zondag 24 september 2017
|     Rotterdam  

Tegenstander

FC Dordrecht

FC Dordrecht

Opgericht op 01-07-1990

 

 

 

 

Stadion:
GN Bouw Stadion
(4.100 Zitplaatsen)


Adres:
Krommedijk 210
3312 LH Dordrecht
Telefoon:
078 – 6130000
E-Mail:
Website:
WebAdres

DE OPRICHTING: VAN DE 19E EEUW TOT EN MET DE JAREN 60
Voetbal wordt al sinds het eind van de 19e eeuw in competitieverband gespeeld. In Dordrecht werd op 16 augustus 1883 de vereniging DFC opgericht waarmee deze club heden ten dage de op vier na oudste voetbalvereniging van Nederland is. In het seizoen 1954/55 is in ons land het betaalde voetbal ontstaan en van meet af aan is Dordrecht hierin vertegenwoordigd geweest. Aanvankelijk zelfs met drie verenigingen: Emma, EBOH en het al genoemde DFC, welke gezamenlijk vele legendarische voetballers hebben voortgebracht. Dordrecht was een voetbalbolwerk bij uitstek maar de onderlinge concurrentie van drie betaalde clubs op ??n eiland was te groot. Emma en EBOH keerden terug naar de amateurcompetities en DFC bleek sterk genoeg om zelfs de grote sanering in de zeventiger jaren te overleven.

FC DORDRECHT: DE JAREN 70
Hiertoe werd in 1972 de structuur van de club veranderd. Het betaalde werd gescheiden van het amateurvoetbal en ondergebracht in een stichting welke onder de naam FC Dordrecht verder ging. Onder leiding van voorzitter en toenmalige NCRV-coryfee Dick Passchier leidde de club echter een marginaal bestaan. Voornamelijk door het ontbreken van een eigen accommodatie (de stichting deelde een gezamenlijke huisvesting met de vereniging in ??n stadion) konden onvoldoende financi?le middelen gegenereerd worden. Hoewel er tegenwoordig nog steeds met nostalgische woorden over die tijd gesproken wordt, kende het betaalde voetbal in Dordrecht eigenlijk weinig echte sportieve hoogtepunten.

DS’79: DE JAREN 80
Daarvoor moest de stad wachten tot 1979. Met de komst van Nico de Vries (directeur van de oliemaatschappij Frisol) werd de club nieuw leven ingeblazen. De naam werd veranderd in DS’79, de organisatie aangepast en het uiterlijk onderging een metamorfose. Met de nieuwe naam (DS betekende Drechtsteden) werd zeer nadrukkelijk gestreefd de hele regio bij de club te betrekken. Daartoe verdween het traditionele rood-witte stadskleuren welke werden ingeruild voor een geel-blauwe combinatie. Belangrijkste aspect was echter het aantrekken van vele nieuwe spelers. De complete nieuwe formule sprak aan bij het publiek, de club bood weer perspectief en het stadion zat wekelijks tot de nok toe vol. Met een spectaculair soort voetbal oogstte DS’79 zelfs landelijk veel bewondering en waardering.In het tweede seizoen (1980/1981) bereikte DS al de nacompetitie, overigens toen nog zonder succes. Twee jaar later was het wel raak. Onder leiding van trainer Hans Dorjee behaalde de ploeg in het seizoen 82/83 het kampioenschap van de eerste divisie. Helaas mocht Nico de Vries dat historische feit niet meer meemaken. De preses overleed plotseling in de winter van dat succesvolle seizoen. Door het wegvallen van de grote geldschieter was het verblijf in de hoogste voetbalafdeling slechts een kort leven beschoren. Na ??n jaar volgde alweer de degradatie.

EINDELIJK EEN EIGEN STADION
De daaropvolgende jaren stonden in het teken van een eigen stadion. De gedeelde huisvesting met de amateurs bood geen ruimte voor de ontwikkeling van het eigen bestaan. De oplossing werd halverwege de tachtiger jaren gevonden. DFC kreeg een nieuwe accommodatie en de ‘Krommedijk’ werd verbouwd. In de zomer van 1986 werd DS’79 baas in eigen huis en het gerenoveerde stadion geopend. Aan het einde van datzelfde seizoen volgde geheel onverwacht weer promotie naar de eredivisie. Trainer Simon Kistemaker leidde zijn ploeg op 20 juni 1987 als grote verassing naar een overwinning in de nacompetitie door in Leeuwarden de legendarische wedstrijd tegen Cambuur met 0-2 te winnen. Het ontbreken van voldoende financi?le middelen had andermaal tot gevolg dat het verblijf in de hoogste voetbalafdeling niet langer dan een jaar duurde. Vervolgens gleed DS af naar de onderste regionen van de eerste divisie.

