donderdag 5 augustus 2021
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Din
25
Sep ’01

20:45 uur

Champions League
Groepsfase 1: W2 wedstrijd

Stadion:

  15.150 toeschouwers.

Sparta Praag (TSJ)

4

0

Feyenoord

 
Scheidsrechter: Stuchlick (Oos)

Basisopstelling

Cech
Grygera
Huebschmann
Novotny
Labant
Sionko
Jarosik
Hasek
Michalik
Hartig
Kincl
Edwin Zoetebier
Ulrich van Gobbel
Ferry de Haan
Thomas Rzasa
Brett Emerton
Jean-Paul van Gastel
Paul Bosvelt
Patrick Paauwe
Bonaventura Kalou
Pierre van Hooijdonk
Jon Dahl Tomasson

Wisselspelers

Papousek
Zelenka
Holub
de Vitor Santiago Leonardo

Wissels

Papousek Sionko (87)
Zelenka Michalik (80)
Holub Hartig (84)
de Vitor Santiago LeonardoJean-Paul Gastel (80)

Gele Kaarten

Geen
Ulrich van Gobbel (10)

Rode Kaarten

Geen
Ulrich van Gobbel (36)

Doelpuntenmakers

Hartig (24)
Labant (36)
Kincl (72)
Michalik (74)
Geen

Wedstrijdverslag

Omdat Bert van Marwijk tevreden was over de tactische, verdedigendeopstelling van een week eerder tegen Spartak Moskou, werd dezegeprolongeerd. Een systeem zonder drie spitsen, maar meer loerend op decounter. Concreet: Van Gastel wederom bij de basiself als extramiddenvelder en Leonardo op de bank in het Letna-stadion van SpartaPraag. Wederom speelde Feyenoord in een ‘half Champions League tenue’.Om de een of andere reden hadden de Rotterdammers weer een zwartbroekje aan in plaats van het witte dat volgens de reclame en verkoopin de winkels bij het blauwe Euro Combat shirt zou horen… Vrij lulligvoor de supporters die een ‘compleet’ tenue hebben gekocht.

Het zou een g?nante nederlaag worden. De grootste sinds het zwareverlies in Turijn tegen Juventus (5-1) in september 1997. Vooraf melddePierre van Hooijdonk nog dat het geen schande was om op reslutaat tevoetballen. Aangezien afspraken niet werden nagekomen en de Rotterdamseformatie van Bert van Marwijk volkomen werd afgetroefd op agressiviteitkreeg Feyenoord in Praag een stevige rekening gepresenteerd: 4-0.

De eerste schermutselingen voor een doel vonden plaats voor dat vanFeyenoord. Een vrije trap van Sparta Praag werd door Van Gobbel lastigverwerkt hetgeen uiteindelijk in een Praagse corner uitdraaide. Dievervolgens geen doelgevaar opleverde. Van Gobbel kreeg geelvoorgehouden na een charge ter hoogte van de middellijn. In de 14eminuut moest Zoetebier naar de benedenhoek om een schot van SpartaPraag weg te stompen. Twee minuten later kopte Kincl rakelings naasthet doel van Feyenoord.
Na precies 20 minuten nam Sionko de bal op de pantoffel. De inzet gingruim naast, maar Feyenoord was gewaarschuwd. De Rotterdammers lietenSparta Praag veel te dicht bij het eigen doel komen. Twee minuten laterwas het dan ook raak: Sparta Praag combineerde dwars door het centrumheen. Via een kluts met Van Gastel en Van Gobbel rolde precies voor devoeten van de helemaal vrijstaande Hartig: 1-0.

In de 29e minuut kwam Feyenoord voor het eerst in het strafschopgebiedvan Sparta Praag, hetgeen tot twee keer toe een corner opleverde. Bijde tweede hoekschop zweefde een mistrap van Kalou bijna in het doel,echter doelman Cech bokste bekwaam de bal uit de doelmond. Aan deandere kant moest Zoetebier in actie komen op een inzet van Kincl. Eenafstandsschot van Patrick Paauwe kreeg keeper Cech niet klemvast.
In de 36e minuut trok Van Gobbel aan de noodrem na een slippertje vanFerry de Haan. Het leverde Van Gobbel een tweede gele kaart op enSparta Praag een tweede treffer vanaf de strafschopstip door Labant:2-0. Dat Zoetebier de bal nog aanraakte deed daar weinig aan af.

