zondag 24 september 2017
|     Rotterdam  

Tegenstander

Sc Heerenveen

Sc Heerenveen

 

 

 

 

Stadion:
Abe Lenstra Stadion
(14.200 Zitplaatsen)


Adres:
Huismanstraat 5
8448 GZ Heerenveen
Telefoon:
0513 – 612100
E-Mail:
 info@sc-heerenveen.nl
Website:
WebAdres

Het ontstaan van Heerenveen dateert uit 1920. In het beginjaar werd onder de vlag van ‘Athleta’ gevoetbald. Tijdens het seizoen 1921-1922 werd de naam gewijzigd in ‘Spartaan’. Dit was van korte duur. In oktober 1922 kreeg de club bericht van de NVB, de Nederlandse Voetbal Bond, dat in plaats van ‘Spartaan’ de vereniging als v.v. Heerenveen in de boeken stond vermeld. Over het hoe en waarom is nooit duidelijkheid ontstaan. Waarschijnlijk bestond er al een vereniging met dezelfde naam. In Heerenveen werd de naamswijziging zonder tegensputteren geaccepteerd. v.v. Heerenveen was een feit.

De twintiger jaren
Tijdens het seizoen 1922-1923 werd er voor het eerst in competitieverband gevoetbald. Het debuutjaar werd meteen opgeluisterd met promotie van de afdeling FVB naar de derde klas NVB. Heerenveen had de smaak kennelijk te pakken, want een seizoen later stoomden de Friezen door naar de tweede klas NVB. Ook in de tweede klas blies Heerenveen zijn partij goed mee. Na het eerste succesvolle lustrum volgde een mindere periode. Gedurende een reeks van jaren wist Heerenveen niet of nauwelijks te imponeren. De club eindigde twee maal als laatste, in het seizoen 1927-1928 behaalde Heerenveen slechts ??n(!) punt, maar ontsnapte, mede dankzij organisatorische wanorde bij de voetbalbond, op miraculeuze wijze aan degradatie.

Nieuwe Accommodatie
In 1928 kreeg de vereniging de beschikking over een nieuwe accommodatie aan de J.H. Kruisstraat, de locatie waar Heerenveen tot 1993 haar wedstrijden zou spelen. Heerenveen speelde op een prachtig sportpark met tribune en kleedboxen. Het nieuwe onderkomen inspireerde de voetballers tot grotere daden. Heerenveen wist zich langzamerhand uit de onderste regionen op te werken en streed in het seizoen 1931-1932 weer mee om de titel, die helaas voor de Heerenveners door Sneek in de wacht werd gesleept. Heerenveen was echter weer een tegenstander om serieus rekening mee te houden en dat zou een aantal jaren zo blijven.

Promotie eerste klas
Heerenveen dong een aantal seizoenen mee naar het kampioenschap, maar slaagde er pas in het seizoen 1935-1936 in de titel in de wacht te slepen. De eerste klas werd niet bereikt, want in de promotiecompetitie bleek het Asser Achilles een maatje te groot voor de Friezen. Heerenveen had de smaak echter te pakken en werd een jaar later opnieuw kampioen. In de promotiecompetitie moest Heerenveen het opnemen tegen WVV uit Winschoten en het Leeuwarder Friesland. Het werd een spannende aangelegenheid die uiteindelijk met nipt verschil in Heerenveens voordeel werd beslecht. Heerenveen, met toen al Abe Lenstra in de gelederen, dwong voor het eerst in haar bestaan promotie naar het hoogste vaderlandse voetbalniveau af.

Grote doorbraak
Het debuut in de eerste klas verliep moeizaam. Heerenveen had het zwaar tegen gerenommeerde tegenstanders als Be Quick en GVAV en wist zich met moeite te handhaven. De daaropvolgende jaren ging het beter. Heerenveen groeide uit tot een degelijke middenmoter en langzamerhand bloeide er iets moois in It Friese Haagje. Uitgerekend tijdens de donkere bezettingsjaren wist Heerenveen de grote sportieve doorbraak te forceren. Heerenveen werd drie maal op rij noordelijk kampioen en mocht meestrijden om het Nederlands kampioenschap. De noordelijke suprematie was geen garantie voor landelijk succes, want in de strijd om de Nederlandse titel wisten de Friezen geen potten te breken.

