zondag 24 september 2017
|     Rotterdam  

Speler Profiel

Henk Timmer

NaamHenk Timmer
Leeftijd45 Jaar
Geboortedatum03-12-1971
GeboorteplaatsHierden
Nationaliteit
Rugnummer
Gewicht90 kg.
Grootte1.88 m.
PositieKeeper
Gekocht vanAZ

Foto's van Henk Timmer

                  

Ik ben geboren en getogen in Hierden, een klein dorp aan het IJsselmeer bij Harderwijk. Hierden is weliswaar een christelijke gemeente, maar niet zo stug als andere plaatsen in die omgeving. Het is er allemaal wat losser. Zelf kom ik uit een gezin met drie jongens, een echt voetbalgezin dus. Mijn vader, Gerrit, was ook keeper bij Hierden en later is hij nog voorzitter van de club geworden. Mijn moeder stond in de kantine en mijn jongste broer voetbalde ook. Mijn jeugd bestond uit school, op het schoolpleintje poten 'voor straks', thuis snel even om kleden en dan naar het voetbalveldje om de dagelijkse strijd uit te vechten. Elke dag was ik er mee bezig.

Vanaf het eerste moment was ik keeper, al vond ik voetballen ook erg leuk. Als ik bijvoorbeeld in de D1 gekeept had, ging ik daarna kijken of ze bij C2 nog een mannetje te kort kwamen. Kon ik daar meedoen als spits of rechtsbuiten ofzo. Heerlijk. Toch was keepen mijn grootste liefde. Lekker duiken! Toen ik vijftien was, kwam er plotseling belangstelling van PEC Zwolle. Co Adriaanse was er toen nog trainer. Ik mocht wat proefwedstrijden spelen met het eerste en dat ging goed. Zo kwam ik bij PEC Zwolle terecht, toen nog een eredivisieclub. Dat was wat hoor, voor een boertje uit Hierden! Iedereen had het erover op het dorp. En ik vond het ook mooi, maar ik moest wel erg wennen. Ik kwam terecht in de A1 en daar ontmoette ik een ander schuchter boertje Bert Konterman. Vanzelfsprekend trokken we veel met elkaar op. Na twee jaar kwam ik bij het eerste terecht en op 17-jarige leeftijd maakte ik mijn debuut. Ik kreeg toen overigens voor het eerst te maken met Pim Doesburg. Toenmalig voorzitter Marten Eibrink had namelijk geregeld dat Doesburg de keeperstraining kwam verzorgen. Je zou dus kunnen zeggen dat hij me gevormd heeft.

Mijn voornaamste kwaliteit is denk ik dat ik allround ben. Daarnaast kan ik goed meevoetballen en heb ik een goede trap. Op basis daarvan werd ik - na een jaar als tweede keeper te hebben gefungeerd - gedurende het seizoen '91/'92 de eerste keus bij FC Zwolle. De eerste periode was heel erg moeizaam. We speelden bijna voortdurend onderin de eerste divisie. Pas met de komst van Jan Everse was er een kentering. Hij maakte er echt wat van en wees ons er op dat we echt voor de bovenste plaatsen meekonden. Hij bracht het voetbal terug in Zwolle, waardoor we in de eerste divisie een rol van betekenis kregen. Toch zijn we er nooit in geslaagd te promoveren en daarom vond ik de tijd rijp voor een overstap naar een goede eredivisieclub. In 1999 was er sprake van een overgang naar Sparta, op dat moment de club van mijn oude trainer Jan Everse. Helaas ging die transfer niet door, omdat hij onenigheid kreeg met het bestuur. Een jaar later verkaste ik - na 11 seizoenen en 285 wedstrijden bij FC Zwolle - toch, nu naar AZ.