Een schot vanaf de rand 16 meter van Novotny werd door Edwin Zoetbiertot corner getikt. De corner liep op niets uit. Anderhalve minuut laterkwam Kincl een voet te kort om van dichtbij de bal achter Zoetebier tetikken. Feyenoord kwam geheel de eerste helft aanvallend niet ofnauwelijks in het hoofdstuk voor. In de laatste minuut van de eerstehelft mocht Van Hooijdonk nog een vrije trap nemen. Het balletje gingbreed op Van Gastel, die ruim over de rechter kruising ging.

Feyenoord kwam ongewijzigd uit de kleedkamers voor de tweede helft. Detien van Feyenoord beenden de elf van Sparta Praag de eerste minutenmakkelijk bij, maar tot doelrijpe kansen kwam het collectief van Bertvan Marwijk niet. Sparta Praag kreeg een vrije trap in de 53e minuut,maar van grote afstand zag Zoetebier de bal al aankomen. In de 57eminuut kwam Emerton diep op, maar na een harde voorzet was er niemanddie het verhaal een goed vervolg kon geven.
In de 64e minuut bracht Tomasson door de verdediging van Sparta Praag.In het strafschopgebied raakte hij de macht over de bal kwijt na eenforse interceptie van een van de verdedigers. Het siert de Deen dat hijniet opzichtig voor de strafschop ging, maar nu leverde het helaassowieso niets op. Vijf minuten later trok H?sek Tomasson wel onderuitbinnen de zestien, maar scheidsrechter Stuchlick wuifde de overtredingweg.

Aan de andere kant viel de treffer wel: Kincl liep uit de rug van Ferryde Haan weg en liet Zoetebier kansloos: 3-0. Nog geen twee minutenlater knalde Michalik de bal hard en zeker achter Zoetebier: 4-0. Detreffer ontstond uit een ingooi die verlengd werd.

Tien minuten voor tijd wisselde Bert van Marwijk Jean Paul van Gastelvoor Leonardo. Trainer Rebik van Sparta Praag wisselde doelpuntenmakerMichalik voor Zelenka. Holub en Papousek kwamen in het veld voor Hartigen Sinonko.
Aan de tweede helft werden twee extra minuten toegevoegd.

Feyenoord was in Praag kansloos en onmachtig. De verdediging sputterdeen flaterde. Op het middenveld was Sparta Praag oppermachtig. Feyenoordmaakte een nonchalante indruk, leed heel veel balverlies en wascentraal in de defensie uiterst kwetsbaar. Aanvallend waren Tomasson enVan Hooijdonk onzichtbaar. Een onge?nspireerde Kalou was niet hetbreekijzer aan de rechterkant dat Feyenoord zo hard nodig had. De 4-0nederlaag drukt zwaar op het vervolg van Feyenoord in de ChampionsLeague; Feyenoord moet nu winnen van de Europees club kampioen, BayernM?nchen, op 10 oktober in de eigen Kuip. Organisatorisch zal er dan eenbeter Feyenoord aan de aftrap moeten staan, want vandaag leek hetnergens op. Dat Feyenoord bijna een uur met 10 man moest voetballen isnatuurlijk nooit een excuus voor deze afstraffing van Sparta Praag. Deeerste gele kaart van Van Gobbel was totaal onnodig en drukte dus zwaarop het wedstrijdverloop. Van Gobbel is er zeker tegen Bayern niet meerbij. Hopelijk krijgt Kees van Wonderen geen tegenslag in zijngenezingsproces. Zijn overzicht en rust heeft dit Feyenoord hard nodigzodra deze Feyenoordverdediging onder druk komt te staan.

Bert van Marwijk direct na afloop: “Ik denk niet dat dit iets te makenheeft met enige vorm van tactiek. Zij waren veel feller en wisten onsdaar absoluut geen raad mee. We hebben drie doelpunten heelamateuristisch weggegeven. Als je op de niveau wilt presteren moetiedereen bovengemiddeld spelen. Dat was vandaag zeker niet het geval.Toen de 3-0 viel was het over. Wij zijn afgebluft, we zijn opagressiviteit afgetroefd.”

Door de dramatische verliespartij is Feyenoord voorlopig laatste inPoule H met ??n punt uit twee wedstrijden. Sparta Praag (+4) gaat nuaan kop met vier punten uit twee wedstrijden gevolgd door Bayern, metevenveel punten maar twee doelpunten minder. Spartak Moskou staat derdemet een beter doelsaldo (-2) dan Feyenoord (-4).


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1