De grote kampioensploeg
De drie noordelijke titels waren een voorbode voor een uiterst succesvolle sportieve periode. Na de oorlog was Heerenveen sterker dan ooit. De hegemonie was, hoewel Heerenveen meerdere goede voetballers in de gelederen had, vooral te danken aan de aanwezigheid van Abe Lenstra, de beste voetballer die ooit het pompebl?dentricot van Heerenveen om zijn schouders droeg.

Abe Lenstra was de alleskunner die na de bevrijding de grote kampioensploeg van Heerenveen zes maal op rij naar de noordelijke titel leidde. Ondanks de aanwezigheid van Abe slaagde Heerenveen er nooit in het landelijk kampioenschap te veroveren. De ploeg vormde een rechtstreekse bedreiging voor de voetbalgrootmachten uit andere districten, maar wist nimmer de kroon op het werk te zetten.

Beeld Abe Lenstra
Beeld Abe Lenstra

Einde van een tijdperk
Begin vijftiger jaren kwam er een eind aan de hegemonie van Heerenveen. De club moest zich tevreden stellen met een bescheidener rol in de eerste klasse. In 1954 deed het betaalde voetbal zijn intrede in Nederland. De invoering van het profvoetbal leidde ook in Heerenveen tot heftige discussies en luidde uiteindelijk het vertrek van Abe Lenstra (in 1955) naar Sportclub Enschede in. Heerenveen kwam in de tweede divisie terecht waarin het een aantal seizoenen anoniem meehobbelde. Toch werden de jaren vijftig besloten met een mooi succes. Met jong en aanstormend talent als Henk Weide, Piet Schaap en Henk Hainja werd in het seizoen 1959-1960 de titel veroverd. In de daaropvolgende promotiewedstrijden wist Heerenveen ten koste van het Limburger Roda Sport een plaats in de eerste divisie af te dwingen.

Magere jaren zestig
De jaren zestig waren mager voor Heerenveen. De club leidde het bestaan van een grauwe middenmoter en tot overmaat van ramp leidden reorganisaties van de KNVB ertoe dat Heerenveen zonder sportieve degradatie weer in de tweede divisie terecht kwam. Niet alleen binnen de lijnen was het behelpen, ook daarbuiten. Als gevolg van de mindere prestaties bleef het publiek weg, waren er weinig inkomsten en geen geld voor versterkingen. Armoe was troef en met met het spookbeeld van sanering op de achtergrond hing het voortbestaan van betaald voetbal in Heerenveen meerdere malen aan een zijden draadje.

Aktie’67 zorgt voor redding
Juist toen de nood het hoogst was, in 1967, zette de plaatselijke bevolking zich massaal in voor het langzaam wegkwijnende Heerenveen. Dankzij de spontane hulp, uitmondend in Aktie ’67, werd op alle mogelijke manieren geld ingezameld om betaald voetbal in Heerenveen in stand te houden. De hulp kwam op het juiste moment, want uitgerekend in de periode dat de kleinere clubs, waartoe ook Heerenveen behoorde, door de bond uit het betaalde voetbal werden gestoten, kregen de Friezen de wind in de zeilen. Net als in de jaren vijftig sloot Heerenveen het decennium af met een kampioenschap, waardoor de club in 1970 promoveerde naar de eerste divisie.

Degelijke middenmotor
Heerenveen was in de jaren zeventig een degelijke middenmoter. In de seizoenen ’71/’72 en ’73/’74 waren de Friezen zelfs in de race voor promotie naar de eredivisie, maar de derde plaats die in beide seizoenen behaald werd, was niet toereikend voor een plaatsje in de hoogste vaderlandse divisie. Financieel ging niet goed. In 1974 moest alle hens aan dek om een faillissement te voorkomen. Om het voortbestaan van de hele club niet op het spel te zetten, werd in 1977 het betaald en amateurvoetbal gesplitst. De profs gingen, in een stichting, verder onder de naam sc Heerenveen.

