vrijdag 20 september 2019
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 6

De Gouden Jaren Zestig

Gouden jaren zestig (1959-1968)

In het seizoen 1959/1960 wordt Feijenoord net geen kampioen, omdat het in het beslissingsduel (ze hebben allebei 50 punten) met 5-1 verliest van Ajax. George Sobotka wordt dit seizoen de nieuwe trainer van Feijenoord. Feijenoord wint aan het begin van het seizoen wel weer de vriendschapsbeker door in de finale Sedan (Frankrijk) met 4-2 te verslaan.

In het seizoen 1960/1961 begint de 14-jarige succesperiode van Feijenoord. Na aan het begin van het seizoen nog net de vriendschapsbeker mis te lopen door met 3-1 te verliezen tegen Lanerossi uit Spanje, wordt Feijenoord voor het eerst kampioen in de Eredivisie, die net ingevoerd was. Dit betekent het 6e kampioenschap in de historie van de club. Het succes zet zich voor. In het seizoen 1961/1962 wordt Feijenoord opnieuw kampioen.

En dan dit, stukje uit het boekje ‘Feijenoord’ uit 1965 van Phida Wolff jr.:

‘De publieke belangstelling was, mede door de spannende slotfase van de landscompetitie (1961/1962), enorm toegenomen en men leefde als het ware toe naar de Europacup. Er kwamen, dit nog even ter zijde, onaangenaamheden met het bestuur van de KNVB. Door de slopende strijd om het kampioenschap en de vooruitzichten op de Europacup hadden de Feijenoorders, na ruggespraak met bestuur en trainer, besloten zich voorlopig niet voor het Nederlands Elftal beschikbaar te stellen. Dat betekende meteen de lont in het kruitvat, want de KNVB sprak het veto uit over het besluit van Feijenoord en het bondsbestuur besloot niet alleen deze spelers gedurende een jaar niet op te stellen oor een Bondsploeg, maar namens de KNVB kwam tevens het besluit af dat Feijenoord … van deelneming aan de wedstrijden om de Europacup zou worden uitgesloten.’

Gelukkig is dit niet doorgegaan, maar zo zie je maar weer dat de KNVB al langer de pik op Feyenoord heeft…

Door het landskampioenschap in 1961 mocht Feijenoord voor het eerste meedoen aan de Europa Cup I. Het eerste seizoen dat ze meededen (1961/1962), schakelden ze in de eerste ronde IFK Göteborg uit, door te winnen met 8-2 en 3-0. In de tweede ronde moesten ze tegen Tottenham Hotspur spelen (de eerste keer van de vele keren in Europa). Thuis verloren ze met 3-1. Kreijermaat scoorde het enigste doelpunt. In de return in Londen wist Feijenoord het gelijk te houden: 1-1. Bennaars scoorde het doelpunt.

In het seizoen 1962/1963 werd Feijenoord slechts 4e in de competitie, maar door het kampioenschap van het jaar daarvoor mochten ze wel weer meedoen aan de Europacup I. In de eerste ronde won Feijenoord 2 keer met 3-1 van Servette uit Zwitserland. In de tweede ronde moesten ze het opnemen tegen Vasas Boedapest. Thuis werd het 1-1 en uit 2-2. Nu zou Feijenoord gewoon door zijn met zo’n stand, maar toen moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld. De wedstrijd werd gespeeld in Antwerpen, en Feijenoord won met 1-0, dankzij een benutte penalty van Bennaars.

Feijenoord had dus de kwartfinale gehaald en moest het opnemen tegen Stade Reims uit Frankrijk. Eerst ging Feijenoord daar op bezoek en won er met 1-0 door een goal van ‘Beertje’ Kreijermaat. Thuis hield Feijenoord het op 1-1 en ze waren dus door naar de halve finale, de loting moest uitwijzen tegen wie ze het op moesten nemen…

Zoals je kunt zien wees de loting uit dat Feijenoord tegen Benfica moest spelen. Eerst speelde Feijenoord thuis. Die avond waren 64.000 (!!!) supporters aanwezig. Nederland keek of luisterde ook massaal naar de wedstrijd. Het was de grootste kijk-en luisterdichtheid in de historie van Nederland, een record dat pas in 1969 werd verbroken! Maar nu over de wedstrijd: Het bleef bij 0-0, maar Gerard Bergholz miste 2 prachtige kansen, dus het had ook 1-0 of 2-0 kunnen zijn. Eén maand later was de return in Lissabon.

