zondag 31 mei 2020
|     Rotterdam  

Speler Profiel

Naam Bram Panman
Leeftijd 83 Jaar
Geboortedatum 04-04-1937
Geboorteplaats Batavia, huidige Jakarta (Indonesie)
Nationaliteit
Rugnummer
Positie Keeper
Gekocht van EIGEN JEUGD

Speler statistieken zijn nog niet compleet…

Als keeper stond Bram Panman (65) eind jaren vijftig zo’n dertig keer onder de lat bij Feyenoord. Na een paar jaar koos hij voor zijn maatschappelijke carrière en stopte met betaald voetbal. Hij ging door bij de amateurs, onder meer bij DHL, de club van het Stanislas College waar hij 36 jaar als gymleraar werkte.

Panman bij een ingelijste collage van zijn voetballoopbaan: 'Ik moest het van mijn techniek hebben, niet van mijn onverschrokkenheid'.

Panman bij een ingelijste collage van zijn voetballoopbaan: ‘Ik moest het van mijn techniek hebben, niet van mijn onverschrokkenheid’.Fotoburo Fred Nijs

Op jonge leeftijd doorliep Bram Panman alle vertegenwoordigende elftallen, tot en met jong Oranje.

“Dat geeft toch aan dat ik geen joker was”, zegt de ex-keeper van Feyenoord met gepaste trots. Dat zijn carrière vroegtijdig ten einde kwam, lag aan hemzelf. Na drie jaar betaald voetbal besloot hij in 1959 als 22-jarige de voorkeur te geven aan zijn maatschappelijke carrière.

Met trots kijkt de Pijnackernaar niettemin terug op die korte periode. Voor de gelegenheid heeft hij zijn plakboeken uit het stof gehaald. Krantenfoto’s tonen een jongeman, met een volle bos haar op het hoofd, in karakteristieke reddingsacties. Een lenige, stijlvolle doelman was-ie, beetje Van Beveren-achtig.

“Ik moest het van mijn techniek hebben, niet van mijn onverschrokkenheid. En ik heb heel wat strafschoppen gestopt. Gewoon, omdat ik niet zo dom was om van tevoren een hoek te kiezen.”

Toen Panman naar Feyenoord ging, in 1956, kwam een jongensdroom uit: “Ik ben altijd Feyenoorder geweest, in hart en nieren. Vanaf mijn negende kwam ik op Varkenoord. Ik woonde vlak in de buurt. Henk van der Bijl was mijn grote voorbeeld, ik zat altijd achter zijn doel. Toen ik kwam was Van der Bijl al op zijn retour en vaak geblesseerd. Teun van Pelt, Wim Onderstal en ik stonden afwisselend in het doel. Als men vond dat één van ons schuldig was aan een tegendoelpunt, kon je de klok erop gelijkzetten dat je de week daarna reserve stond. In 1958 kwam Pieters Graafland erbij, ‘Eddy PG’, voor een recordbedrag overgenomen van Ajax.”

Scooter

“Het grappige was dat Wim Onderstal en ik allebei op de ALO zaten, in Den Haag. Wim had een scooter, ik zat achterop bij hem. Vier jaar lang zijn we zo heen en weer gereden vanuit Rotterdam, terwijl we de grootste concurrenten van elkaar waren, haha. We konden wel met elkaar overweg, maar hadden het nooit over voetbal.”

Trainer Jaap van der Leck liet Feyenoord oogstrelend, aanvallend voetbal spelen. Toch eindigden de Rotterdammers telkens in de middenmoot. De voorhoede, met Pauke Meijers, Kees Rijvers, Cor van der Gijp, Henk Schouten en Coen Moulijn, mocht er zijn. “Het was een fenomenaal elftal, maar met een zwakke achterhoede. En aan keepers werd nooit verteld hoe er verdedigd moest worden.”

Panman keepte tussen 1956 en 1959 een kleine dertig officiële wedstrijden voor Feyenoord. Daar zat één thuisduel met Ajax tussen. “Het was op 5 april 1958, ik weet het nog goed. Een dag na mijn verjaardag. ’s Morgens liep ik nietsvermoedend met mijn tasje over de luchtbrug naar het stadion. In de kleedkamer bleek dat Pieters Graafland niet tegen zijn oude club durfde te spelen. Eén minuut voor het begin kreeg ik te horen dat ik moest keepen.”

