donderdag 5 augustus 2021
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Din
18
Sep ’01

20:45 uur

Champions League
Groepsfase 1: W1 wedstrijd

Stadion: Luzjniki Moskou

  25.000 toeschouwers.

Spartak Moskou (RUS)

2

2

Feyenoord

 
Scheidsrechter: L?pez Nieto

Basisopstelling

Kabanov
Tchuisse
Alexander Mitrevski
Kovtun
Parfenov
Baranov
Boelatov
Titov
Tsikhmeystroek
Bestsjastnych
Robson
Edwin Zoetebier
Ulrich van Gobbel
Ferry de Haan
Thomas Rzasa
Brett Emerton
Jean-Paul van Gastel
Paul Bosvelt
Patrick Paauwe
Bonaventura Kalou
Pierre van Hooijdonk
Jon Dahl Tomasson

Wisselspelers

Ananko
Pieter Collen
Jan de Visser

Wissels

Ananko Tchuisse (32)
Jan de VisserJean-Paul Gastel (67)
Pieter CollenBonaventura Kalou (71)

Gele Kaarten

Geen
Thomas Rzasa (84)
Jon Dahl Tomasson (90)

Rode Kaarten

Geen
Geen

Doelpuntenmakers

Robson (62)
Bestsjastnych (69)
 Paul Bosvelt (12)
 Jon Dahl Tomasson (59)

Wedstrijdverslag

Als je wilt aanvallen en de tegenstander trektzich ver terug op eigen helft, dan moet je de zijkanten benutten. In deeerste plaats om verdedigers uit het drukke centrum te lokken, tentweede om via voorzetten vanaf de achterlijn gevaar te kunnen stichtenvoor het vijandelijke doel. Deze logica zal door vrijwel iedere traineroveral op de wereld worden onderschreven.

Maar niet door die van Spartak Moskou. Trainer Oleg Romantsevlaat zijn spelers zoveel mogelijk door het midden aanvallen. Via kortecombinbaties, dwars door het centrum wordt er getracht te scoren. Hogeof lange ballen zijn uit den boze, alles moet over de grond, hoe slechthet veld ook is.

Zo ook dinsdag tegen Feyenoord. Trainer Bert van Marwijk hadvooraf al aangegeven de as van zijn team extra te versterken om hetgeliefde spel van de Russen te dwarsbomen. Jean-Paul van Gastelfungeerde vlak voor de defensie als extra slot op de deur om de’georganiseerde chaos-tactiek’ van Spartak onschadelijk te maken.

In de eerste helft slaagden de Rotterdammers er aardig in hetgevaar van Spartak in te dammen. Vaak kon een Feyenoorder een voetjekrijgen tussen een Russische combinatie. Vervolgens brak Feyenoord ooknog eens een paar keer gevaarlijk uit. Paul Bosvelt zette zijn ploegmet een hard schot op voorsprong, even later verzuimden BonaventureKalou en Jon Dahl Tomasson de voorsprong te vergroten.

Na rust was er voor Feyenoord echter geen houden meer aan.Spartak voerde de druk op, Feyenoord kwam er nauwelijks meer uit. Hetwachten was op de gelijkmaker. Doelman Edwin Zoetebier hield zijn ploegmet meer dan een paar goede reddingen op de been. Uit een schaarseuitval zorgde Tomasson zelfs voor de 0-2. Met nog een half uur tespelen een op het oog comfortabele voorsprong.

Op de speelwijze van Spartak had het tweede doelpunt geenenkel effect. Geduldig en zonder enige emotie bleef de volksclub uitMoskou combineren. Uit een van die kenmerkende combinaties viel al snelde 1-2. In het strafschopgebied werd Vladimir Bestsjastnychaangespeeld, met een listig hakje zette hij vervolgens collega-spitsRobson vrij voor de keeper. Deze keer had Zoetebier geen kans. Degelijkmaker kwam niet voort uit een fraaie actie. Maar de aanwezigheidvan zoveel spelers in de zestienmeter van Feyenoord houdt nu eenmaal indat de bal ooit een keer goed valt voor de aanvallende partij.

Ondanks de aanhoudende dreiging van Spartak wist Feyenoord hetgelijkspel vast te houden. Tot opluchting van Van Marwijk. ‘We hebbentegen een topploeg gespeeld. Ik ben heel tevreden met een gelijkspel,want hier gaan niet veel ploegen winnen. Met kunst- en vliegwerk hebbenwe het overleefd. Ik weet niet hoe vaak ik John Metgod heb gevraagd ofhet nog lang duurde’, aldus Van Marwijk. Collega Romantsev was niettevreden. ‘We hebben ontzettend veel kansen gekregen en onzeverdediging was slecht’, was het commentaar van de eeuwig rokendecoach.

Toch maakte Spartak aanvallend opnieuw indruk. De spelers zijngeen van allen grote atleten. Maar zodra een speler in balbezit komt,verandert er iets. Hoeveel tegenstanders er ook in de buurt zijn, decontrole over de bal wordt zelden verloren. Het overzicht evenmin. Alser een medespeler beter voor staat, dan krijgt hij de bal ook.

Zaalvoetbal op een groot grasveld. Voor sommigen een lust voorhet oog. Bij anderen wekt het eeuwige gebrei alleen maar ergernis op.Bijzonder is de bijna Zuid-Amerikaanse speelswijze in ieder geval. Enbedreven zijn de Russen er dankzij vele en ongetwijfeld vaakgeestdodende trainingen zeker ook in.


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1