vrijdag 29 mei 2020
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Zat
18
Apr ’09

20:45 uur

Competitie wedstrijd

Stadion: De Kuip

  45.000 toeschouwers.

Feyenoord

1

0

FC Twente

 
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

Basisopstelling

Sander Boschker
Douglas
Peter Wisgerhof
Slobodan Rajkovic
Edson Braafheid
Wout Brama
Kenneth Perez
Cheikh Tioté
Marko Arnautovic
Blaise N’Kufo
Eljero Elia

Wisselspelers

Nikolaj Mikhailov
Romano Denneboom
Jeroen Heubach
Youssouf Hersi
Niels Wellenberg
Theo Janssen
Dario Vujicevic

Wissels

Romano DenneboomMarko Arnautovic(69)
Theo JanssenWout Brama(81)

Gele Kaarten

Douglas(33)
Kenneth Perez(66)
Cheikh Tioté(72)

Rode Kaarten

Douglas(76)
Cheikh Tioté(85_

Doelpuntenmakers

 Roy Makaay (pen) (77)
Geen

Wedstrijdverslag

Feyenoord is zaterdag dankzij een sensationele1-0 overwinning op FC Twente gestegen naar de achtste plaats in decompetitie, een plek die recht geeft op een plaats in de play-offs omEuropees voetbal. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel een kwartiervoor tijd uit een strafschop van Roy Makaay. Deze was het gevolg vaneen overtreding van Douglas op Diego Biseswar, wat Douglas zijn tweedegele kaart opleverde. In de slotfase stuurde scheidsrechter ReinoldWiedemeijer ook Cheik Tiote en Giovanni van Bronckhorst met twee keergeel van het veld. Andwelé Slory moest zich na ruim een halfuur spelenlaten vervangen wegens een blessure.

Tijdens hettraditionele perspraatje dat afgelopen vrijdag met trainer LeonVlemmings werd gehouden, was een van de thema’s die ter sprake kwam hoeKenneth Perez een dag later bespeeld zou moeten worden. Normaalgesproken lag het in de lijn der verwachting dat Leroy Fer alsmandekker op de aanvallende middenvelder zou spelen, maar wegens eenschorsing van Fer kon dit plan al bij voorbaat in de prullenbak.

Toevalof niet: juist Perez bleek zaterdag in de eerste helft de gevaarlijksteman bij de bezoekers. Niet eens zozeer vanwege zijn positiespel ofindividuele acties, maar vooral dankzij de dode spelmomenten waaroverhij zich ontfermde.

Vrijwel elke hoekschop of vrije trap diedoor de Deen werd genomen, leverde gevaar op. Zo zag Henk Timmer nabijna een halfuur een hoekschop van Perez net voor zijn vuistendoorgekopt worden, waarna de bal achter de doelman nog maar niptopgeruimd kon worden. Krap tien minuten eerder had Perez een vrije trapvanaf de linkerkant uiteen zien spatten op de lat.

Die vrijetrap was het gevolg van een overtreding van Kelvin Leerdam op EljeroElia, die met geel werd bestraft. De jonge verdediger had de nodigemoeite met de snelheid van zijn directe tegenstander, die al na drieminuten door mocht op het doel van Timmer maar zijn schot gestopt zagworden.

Vijf minuten voor rust kwam Elia andermaal dichtbijeen treffer, toen hij in een sprintduel met Dwight Tiendalli, die nadik een halfuur in de ploeg kwam in plaats van de geblesseerde AndweléSlory, op het doel van Feyenoord afging. De aanvaller van Twente kapteen draaide tot hij tot een schot kwam, dat met een uiterstekrachtsinspanning geblokt kon worden door Tiendalli. In de tussentijdhad Blaise Nkufo de grootste mogelijkheid van de eerste helft gemist,toen hij plots voor het doel van Timmer opdook en de bal in allevrijheid over kopte.

Feyenoord kwam gedurende de eerste helftniet veel verder dan plaagstootjes. Roy Makaay schoot in deopeningsfase over op aangeven van Slory, terwijl Tomasson op slag vanrust geen kracht kon geven aan een schot vanaf een meter of achttien.

Pastien minuten na rust maakte Feyenoord voor het eerst echt aanspraak opeen treffer. Giovanni van Bronckhorst profiteerde handig van eenmislukte buitenspelval bij de bezoekers en vond direct Tomasson rechtvoor het doel. De Deen werd daar tijdig bijgehaald door een verdediger,waardoor het niet tot een gevaarlijk schot kwam. Drie minuten eerderhad André Bahia al een kopbal uit een hoekschop op de lijn gered zienworden door Sander Boschker.

Het was het startschot voor eenenerverende fase in de wedstrijd, waarin Feyenoord dankzij veel strijden inzet langzaam maar zeker wat meer grip op de tegenstander kreeg.Omdat de scheidsrechter bovendien steeds wispelturiger begon tefluiten, liepen de emoties op en om het veld langzaam maar zeker op,met een handvol gele kaarten tot gevolg.

Twente-verdedigerDouglas kreeg in die fase zelfs zijn tweede gele kaart, nadat hij DiegoBiseswar in het zestienmetergebied onderuit haalde. Een strafschop voorFeyenoord was het logische gevolg en deze uitgelezen kans werd met tweehanden aangegrepen door Makaay, die Boschker de verkeerde hoekinstuurde.

FC Twente gooide in de slotfase alle middelen in destrijd om tenminste tot een gelijkspel te komen, maar moest degeldingsdrift met een tweede rode kaart bekopen. Cheikh Tiote moestkort voor tijd met een tweede gele kaart van het veld. In deblessuretijd kreeg Van Bronckhorst eveneens zijn tweede geel, waardoorFeyenoord in de slotfase met tien tegen negen de zwaarbevochtenoverwinning veilig stelde.

Feyenoord – FC Twente 1-0


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1