Pak slaag

De thuisploeg kreeg een pak slaag van de Amsterdammers, die met 5-0 wonnen. “PG-fans gaven mij daar de schuld van, andere verslagen beweren het tegendeel.”

Als bewijs voor zijn uitspraak wijst hij enkele strofen uit De Sportkroniek aan: ‘Arme Panman, om dat allemaal op zijn boterham te krijgen! Maar zó ligt het niet en geen Feyenoorder, die hem de schuld in de schoenen zal schuiven’.

De eerste wedstrijd in de Kuip was machtig, herinnert hij zich. Dat moet de bekerwedstrijd tegen De Musschen (9-3) zijn geweest, op 25 augustus 1956. Elders luidt een krantenkop: ‘Uitstekend debuut Panman’. ‘Uitstekend verslag’ heeft Panman er, als dank, met balpen bijgeschreven.

En uit het verslag van Feyenoord-VVV (6-1): ‘Wilkes kreeg slechts eenmaal een kans toen hij een vrij veld voor zich had, doch hij slaagde er niet in de uitlopende Panman – een doelman die voor de toekomst zeer veel belooft! – te omspelen’.

Die toekomst zou van korte duur zijn. “Feyenoord wilde eigenlijk Piet Kraak aantrekken. Die zou mij in zijn nadagen nog een jaartje begeleiden. Ik heb de leiding verteld dat ik zou stoppen als ik de Academie had gehaald. Ik kon mij geen blessures permitteren als gymleraar. Toen hebben ze Pieters Graafland gekocht.”

Of hij nooit spijt van die beslissing heeft gehad? “Achteraf wel eens een klein beetje, maar je had geen keus. Al die jongens met wie ik gevoetbald heb, Moulijn, Pieters Graafland, hebben hard moeten werken. De basis van mijn contract was 2000 gulden per seizoen. Ik begon zelfs met 600 gulden. Een overwinning leverde 75 gulden op.”

Het was ook niet de tijd van grote reclame-inkomsten. Een foto van een spectaculaire actie van Panman maakte deel uit van advertenties voor Aristona-televisietoestellen. “Ik had zelf nog geen televisie. Toen ik er één wilde kopen, vroeg ik Aristona om korting. Ik maakte immers reclame voor ze. Maar die korting kreeg ik niet.”

Paters

Panman keerde terug naar Leonidas, waar hij op zijn 28ste definitief wilde stoppen. “Vlak voordat de overschrijvingsperiode sloot, kwamen twee paters van het Stanislas College bij mij om me over te halen naar DHL te gaan.”

Panman, die 36 jaar les zou geven op de Delftse school, liet zich overhalen om bij de club van het Stanislas te gaan keepen. Tot zijn 35ste stond hij er in het doel. Na een carrière als trainer van Delfia, Quick, Lyra, Moordrecht en DHL, begon hij op zijn vijftigste een studie beleidssociologie, aan de Erasmus Universiteit. Vijf jaar later was hij socioloog. Met die bagage bood hij zich een aantal jaar geleden aan bij Feyenoord om iets te doen in de begeleiding van buitenlandse spelers, maar dat leidde tot zijn spijt niet tot een overeenkomst.

 

 

Seizoen Gespeeld Wissel Minuten Goals
1956/57 (Feyenoord)Overzicht 5 1 480 0 0 0
1957/58 (Feyenoord)Overzicht 9 0 810 0 0 0
1958/59 (Feyenoord)Overzicht 2 0 180 0 0 0
Totaal 16 1 1470 0 0 0

Bram Panman’s debuut voor Feyenoord

26-08-1956 KNVB Beker / 1e ronde Thuis De Musschen 9 – 3

Laatste wedstrijden die Bram Panman begon

05-04-1959 Competitie Thuis Ajax 0 – 5
07-12-1958 Competitie Uit PSV 1 – 3
12-06-1958 KNVB Beker Uit Rheden 7 – 2
10-06-1958 KNVB Beker Uit R.C.H. 2 – 1
01-06-1958 Competitie Uit NAC 1 – 3

Laatste wedstrijden met 1 of meer doelpunten door Bram Panman gescoord

Geen


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1