Nogmaals een stukje uit het boekje ‘Feijenoord’ van Phida Wolff jr. om een indruk te krijgen:

‘De 8ste mei 1963 bracht dus de returnwedstrijd en was er voor de eerste wedstrijd reeds een reusachtig meeleven betoond, voor de uitwedstrijden komen slechts superlatieven in aanmerking om kennis te geven van de beweging die gaande was. Kranten spanden zich in om voetbalsupporters op te wekken om als toeschouwer naar Lissabon te gaan en om Feyenoord tot steun te zijn in de strijd tegen het machtige Benfica. Baanbrekend werk werd in dit verband verricht door HET VRIJE VOLK, dat zelfs twee passagiersschepen charterde, te weten de WATERMAN en de GROTE BEER om vele honderden Feijenoordfans tegen een bijzonder redelijke prijs naar Lissabon te laten varen. […] De mensen vermaakten zich o.a. door te zingen, zo werd GEEN WOORDEN MAAR DADEN meer dan duizend maal ten gehore gebracht.’

De wedstrijd was jammer genoeg wat minder goed, Feijenoord kwam in de eerste helft al achter met 2-0 en wist dit niet meer goed te maken, het werd in de tweede helft zelfs 3-0. Frans Bouwmeester redde nog de eer en scoorde de 3-1. Natuurlijk was dit alsnog een ongekende prestatie en de Feijenoord spelers werden dan ook als helden ontvangen.

Het seizoen erna was een stuk minder goed; Feijenoord werd weer slechts 4de in de competitie en ze werden al snel uitgeschakeld in de beker. Het seizoen erna; 1964-1965 was al een stuk beter, Feijenoord werd na 3 jaar weer eens kampioen!

Ook wist Feijenoord dat seizoen voor de 3e keer de beker te veroveren, door in de finale Go Ahead met 1-0 te verslaan. Het was het eerste seizoen waarin Feijenoord de ‘dubbel’ wist te veroveren.

Ook was er dat seizoen iemand bij Feijenoord die er heel lang heeft gezeten: Gerard Meijer. Hij werkte dus sinds ongeveer 1960 als masseur bij Feijenoord, dus meer dan 50 jaar! Eigenlijk is hij dus de enige echte mister Feyenoord, al kijk je niet naar spelers.

De drie seizoenen erna (1965-1966 – 1967-1968) werd Feijenoord drie keer 2de in de competitie. Een kort overzicht van die seizoenen:

De feyenoord selectie voor het seizoen 1965/1966.
Staand (vlnr): Cock Luijten, Hans Kraaij, Guus Haak, Thijs Libregts, Piet Fransen,
Eddy Pieters Graafland, Cor Veldhoen en Bertus Kik. Knielend: Piet Vrauwdeunt, Kick van der Vall,
Henny Weering, Piet Kruiver, Hans Venneker, Frans Bouwmeester en Coen Moulijn.

In 1965/1966 werd Piet Kruiver samen met Willy van der Kuijlen topscorer in de eredivisie. Feijenoord mocht dat seizoen ook weer Europacup voetbal spelen, door het kampioenschap in 1965. Thuis wonnen ze in een fantastische wedstrijd met 2-1 van Real Madrid, dankzij goals van Hans Venneker en Hans Kraaij. Deze wedstrijd is vooral bekend geworden om zijn gewelddadigheid: Hans Kraaij had een gat in zijn hoofd, maar scoorde toch het winnende doelpunt. Coen Moulijn werd vlak voor het einde van de wedstrijd onderuit gehaald, hierdoor werd hij zo kwaad, dat hij de Real Madrid speler achterna ging. Veel mensen zullen dit herkennen van televisie beelden. Na het opstootje met Coen Moulijn werd de wedstrijd gestopt. Toen ze 2 weken later uit moesten spelen tegen Real Madrid, verloren ze helaas kansloos met 5-0. Grote man was Fernenc Puskas, die 4 keer scoorde.

In november 1966 werd Ove Kindvall naar De Kuip gehaald. Later zou dat een zeer goede aankoop worden die tot 2001 geen echte opvolger zou krijgen. Peter Houtman kwam natuurlijk dicht in de buurt.

In 1968 neemt Hans Kraaij, een groot verdediger, afscheid van Feijenoord. Hij speelde van 1961 tot 1968 voor Feijenoord. Hij speelde 198 wedstrijden en scoorde 2 keer. In het seizoen erna (1968/1969) werd Feijenoord kampioen van Nederland met een toeschouwers gemiddelde van maar liefst 47.252 !! 

Feijenoord wint ook nog eens de beker! Ze moesten in de finale tegen PSV spelen. Thuis werd er gelijk gespeeld met 1-1, maar uit won Feijenoord met 2-0 en was dus bekerwinnaar. Een fantastisch seizoen dus.

Feijenoord speelde dat jaar ook voor het eerst in de Jaarbeursbeker (UEFA Cup). Daar werden ze echter in de eerste ronde al uitgeschakeld. Thuis wonnen ze nog met 2-0 van Newcastle United, maar uit gingen ze met 4-0 onderuit.

Indexpagina Geschiedenis | Deel 7 De Europacup I (1969-1970


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1