vrijdag 21 juli 2017
|     Rotterdam  

Geschiedenis Deel 9

De eerste keer UEFA Cup

De eerste keer UEFA Cup (1973-1974)

Na twee jaar tweede zijn geworden in de competitie, mocht Feyenoord in het seizoen 1973/1974 weer gaan proberen de competitie te gaan winnen. Dit gebeurde niet meer met Ernst Happel, maar met Wiel Coerver. Wiel Coerver was een hele andere trainer als Happel. Hij had een hele andere oefenstof als Happel. Hij benaderde het voetbal veel psygologischer en deed veel aan conditietraining en techniekoefeningen als kappen en draaien. Hier hadden jonge spelers veel aan, maar voor de oude spelers was het maar niets. Spelers als Wim van Hanegem en Rinus Israel konden helemaal niet goed opschieten met Coerver.

In de UEFA Cup begon Feyenoord met twee wedstrijden tegen Östers IF uit Zweden. Ook al klinkt dit nou niet bepaald als een lastige tegenstander, toch had Feyenoord het er maar moeilijk mee. In de uitwedstrijd kwam Feyenoord eerst snel op achterstand te staan. Gelukkig werd de wedstrijd toch nog omgebogen naar een 3-1 overwinning door goals van Van Hanegem (2x) en Wery, maar makkelijk ging het niet. De thuiswedstrijd werd met slechts 2-1 gewonnen, dankzij goals van Kristensen en De Jong. De tweede wedstrijd ging ook niet zo eenvoudig. Feyenoord moest het hierin opnemen tegen Gwardia Warschau. Thuis werd met 3-1 gewonnen, door goals van Schoenmaker (2x) en De Jong. In de uitwedstrijd kroop Feyenoord door het oog van de naald. Het werd 1-0 voor de Polen.

In de competitie ging het Feyenoord nog niet helemaal goed af. Tijdens de winterstop stonden ze 3de met drie punten achterstand op de nummer één. Een wedstrijd die iedereen van toen zich nog wel kan herinneren is de knotsgekke wedstrijd tegen De Graafschap. Feyenoord kwam al snel op een 3-0 voorsprong, maar nog voor rust wist De Graafschap dat om te buigen naar een 4-3 in hun voordeel. Op het einde was de stand 7-5 voor Feyenoord. In de beker strandde Feyenoord in de kwartfinale van PSV te verliezen.

Dan weer verder met de UEFA Cup. In de derde ronde moest Feyenoord het op gaan nemen tegen Standard Luik uit België. De uitwedstrijd ging niet al te best. Feyenoord kwam nog wel op voorsprong via Kristensen, maar mede door slecht keepen van Eddy Treytel werd het 3-1 voor de Belgen. Thuis wist Feyenoord het gelukkig goed te maken. Er werd met 2-0 gewonnen, dankzij goals van Willem van Hanegem en Lex Schoenmaker. Door het doelpunt in de uitwedstrijd was Feyenoord de club die verder mocht bekeren.

Nog Niet Klaar!

Indexpagina Geschiedenis | Deel 10 Verval (1974-1979


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1