Succes in de na-competitie
Het was trainer Henk van Brussel die sc Heerenveen in de jaren tachtig weer op de voetbalkaart zette. Henk van Brussel hield van een simpele aanpak. Hard werken en aanvallen was zijn motto. Het Heerenveen-publiek genoot, want als de pompebl?denformatie in eigen stadion aantrad, gebeurde er altijd wat. De no-nonsense aanpak van Van Brussel rendeerde, want in de seizoenen 1980-1981 en 1981-1982 drong Heerenveen door tot de na-competitie. Beide keren liep de club promotie echter net mis.

Riemer van der Velde brengt ommekeer
sc Heerenveen mocht dan onder Van Brussel redelijk presteren en gemiddeld behoorlijk veel publiek trekken, financieel gezien stond het water de club tot aan de lippen. In 1983 bedroeg het tekort ruim anderhalf miljoen gulden. Er moest dringend wat gebeuren. De Bakkeveenster zakenman Riemer van der Velde werd gepolst voor het voorzittersschap.

De sportliefhebber nam de uitdaging aan en onder zijn bezielende leiding werden de schulden in voortvarend tempo gesaneerd. Het was Riemer van der Velde die in 1985 Foppe de Haan naar Heerenveen haalde, de man die na een moeilijke beginperiode tot een uiterst belangrijke en succesvolle trainer voor de club zou uitgroeien.

Professionalisering
Onder aanvoering van Riemer van der Velde werd de professionalisering in ijl tempo in gang gezet. De sponsorgroep groeide en dat resulteerde in 1987 tot de oprichting van de OSSH (Ondernemers Soci?teit Sportclub Heerenveen). Op het veld werd de hand van de nieuwe meester niet meteen zichtbaar. Heerenveen presteerde matig en Riemer van der Velde besloot om Foppe de Haan op de achtergrond verder te laten werken aan het technisch beleid van de club. De nieuwe trainer Ted Immers, haalde in het seizoen 1988-1989 de na-competitie, maar het was NEC dat uiteindelijk promoveerde.

Eindelijk promotie
sc Heerenveen wilde meer en in het seizoen 1989-1990 wist de club zich opnieuw voor de na-competitie te plaatsen. Deze kende een grillig en onvoorstelbaar verloop. sc Heerenveen verloor de eerste beide wedstrijden, maar zegevierde in de resterende twee duels. Omdat Go Ahead Eagles zich tegen NAC vergaloppeerde, moest sc Heerenveen met Emmen uitvechten wie naar de eredivisie zou promoveren. De uitwedstrijd ging met 1-0 verloren, maar thuis werd met 2-0 gewonnen en zo was het trainer Fritz Korbach, als opvolger van de in de loop van het seizoen ontslagen Ab Gritter, die sc Heerenveen als eerste Friese club naar de eredivisie loodste.

Vreugde van korte duur
De promotie kwam als een donderslag bij heldere hemel en sc Heerenveen was (nog) niet klaar voor het avontuur op het hoogste niveau. Tijdens de winterstop bungelde de club troosteloos onderaan de ranglijst. Dat was reden voor het bestuur om versterkingen te halen. Rene van der Gijp, Rodion Camataru en Sjaak Storm werden gekocht, maar ook zij konden het tij niet keren. Uiteindelijk kwamen de Friezen ??n doelpuntje tekort om degradatie te ontlopen. sc Heerenveen wilde het verloren gegane terrein zo snel mogelijk herwinnen en hield de selectie voor het seizoen 1991-1992 op peil. Echter, het onvoorstelbare gebeurde. sc Heerenveen eindigde als derde, maar de club met de duurste huishouding van de eerste divisie greep naast alle prijzen.

Promotie en bekerfinale
Bij aanvang van het seizoen 1992-1993 waren de verwachtingen hooggespannen. De start was redelijk, maar Fritz Korbach was niet meer in staat de spelersgroep te motiveren. In oktober 1992, na de thuisnederlaag tegen Zwolle, werd Korbach ontslagen. Foppe de Haan werd zijn opvolger en hoewel de eerste twee wedstrijden onder zijn leiding niet geweldig verliepen, slaagde hij erin de ommekeer te bewerkstelligen. Heerenveen telde weer mee en wist de vierde periode in de wacht te slepen. Het goede voetbal werd bovendien beloond met een plaats in de bekerfinale. De finale tegen Ajax ging verloren, maar de na-competitie werd gewonnen en zo keerde sc Heerenveen in het seizoen 1993-1994 terug in de ere-divisie.