Voor mij was dat een gedroomde overstap, want AZ is tegenwoordig toch een hele goede club met een goede voorzitter. Er is dan altijd wel heel kritiek op Scheringa, maar zonder hem zou de club er ook niet zijn. Dat wordt wel eens vergeten. Ik heb het er in ieder geval uitstekend naar mijn zin gehad en speelde alles onder Gerard van der Lem. Toen Oscar Moens aan het begin van het seizoen terugkeerde naar AZ, was ik van plan om de concurrentie met hem aan te gaan. In de voorbereiding speelden we ook om beurten. Toch liet Van Stee me weten dat hij de voorkeur gaf aan Moens, zonder dat hij me daar echt een goede reden voor kon geven. Een dag nadat ik van Van Stee had gehoord dat ik tweede keeper zou worden, belde Rob Baan of ik niet naar Feyenoord wilde komen. Nou, daar heb ik niet lang over na hoeven denken, want ik heb namelijk altijd al een zwak voor Feyenoord gehad. Mijn vader was vroeger zelfs al een Feyenoord-fan. Zo is hij bijvoorbeeld nog bij Feyenoord-Estudiantes geweest, de finale om de wereldbeker. De mentaliteit van Rotterdammers is vergelijkbaar met die van Hierdenaren. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Hard werken en geen valse pretenties. Het is ook niet voor niks dat bij ons op het dorp zo'n 80% van de mensen Feyenoorder is. Ik denk dat de helft van het dorp twee keer per maand op de tribune zit. Bovendien zei Bert Konterman me altijd al dat spelen bij een topclub echt iets heel aparts is en dat je dat alleen maar kunt begrijpen als je het een keer meegemaakt hebt. Toen ik eenmaal bij Feyenoord zat, wist ik wat hij bedoelde.

Het werd een ongelooflijk jaar. Ik was nog niet zo lang weg bij FC Zwolle en stond opeens in de Champions League tegen Sparta Praag. Ik ben een rustig persoon en word niet zenuwachtig van een volle Kuip. Die relaxte houding hielp me wel. Ik was dat seizoen tweede keus achter Edwin Zoetebier, maar beleefde wel het hoogtepunt uit mijn loopbaan. Het winnen van de UEFA Cup is iets waar ik nog steeds trots op ben. Ik had het er laatst nog over met Patrick Lodewijks, die tweede keeper was toen PSV de Europa Cup won. Hij had hetzelfde gevoel. Ook al was de inbreng klein, ik maakte toch deel uit van dat succesteam. Het was een prachtige tijd met jongens als Pierre, Kees, Paul en Patrick. Het toernooi verliep op onverklaarbare wijze. Pierre schoot de ene na de andere vrije trap binnen, De Kuip was toneel voor de finale. Alsof het allemaal voorbestemd was.

Feyenoord wilde me voor drie jaar kopen, maar AZ lag dwars. Ik wilde per se niet terug naar AZ, waarop Ajax om de hoek kwam kijken. Ook daar werd ik tweede keeper en pakte ik nog een aantal wedstrijden mee. Ik speelde bijvoorbeeld tegen Inter en Rosenborg in de Champions League. Het was geen slechte stap, maar onvergelijkbaar met dat geweldige seizoen dat ik er voor had gehad.

Met de komst van Co Adriaanse veranderde alles voor me. Hij gaf aan me hoe dan ook terug te willen. Hij zei mijn kwaliteiten te kennen, gaf aan dat ik eerste man was en dat ik niet gek moest opkijken als ik Oranje zou halen. Bij die laatste opmerking had ik zoiets van: het zal wel. Maar het is uitgekomen. Ik heb heel veel aan Co te danken, mede door hem is mijn carriere in een rechte lijn omhoog gegaan. Het eerste seizoen haalden we voor het eerst in jaren Europees voetbal, het tweede jaar bereikten we de halve finale van de UEFA Cup. We speelden fantastisch, het enthousiasme droop er vanaf en dat heel Nederland mee jankte toen we zo triest in de laatste minuut werden uitgeschakeld door Sporting Lissabon zegt heel veel. Ik ben trots dat ik er deel van heb uitgemaakt.

Mijn laatste seizoen bij AZ, waar Louis van Gaal inmiddels trainer was, eindigden we als tweede. Ik incasseerde met 30 tegentreffers het minste aantal doelpunten in de AZ-geschiedenis en beleefde een sterk seizoen. De benadering rondom AZ was wel veranderd. Waar Alkmaar twee jaar eerder massaal feest had gevierd bij zo'n klassering, leek het nu al bijna normaal. Dat is een logisch proces, maar was wel wennen. Maar het was het hoogst haalbare. We waren een topteam, maar geen topclub. De achterstand op clubs uit de traditionele Top Drie haal je niet zo maar in. Het is gewoon zo dat een topclub door de aanhang, het stadion en de historie punten wint. Als Feyenoord op bezoek komt, maakt dat al zoveel meer los bij mensen dan welke andere club ook. Ik ben in de zomer van 2006 vertrokken na een aantal meningsverschillen van Louis van Gaal. We kwamen er niet meer uit en dit was de beste oplossing.

