor de 4e maal de zilveren bal (Rotterdams Toernooi) gewonnen.

In het seizoen 1934/1935 wordt Feijenoord 2e in de 1e klasse. Er gebeurt echter wel wat: Bij de Kromme Zandweg worden op de lange zijden nu ook tribunes gebouwd die plaats boden aan 10.00 mensen. Ook kwam de eerste betaald medewerker: Phida Wolff jr. Hij werd administrateur. Ook werd er door het Feijenoord bestuur opdracht gegeven om een nieuw stadion te maken. De arcitecten Van der Vlugt en Brinkman worden hiervoor aangesteld.
In maart 1935 wilde Feijenoord nog meer plaatsen aan de Kromme Zandweg. Het was echter maar tijdelijk. Jawel, tijdelijk, omdat er in het huurcontract was opgenomen dat er geen extra tribunes bijgebouwd mochten worden. De Kuip was er toen nog niet, maar er was dringend behoefte aan nieuwe tribunes. Er konden nu 18.000 mensen in het ‘stadion’ van Feijenoord. Feijenoord wint dit seizoen wel voor de 2e maal de beker door Helmond met 5-2 te verslaan in eigen huis.

Op 7 november 1935 plaatst Burgemeester Drooglever Fortuyn het eerste spant voor dat er werd begonnen met het bouwen van het Feijenoord stadion. Puck van Heel sloeg de eerste paal in de grond. Lees meer over de Historie van De Kuip in het onderdeel De Kuip.

In het seizoen 1935/1936 wordt Richard Dombi de nieuwe trainer. In dat seizoen wordt Feijenoord 1e in de 1e klasse en wint het na 8 jaar weer de landstitel! Op 12 januari 1936 speelt Puck van Heel zijn 50ste interland voor het Nederlands elftal, in en tegen Frankrijk. Hij verloor alleen wel met 6-1.

In het seizoen 1936/1937 deden vooral de lagere elftallen het goed. Zo werd het tiende van Feijenoord eerste met een doelsaldo van 135 voor en 10 tegen. G.V.R. 3 – Feijenoord 10 eindigde dan ook in een 0 – 30 overwinning voor Feijenoord (!!!!). Het Eerste haalt dat seizoen de 1e plaats in de 1e klasse en de 2e plaats om het Kampioenschap van Nederland.

Op 27 maart 1937 was het dan zover. De Kuip, het nieuwe stadion van Feijenoord, werd geopend. Er werd eerst estafette gelopen over de volgende route: Oude terrein, Kromme Zandweg, Dortschestraatweg, Dortschelaan, Putschelaan tot Hillevliet, Slaghekstraat, Beijerlandselaan, 2e Rosestraat. Rosestraat, Roentgenstraat, Oranjeboomstraat, Kreekweg, Stadion Feijenoord. Om 2.55 verscheen de laatste estafetteloper met de estafettevlag onder de eretribune door het stadion in om vervolgens een ronde om het veld te lopen.

Daarna werd het stadion door de vertegenwoordiger van H.M. de Koningin, kamerheer Dhr. de Beaufort geopend met de woorden: “IN NAAM VAN H.M. DE KONINGIN VERKLAAR IK HET STADION VOOR GEOPEND.”

De openingswedstrijd was tegen Beerschot uit België. Feijenoord won deze wedstrijd met 5-2. Bij deze wedstrijd waren 37.825 supporters, wat meteen een nieuw bezoekersrecord in Nederland opleverde.

Het seizoen 1937/1938 begon goed, Feijenoord won eerst voor de 5e maal de Zilveren Bal (Toernooi van Rotterdam), en in de competitie ging het ook goed. Ze werden weer eerste in de eerste klasse, en dit keer werden ze ook kampioen van Nederland. Feijenoord wilde eigenlijk de openingswedstrijd van de Kuip spelen tegen Arsenal uit London. Deze konden helaas op die datum niet. Feijenoord nodigde ze uit op een andere datum alsnog tegen elkaar te voetballen, en dat gebeurde. Op 6 juni 1937 moest Feijenoord aantreden tegen Arsenal. Arsenal won met 3/0, maar dit was geen schande, want Arsenal was al een grote club, en Feijenoord was toen nog maar te vergelijken met een amateurclubje. Feijenoord speelde aan het einde van het seizoen, toen ze al kampioen waren nog eens tegen Arsenal. Dit gebeurde op 8 mei (!) 1938. Feijenoord wist toen wel te winnen, met 1-0. Het doelpunt werd gescoord door Manus Vrauwdeunt.

Het laatste seizoen voor de oorlog, 1938-1939, werd Feijenoord slechts 2e in de 1e klasse, dus mochten ze niet spelen voor het landskampioenschap.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 4 Tijdens de oorlog (1939-1945)»


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1