Opmerkelijke groei
De terugkeer op het hoogste niveau, in augustus 1993, werd gevierd met de ingebruikname van het nieuwe Abe Lenstra Stadion aan de Huismanstraat. Het nieuwe onderkomen had een magische aantrekkingskracht op publiek en sponsors, want sc Heerenveen maakte zowel binnen als buiten de lijnen een opmerkelijke groei door. De afgelopen vijf seizoenen leverde ieder thuisduel een uitverkocht stadion op. Voor seizoenkaarten bestaat in de zomer van 2000 een gigantische wachtlijst. Maar liefst zesduizend mensen staan te trappelen van ongeduld om tot de grote Heerenveen-familie toe te mogen treden. Ook het aantal sponsors is spectaculair gestegen. Anno 2003 heeft de zakenclub van sc Heerenveen, de OSSH, bijna 800 leden en is daarmee uitgegroeid tot de grootste zakenclub van het Nederlandse betaalde voetbal.

Vaste waarde
Dankzij de immer groeiende commerci?le achterban is de begroting de afgelopen jaren fors gestegen van 9 miljoen in het seizoen 1994-1995 naar 34 miljoen in het seizoen 2000-2001. sc Heerenveen is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste waarde op het hoogste niveau. De Friese club speelt herkenbaar, verzorgd en aanvallend voetbal en is mede door het voorbeeldige gedrag van de trouwe supportersschare mateloos populair in alle windstreken van Nederland. Zo werd Heerenveen in 1992 en 1997 uitgeroepen tot Club van het jaar. Dat laatste komt mede door de uitstekende sportieve prestaties. De Friezen strijden jaarlijks mee om de plaatsen die recht geven op Europees voetbal en hebben in de bekerstrijd een reputatie als ware cupfighter opgebouwd.

De aansprekende resultaten zijn voor een groot deel terug te voeren op het uitstekende werk van trainer Foppe de Haan. Het vakmanschap van Foppe de Haan is inmiddels onomstreden en leverde hem in in 1997 de titel Trainer van het Jaar op. De Akkrumer heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij in nauwe samenwerking met zijn assistenten in staat is om niet alleen een elftal, maar ook spelers indvidueel naar een hoger niveau te tillen. Dankzij de uitgekiende trainingsaanpak van De Haan c.s., een goed opleiding- en scoutingsapparaat en een nuchtere ondernemingsgeest, is sc Heerenveen anno 2003 uitgegroeid tot een serieuze bedreiging voor de traditionele top drie van de Nederlandse voetbalcompetitie. De tweede plaats tijdens het seizoen 1999-2000 van en de bijbehorende rechtstreekse kwalificatie voor de prestigieuze Champions League was het onomstotelijke bewijs.
Spelers van ons die gespeeld hebben voor deze club:

Samuel Armenteros, Bilal Başaçikoğlu, Mario Been, Paul Bosvelt, Rob Dijk, Daryl Janmaat, Bonaventura Kalou, Tommy Kristiansen, Anthony Lurling, Gérard Nooijer, Radoslav Samardzic, Jon Dahl Tomasson

Verleden: Feyenoord – Sc Heerenveen

Thuis / Uit / N Wedstrijden W G V Goals + / –
Thuis 32 19 10 3 82 – 45 +37
Uit 29 11 6 12 40 – 40 +0
N 0 0 0 0 0 – 0 +0
Totaal 61 30 16 15 122 – 85 +37