Een aantal clubs had interesse, vanuit het binnen- en buitenland. Feyenoord behoorde ook tot dat rijtje clubs, waarna ik meteen mijn zinnen op een transfer naar De Kuip zette. 'Zet al het andere maar in de wacht, probeer er eerst met Feyenoord uit te komen', zei ik tegen mijn zaakwaarnemer. Mijn gevoel bij Feyenoord is sterker dan bij welke club ook. Ik kijk altijd meteen wat FC Zwolle heeft gedaan op teletekst, maar dat is anders. Hier heb ik de UEFA Cup gewonnen en een ongelooflijk mooi jaar gehad. Dat gevoel is sterk, moeilijk in woorden uit te drukken. Toen het rondkwam, was ik heel erg blij.

Ik kom hier niet binnen om meteen op de bank plaats te nemen en me te schikken in mijn rol als tweede keeper. Ik denk dat ik ook niet gehaald ben met die gedachte. De laatste jaren heb ik aangetoond op hoog niveau te kunnen keepen, wat me zelfs een plekje bij Oranje heeft opgeleverd. Ik wacht wel af hoe het loopt en kan me er niet druk om maken. Ik ben weer terug bij deze prachtclub, het is nu aan mij me waar te maken.

Naam: Henk Timmer
Geboortedatum: 3 december 1971
Geboorteplaats: Hierden
Contract tot: Medio 2008
Positie: Doelman
Opleiding: Ik heb de havo afgerond.
Burgerlijke staat: Ik heb een relatie met Marianne
Kinderen: Een dochter, Isa.
Vorige clubs: VV Hierden, PEC Zwolle, FC Zwolle, AZ, Feyenoord, Ajax, weer AZ en weer Feyenoord.
Trainers: Theo Laseroms, Theo de Jong, Ben Hendriks, Piet Schrijvers, Jan Everse, Dwight Lodeweges, Gerard van der Lem, Bert van Marwijk, Erwin Koeman, Co Adriaanse, Louis van Gaal en Erwin Koeman.
Favoriete club: Manchester United vind ik een mooie club. En ik kijk altijd naar wat FC Zwolle heeft gedaan.
Favoriete stadion: De Kuip, het mooiste stadion dat er is.
Grootste voorbeeld: Vroeger waren dat Jan van Beveren en Pim Doesburg.
Stad: Zwolle
Hoogtepunt: Het winnen van de UEFA Cup in 2002. Hoewel mijn inbreng in dat succes beperkt was, zie ik het als hoogtepunt. De roes waarin we leefden, de manier waarop we doorgingen: alles was voorbestemd dat wij die finale in De Kuip zouden winnen. Een prachtige ervaring.
Dieptepunt: Het verlies in de halve finale van de UEFA Cup met AZ. In de laatste minuut gingen we ten onder tegen Sporting Lissabon, het doet me nog steeds pijn.
Vrije tijd: We hebben een kledingzaak en belastingadviesbureau. Mijn vader en broer zijn daar erg druk mee, al steek ik er ook wel eens tijd in. Verder heb ik geen hobby's.
Tijdschriften: Die lees ik zelden.
Krant: We hebben een abonnement op het AD.
Televisie: Ik kijk er bijna nooit naar. Programma's op Discovery vind ik wel interessant.
Muziek: Ik vind bijna alles leuk.
Beste film: The Greene Mile
Beste CD: Die van Frank Sinatra vind ik leuk.
Beste boek: De Dominee van Bruinsma.
Eten: Hollandse kost.
Drank: Een biertje op zijn tijd.
Beste Eigenschap: Ik ben rustig en vrij relaxed.
Slechtste eigenschap: Ik kan echt niet tegen mijn verlies, dan ben ik absoluut niet gezellig.

 


 


You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '?id=169 AND MatchType = 7' at line 1
SeizoenGespeeldWisselMinutenGoals