maandag 28 september 2020
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Maa
31
Mei ’93

14:30 uur

Competitie wedstrijd

Stadion: Oosterpark

  18.500 toeschouwers.

FC Groningen

0

5

Feyenoord

 
Scheidsrechter: Van Vliet

Basisopstelling

Roorda
Boekweg
Slor
Veenhof
Wilson
Gall
Holband
Ilie
Roossien
Hamming
Van Duren
Ed de Goey
Ruud Heus
John Metgod
John de Wolf
Dean Gorre
Arnold Scholten
Rob Witschge
Orlando Trustfull
Gaston Taument
Jozsef Kiprich
Regi Blinker

Wisselspelers

De Kruyff
Gonesh
Mike Obiku
John van Loen

Wissels

De Kruyff Boekweg (36)
Gonesh Van Duren (46)
John van LoenJozsef Kiprich (43)
Mike ObikuGaston Taument (81)

Gele Kaarten

Geen
Geen

Rode Kaarten

Geen
Geen

Doelpuntenmakers

Geen
Geen

Wedstrijdverslag

                            

Nadat PSV een week eerder (23 mei 1993) door een blunder van Hansvan Breukelen met 1-0 van Vitesse verloor en Feyenoord in de midweekse(26 mei 1993) uitwedstrijd bij MVV een zwaar bevochten 0-2 overwinningboekte waren de rollen op een ronde van het seizoen omgekeerd. Door deoverwinning op MVV nam Feyenoord de koppositie op de ranglijst over vande Eindhovenaren. De Rotterdammers hadden voor aanvang van de laatstespeelronde een punt voorsprong op PSV. De club van trainer Bobby Robsonontvingen op de laatste speeldag FC Volendam en Feyenoord sloot hetseizoen af in het Oosterpark Stadion in Groningen.

De zogenaamde ‘schapenkaarten’ bestonden in 1993 nog niet en datbetekende dat iedereen bij De Kuip kon proberen een kaartje tebemachtigen voor de wedstrijd. Omdat de vraag naar kaarten vele malenhet aanbod overtrof werden vele Feyenoord supporters in eersteinstantie teleurgesteld. Een paar dagen later liet Feyenoord weten dater in De Kuip twee videoschermen opgesteld werden en dat er tegen eenklein bedrag de wedstrijd in het stadion bekeken kon worden. Binnen eenmum van tijd was ook dit evenement uitverkocht en was De Kuip gevuldmet ongeveer 35.000 supporters die net als de vele Feyenoord-fans inGroningen hoopte op een mooie pinksterdag’.

Feyenoord moest in Groningen beginnen zonder Peter Bosz. Demiddenvelder kreeg in de wedstrijd tegen MVV een fatale gele kaartwaardoor hij geschorst was voor de kampioenswedstrijd. Trainer Willemvan Hanegem moest ook Ulrich van Gobbel missen en moest zijn opstellingietwat aanpassen. De Kromme startte met Ed de Goeij, Orlando Trustfull,John de Wolf, John Metgod, Ruud Heus, Dean Gorre, Arnold Scholten, RobWitschge, Gaston Taument, Jozsef Kiprich en Regi Blinker.

In het begin van de wedstrijd hadden de Rotterdammers nog wat last vanspanningen maar na een kleine tien minuten zorgde Jozsef Kiprich voorgejuich. Vanaf eigen helft zette de Hongaar, met de bal aan de voet,aan voor een sprint richting het doel van FC Groningen en ondanks datKiprich een paar schoppen van Groninger Jan Veenhof moest incasserenrondde Kiprich de aanval toch af door de bal over de uitgekomen doelman Roorda te plaatsen.

Nadat enige tijd later Regi Blinker de score nog voor de rust hadverdubbeld, waarna Jozsef Kiprich de wedstrijd geblesseerd (met dankaan Jan Veenhof ) moest verlaten. De Hongaar werd vervangen door Johnvan Loen en konden de Rotterdamse fans zich gaan opmaken voor deCoolsingel.

Groningen zette in het eerste gedeelte na de thee nog wel even aanmaar Ed de Goeij gaf geen krimp en hield daarmee voor de dertiende keerin competitieverband, zijn doel schoon. Via Arnold Scholten en tweekeer Gaston Taument liepen de Rotterdammers uit naar een 0-5 score.

De laatste Feyenoorder die de bal beroerde in Groningen was DeanGorre. De middenvelder pakte na het laatste fluitsignaal vanscheidsrechter Jeff van Vliet de bal op en schoot deze de lucht in. Eengroot gedeelte van de meegereisde supporters waren door de omheiningengekomen en namen bezit van het veld. Van een huldiging op het veld kondan ook geen sprake meer zijn zodat deze op de Groningse eretribuneplaats vond.

Ook in Rotterdam was het feest. De kleine 35.000 Feyenoorders in DeKuip vlogen elkaar in de armen na het laatste fluitsignaal en bijmenigeen vielen tranen van blijdschap. De supporters die geen kaartenvoor De Kuip of Groningen konden bemachtigen hadden zich inmiddels opde Coolsingel verzameld in afwachting van de huldiging van dekampioenen.

Die groep werd steeds groter en groter en sommige supporters die inGroningen de wedstrijd hadden bezocht waren in no-time terug inRotterdam om ook van de huldiging maar niets te hoeven missen. Voor degroep Groningen-gangers was een gedeelte afgezet waardoor ze nietachteraan kwamen te staan. Andere supporters kwamen in een file terechtmaar zagen wel op bijna elk viaduct juichende Feyenoorders met toetersen bellen.

Voor de spelers was het onmogelijk om met de bus terug te keren naarRotterdam waarna er voor het vliegtuig werd gekozen. Eenmaal inRotterdam aangekomen werden de kampioenen onder politiebegeleiding naarhet Stadhuis vervoerd en met een vertraging van een half uur (om meersupporters uit Groningen de kans te geven de huldiging bij te wonen),ging het bordes van de Coolsingel over en toonde aanvoerder John Metgodde kampioensschaal aan een menigte van ongeveer 100.000 uitzinnigesupporters.


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1