Datum Competitie T/U/N Uitslag W/V/G Stadion Toeschouwers
19-03-2017Competitie Uit1 – 2W Abe Lenstra Stadion25.800
30-10-2016Competitie Thuis2 – 2G De Kuip47.500
28-01-2016Competitie Thuis1 – 2V De Kuip47.500
18-10-2015Competitie Uit2 – 5W Abe Lenstra Stadion25.350
24-05-2015Competitie / Play-Off 1e ronde Thuis2 – 2G De Kuip38.000
21-05-2015Competitie / Play-Off 1e ronde Uit1 – 0V Abe Lenstra stadion15.123
04-02-2015Competitie Uit3 – 1V Abe Lenstra stadion25.155
15-08-2014Competitie Thuis1 – 1G De Kuip42.500
16-03-2014Competitie Thuis2 – 0W De Kuip47.500
08-12-2013Competitie Uit1 – 2W Abe Lenstra Stadion25.700
30-03-2013Competitie Uit2 – 0V Abe Lenstra stadion26.100
19-12-2012KNVB Beker / 1/8e finales Uit2 – 2G Abe Lenstra stadion18.800
18-08-2012Competitie Thuis1 – 1G De Kuip44.000
06-05-2012Competitie Uit2 – 3W Abe Lenstra stadion25.000
28-08-2011Competitie Thuis2 – 2G De Kuip41.000
06-03-2011Competitie Uit0 – 1W Abe Lenstra stadion25.000
14-11-2010Competitie Thuis2 – 2G De Kuip42.000
02-05-2010Competitie Thuis6 – 2W De Kuip43.000
12-12-2009Competitie Uit0 – 2W Abe Lenstra stadion26.100
20-01-2009KNVB Beker Thuis0 – 3V De Kuip22.700
16-01-2009Competitie Uit3 – 1V Abe Lenstra stadion25.000
26-10-2008Competitie Thuis2 – 2G De Kuip, Rotterdam44.000
30-12-2007Competitie Uit1 – 1G Abe Lenstra Stadion26.500
29-09-2007Competitie Thuis2 – 0W De Kuip40.000
29-04-2007Competitie Uit5 – 1V Abe Lenstra Stadion26.000
03-12-2006Competitie Thuis4 – 3W De Kuip38.000
07-04-2006Competitie Uit1 – 1G Abe Lenstra Stadion21.500
18-09-2005Competitie Thuis5 – 1W De Kuip36.000
01-05-2005Competitie Thuis1 – 3V De Kuip41.000
28-11-2004Competitie Uit2 – 2G Abe Lenstra Stadion17.800
07-03-2004Competitie Thuis2 – 2G De Kuip, Rotterdam46.300
23-08-2003Competitie Uit1 – 0V Abe Lenstra Stadion14.600
22-03-2003Competitie Thuis5 – 0W De Kuip42.000
07-12-2002Competitie Uit3 – 1V Abe Lenstra Stadion14.400
28-04-2002Competitie Thuis3 – 2W De Kuip45.000
01-12-2001Competitie Uit1 – 0V Abe Lenstra Stadion14.500
14-03-2001KNVB Beker Uit4 – 3V
31-01-2001Competitie Uit1 – 0V
21-10-2000Competitie Thuis2 – 0W De Kuip40.000
05-03-2000Competitie Uit0 – 3W
29-08-1999Competitie Thuis3 – 1W De Kuip39.000
28-02-1999Competitie Thuis2 – 1W
11-09-1998Competitie Uit0 – 1W
01-03-1998Competitie Thuis2 – 0W
11-09-1997Competitie Uit0 – 0G
25-05-1997Competitie Thuis4 – 2W
12-03-1997KNVB Beker / 1/4 finale Uit2 – 1V13.600
15-11-1996Competitie Uit1 – 0V
05-05-1996Competitie Thuis4 – 1W
08-12-1995Competitie Uit0 – 1W
15-02-1995Competitie Thuis2 – 1W
21-09-1994Competitie Uit0 – 4W
01-03-1994Competitie Thuis0 – 0G
04-10-1993Competitie Thuis3 – 1W13.000
17-03-1991Competitie Uit0 – 0G
21-10-1990Competitie Thuis1 – 1G De Kuip14.562
17-11-1982KNVB Beker / 3e ronde Thuis4 – 1W De Kuip
15-02-1953Vriendschappelijke Thuis4 – 2W15.000
26-03-1951Vriendschappelijke Thuis6 – 3W
18-04-1943Competitie / Kamp. van Nederland Thuis2 – 1W
14-03-1943Competitie / Kamp. van Nederland Uit1 – 2W


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1