DORDRECHT’90: DE JAREN 90
In 1990 kreeg het betaalde voetbal in Dordrecht door de komst van de kitgigant Kees den Braven als geldschieter en voorzitter voor de derde maal een nieuw (nu een groen) jasje en een andere naam: Dordrecht’90 . Nieuwe impulsen, nieuwe spelers en nieuwe successen. In het eerste seizoen werd al de nacompetitie bereikt toen onder leiding van Hans Verel zowel de derde als vierde periode in de wacht werd gesleept. De play-off bleef echter nog zonder de gewenste promotie, maar aansluitend had Den Braven toch nog een verrassing in petto. Dankzij de spraakmakende fusie met het Schiedamse SVV maakte Dordrecht toch al in 1991 zijn rentree in de PTT Telecompetitie (eredivisie). Twee jaar en heel veel problemen verder volgde de derde degradatie in twaalf jaar. Maar binnen ??n jaar (93/94) maakte Nico van Zoghel Dordrecht alweer kampioen. De geschiedenis herhaalde zich echter opnieuw. De punten waren spaarzaam en toen het conto na 22 wedstrijden nog steeds op 6 was blijven steken werd Van Zoghel op non-actie gesteld. Ondanks een opzienbarende eindsprint van zijn tijdelijke opvolger Jan Versleijen (14 punten uit de laatste 9 wedstrijden) wist Dordrecht’90 het vege lijf net niet te redden. Degradatie en het einde van het tijdperk Kees den Braven volgde.

EEN NIEUW TIJDPERK
Onder leiding van de nieuwe voorzitter, ex internationaal topscheidsrechter Frans Derks, werd aan een wederopbouw begonnen waarin het stadion voor de tweede maal in de geschiedenis een essentieel beleidspunt werd. Op basis van veranderde veiligheidsrichtlijnen en de beperkte commerci?le exploitatiemogelijkheden diende de accommodatie weer aangepast te worden. Op 25 september 1998 werd, na drie jaar plannen, tekenen en werken, het GN Bouw stadion, met een capaciteit van 4100 overdekte zitplaatsen en voorzien van alle moderne faciliteiten, in gebruik genomen. De sportieve ambities moesten in deze omgeving gestalte gegeven gaan worden. Daarin heeft de jeugdopleiding een centrale plaats ingenomen. Op basis van zelf opgeleide en regionale spelers wil Dordrecht’90 in de nieuwe eeuw een aansprekende positie in het betaalde voetbal verwerven. Om die visie gestalte te geven werd in 1995 ex international en Dordtenaar Michel Valke als hoofd opleidingen aangesteld en in het seizoen daarop een jonge en talentvolle trainer aangetrokken. Robert Verbeek, die negen jaar in de jeugdopleiding bij PSV had gewerkt kende aanvankelijk een redelijke start met een 12e plaats maar had ten gevolge van de verbouwing van het stadion geen financi?le mogelijkheden met het elftal. In het volgende jaar (1997/1998) eindigde Dordrecht’90 op de 17e en voorlaatste plaats in de TOTO divisie. Na de opening van het nieuwe stadion verloor Dordrecht’90 in acht dagen tijd op dramatische wijze de eerste drie thuiswedstrijden op rij. Pas op het eind van de competitie kwamen de successen toen de vierde periode werd gewonnen. De nacompetitie leverde een derde plaats op. Met de terugkeer van Marco Boogers op de Krommedijk in 1999 in de dubbelfunctie van speler / technisch manager kreeg de club weer een nieuwe impuls. Boogers haalde o.a. een andere oudgediende Marcel van der Net een zijn maatje Nico Jalink en vulde de ploeg verder aan met de eerste nieuwe lichting uit de jeugdopleiding. Dordrecht’90 werd 8e en bereikte de kwartfinale van de Amstel Cup, maar net niet de nacompetitie. Na vier jaar kwam er ook een einde aan de periode Verbeek.

DE 21E EEUW
Harry van den Ham, de vermaarde spits van DS’79 uit het begin van de tachtiger jaren, keerde in 2000 als de nieuwe trainer terug in Dordrecht. De ombouw van het elftal naar een ander soort voetbal nam even in beslag, maar na de winter ging de ploeg steeds beter spelen, maar het legioen moest heel lang wachten op overwinningen. De vierde periode bood tot en met de laatste wedstrijd uitzicht op de nacompetitie, het stadion stroomde weer vol, maar Dordt kwam uiteindelijk net een paar doelpunten tekort.

HET SEIZOEN 2001-2002
Dordrecht’90 maakt moeilijke tijden door. Na heel lang overwegen wordt vlak voor de vakantie besloten dat Harry van den Ham alsnog mocht blijven, maar geld voor versterkingen is er niet. Slechts ??n nieuwe contractspeler (rechtsback Ab Persijn) valt te verwelkomen. Met een hele krappe selectie van 16 fitte spelers wordt aan het seizoen begonnen en hoewel de aanstormende talenten in de jeugd en het tweede staan te trappelen mag hier dit jaar nog niet op grekend worden.

