
‘Panna!’, roept Mike Obiku naar Terence Kongolo. De verdediger is voor even gelegenheidskeeper bij een afrondoefening en ziet een schot van een klein meisje tussen zijn benen door het doel invliegen.
Het meisje lijkt zich er niet bewust van dat ze zojuist iets heeft gepresteerd wat weinig aanvallers uit de Eredivisie tot dusver lukte: de bal tussen de benen van Kongolo doorspelen. Uiterlijk onbewogen pakt ze de bal die ze even eerder heeft geschoten weer op en sluit weer braaf aan achteraan de rij.
Tijdens een clinic in Sporthal Vrijenburgpoort in Barendrecht staan deze woensdagmiddag de meisjes centraal. Onder leiding van oud-spits Obiku leren ze dribbelen, passen en tot slot afronden op doel. Kongolo is samen met Jean-Paul Boëtius te gast als coach, keeper, supporter en natuurlijk ook gewoon als bekende voetballer, die vele handtekeningen uitdeelt.
‘Vroeger op straat mochten de meisjes nooit met ons meedoen’, lacht de verdediger. ‘Ze konden ons niveau niet aan, vonden wij. Nu vind ik het hartstikke leuk om te zien dat er zoveel meisjes naar deze clinic zijn gekomen. Ze zijn nog jong, maar sommigen hebben al een heel aardig niveau.’
Voor de deelnemende meisjes staat er meer op het spel dan alleen een leuke voetbalmiddag. Ze maken namelijk kans om geselecteerd te worden voor de Talenttraining in de Wijk, een serie van vier trainingen onder leiding van Feyenoord, met aansluitend het Ladies Streetsoccer Tournament op vrijdag 2 mei. ‘Op deze manier willen we ook meisjes enthousiast maken voor voetbal en voor Feyenoord’, vertelt Jorick Beijers, die namens de club de activiteiten begeleid.
Obiku leeft zich ondertussen even verderop uit als coach op het veld. Voor de voormalige aanvaller maakt het geen enkel verschil of hij werkt met volwassen profs of meisjes die voor het eerst tegen een bal aantrappen. ‘Het belangrijkste is om te zien dat iedereen zijn best doet’, zegt hij aan het eind van de middag. ‘Misschien ben ik vandaag wel een beetje streng geweest, maar dat moet ook als je beter wilt worden. Als je niet luistert bij mij, moet je een paar keer opdrukken. Dat was voor deze meisjes geen probleem, want ze waren hartstikke fanatiek. Misschien nog wel fanatieker dan jongens.’
Aansluitend aan de clinic was er een receptie ter gelegenheid van het afscheid van de Barendrechtse wethouder van sport, Stephanie ter Borg. Zij bekrachtigde vorig jaar nog de samenwerking tussen Feyenoord en Barendrecht in het kader van het project Scoren in de Wijk. Woensdag ontving zij als dank voor haar inzet uit handen van Feyenoords commercieel directeur Mark Koevermans en Ton Strooband, manager MVO & Supporterszaken, een Feyenoord-shirt met haar eigen naam erop.
De clinic in Barendrecht maakt deel uit van Scoren in de Wijk, een van de projecten waarmee Feyenoord de samenleving op een positieve manier probeert te beïnvloeden. Kijk voor meer informatie over Feyenoord in de Samenleving op www.feyenoord.nl/mvo.