Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording
Betreft: Optreden ME bij wedstrijden Feyenoord
Rotterdam, 3 september 2013
Geachte Burgemeester,
Afgelopen week is bij twee thuiswedstrijden van Feyenoord de Mobiele Eenheid (ME) in actie gekomen. Donderdag speelde Feyenoord voor de UEFA-cup tegen Kuban Krasnodar. De ME heeft bij het naar huis gaan van het publiek één of meerdere charges uitgevoerd. Bij dit optreden kwam een elf jarige jongen in de verdrukking tussen twee politiepaarden en vervolgens ten val. Bij een poging van de vader van de desbetreffende jongen hem te beschermen, werd hij door de Mobiele Eenheid neergeslagen. Als gevolg hiervan is de man in het ziekenhuis opgenomen waar hij zaterdag pas uit ontslagen kon worden. De elfjarige jongen heeft zelf ook een klap gekregen met de wapenstok en ondervindt daar nog steeds nog last van.
Zondag bij de competitiewedstrijd Feyenoord – Roda JC is de ME opnieuw in actie gekomen. Politieagenten van de Voetbal Eenheid (VBE) bijgestaan door een peloton ME waren volgens ooggetuigen in het stadion op zoek naar één supporter die een stadionverbod had. De wedstrijd was al afgelopen en de massa moest zich langs het peloton ME’ers bewegen om de uitgang te bereiken. De aanwezigheid van de ME werkte volgens deze ooggetuigen een onveilige situatie in de hand, doordat irritatie in de hand werd gewerkt en de angst bij families met kinderen de overhand nam.
Veel Feyenoordsupporters stellen dat optreden van ME buitenproportioneel is geweest en daardoor eerder een averechts effect heeft gehad. Onze fractie neemt de zorgen van deze Rotterdammers serieus en zou graag uw lezing van de gebeurtenissen vernemen. Wij hebben dan ook de volgende vragen:
1. Wat was de aanleiding voor het optreden van de ME na afloop van de wedstrijd Feyenoord – Kuban Krasnodar?
2. Was dit optreden in uw ogen proportioneel en noodzakelijk?
3. Is dit incident geëvalueerd? Zo ja, welke conclusies zijn daaruit getrokken?
4. Is er contact geweest met het genoemde slachtoffer van de charge? Wat is de gebruikelijke wijze van omgang met slachtoffers van een optreden van de ME?
5. Wat was de overweging voor de inzet van de ME na afloop van de wedstrijd Feyenoord – Roda JC? Is deze inzet van ME in uw ogen effectief geweest?
6. In hoeverre laat u bij de beslissing om ME in te zetten, meewegen dat de aanwezigheid van de ME juist (meer) ongeregeldheden kan veroorzaken?
7. Wanneer er sprake is van een optreden van de ME dat (achteraf bezien) niet proportioneel blijkt te zijn, neemt de kans dan volgens u toe op ongeregeldheden in de toekomst? Op welk onderzoek baseert u zich hierbij?
We begrijpen van supporters dat ze nauwelijks betrokken worden bij het veiligheidsbeleid van de club Feyenoord, het stadion en het stadsbestuur. Er zou een ‘normalisatietraject’ zijn ingezet die tot een betere verstandhouding zou moeten leiden ten aanzien van de veiligheid, maar deze verloopt zeer moeizaam.
8. In hoeverre worden supporters betrokken bij de veiligheid omtrent wedstrijden?
9. Welke stappen neemt u om ervoor te zorgen dat er een constructief overleg gehouden wordt tussen directies van Feyenoord en Stadion Feijenoord, de supportersvereniging(en) en politie en justitie?
Wij zien uw antwoorden graag spoedig tegemoet.
Hoogachtend,
Salima Belhaj – Jos Verveen
D66 Rotterdam – D66 Rotterdam