HET SEIZOEN 2002-2003
De naam wordt (weer) veranderd. Vanaf 1 juli 2002 heet Dordrecht?90 weer FC Dordrecht, zoals het dertig jaar eerder ook is opgericht. De ?90? in de vorige naam relateerde aan een jaartal middenin de geschiedenis waarmee eigenlijk de geschiedenis uit de decennia daarvoor niet meer mee zouden tellen. En juist de geschiedenis van een club is mede bepalend voor het imago. De Stichting Betaald Voetbal is in 1972 opgericht, als onafhankelijke afscheiding van de amateurvereniging DFC. De dertig jaar sindsdien is door alle naamwijzigingen in feite in mootjes gehakt. Achteraf wordt die geschiedenis nu aan elkaar geplakt. Het voorvoegsel ?FC? in de naam is bedoeld om de essentie ?voetbalclub? van de organisatie aan te geven. Met het aantrekken van een nieuwe keeper, Serge van den Ban in plaats van de naar Cambuur vertrokken Rody Hoegee, en de geroutineerde versterkingen voor de linkerkant, Dave van der Meer en John den Dunnen, werd gedacht een goed seizoen tegemoet te kunnen gaan. Dat viel echter zwaar tegen. Vanaf de voorbereiding werd de selectie geplaagd door vele blessures waardoor zelfs een tweetal oefenwedstrijden moest worden afgezegd. Na het eerste nog hoopvolle punt in Maastricht volgden negen verliespartijen op rij. Daarna gooide debuterend hoofdcoach Jos van Eck, die tot dan had voortgeborduurd op het concept van de afgelopen twee jaar, de boel om. Jonge spelers uit het tweede elftal, zoals Nicky van der Ent, Michael van Dommelen en Mohammed Bensadik, kregen een kans en van FC Groningen werd Mohammed Allach als defensieve versterking gehuurd. Arbeid adelt werd het devies en niet zonder succes. Een opleving met vier overwinningen op rij en twee gelijke spelen volgde waarna met hernieuwde moed de tweede competitiehelft tegemoet werd gezien. Maar deze startte met een wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden. Onder barre omstandigheden moest op een bitterkoude dinsdagavond toch tegen MVV worden gespeeld. Een weer door blessures geplaagd Dordt verloor. De valse start werd niet meer goed gemaakt, al zat het daarna ook nooit meer mee. Ook niet nadat Romeo van Aerde gedwongen (maar zonder schoonheidsprijs) via een zijdeur vervroegd afscheid had moeten nemen. Er kon nog twee keer gejuicht worden om een overwinning en er was nog drie keer tevredenheid om een gelijkspel. Een trieste en afgetekende laatste plaats was het gevolg. Toch werd het seizoen in stijl afgesloten. Op vrijdag 23 mei puilde de Krommedijk aan alle kanten uit voor de afscheidswedstrijd van het Dordtse fenomeen Marco Boogers. Al weken werd hiernaar uitgekeken. In ??n wedstrijd zou het hele verloren seizoen vergeten kunnen worden. Nou, een feest werd het, dat wel. Zelfs de winst van Fortuna kon dit niet verstoren. Een allerlaatste doelpunt van Marco Boogers zelf werd gevierd als een overwinning en een klein minuutje voor het verstrijken van de offici?le speeltijd was het echt allemaal helemaal voorbij?


Spelers van ons die gespeeld hebben voor deze club:

Virgil Breetveld, Warner Hahn, Joop Hiele, Gérard Nooijer, Fernando Pascale, Bob Petta, Matthew Steenvoorden

Verleden: Feyenoord – FC Dordrecht

Thuis / Uit / N Wedstrijden W G V Goals + / –
Thuis 6 5 0 1 20 – 5 +15
Uit 10 6 4 0 29 – 6 +23
N 0 0 0 0 0 – 0 +0
Totaal 16 11 4 1 49 – 11 +38

Datum Competitie T/U/N Uitslag W/V/G Stadion Toeschouwers
15-03-2015Competitie Uit1 – 2W Riwal Hoogwerkers Stadion4.088
22-11-2014Competitie Thuis2 – 0W De Kuip45.000
26-09-2013KNVB Beker Thuis3 – 0W De Kuip28.000
20-07-2013Oefen Uit1 – 1G GN Bouw Stadion
21-07-2012Oefen Uit1 – 5W GN Bouw stadion
19-07-2011Oefen Uit0 – 4W GN Bouw Stadion
20-07-2010Oefen Uit0 – 4W GN Bouw Stadion3.000
26-07-2008Oefen Uit1 – 1G GN Bouw Stadion
15-01-1995Competitie Thuis5 – 4W
28-08-1994Competitie Uit1 – 1G9.000
02-03-1919Competitie Thuis6 – 0W
10-11-1918Competitie Uit1 – 7W
10-03-1918Competitie Thuis0 – 1V
03-03-1918Competitie Uit0 – 4W
01-04-1917Competitie Uit0 – 0G
22-10-1916Competitie Thuis4 – 0W


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1