woensdag 30 september 2020
|     Rotterdam  

Wedstrijddetails

Zon
03
Mrt ’02

14:30 uur

Competitie wedstrijd

Stadion: aRENa

  45.575 toeschouwers.

Ajax

1

1

Feyenoord

 
Scheidsrechter: Dick Jol

Basisopstelling

Fred Grim
Andre Bergdolmo
Christian Chivu
Scherer Andrade Maxwell
Hatem Trabelsi
Jan van Halst
John O’Brien
Nikos Machlas
Andy van der Meyde
Sousa Campos Wamberto
Steven Pienaar
Edwin Zoetebier
Kees van Wonderen
Thomas Rzasa
Brett Emerton
Paul Bosvelt
Shinji Ono
Patrick Paauwe
Bonaventura Kalou
Pierre van Hooijdonk
Jon Dahl Tomasson
Robin van Persie

Wisselspelers

Joey Didulica
Tim de Cler
Tomas Galasek
Richard Knopper
Abubakari Yakubu
Zlatan Ibrahimovic
Pius Ikedia
Henk Timmer
Mauricio Aros
Glenn Loovens
Igor Korneev
Ebi Smolarek
de Vitor Santiago Leonardo
Johan Elmander

Wissels

Z Ibrahimovic S Pienaar (66)
A Yakubu S Wamberto (66)
P Ikedia S Maxwell (81)
de Vitor Santiago LeonardoBonaventura Kalou (64)

Gele Kaarten

Hatem Trabelsi (28)
Christian Chivu (48)
Andre Bergdolmo (74)
Shinji Ono (23)
Thomas Rzasa (24)

Rode Kaarten

Geen
Geen

Doelpuntenmakers

Andre Bergdolmo (pen)(85)
 de Vitor Santiago Leonardo (79)

Wedstrijdverslag

?We zijn hier om te winnen,? zo zei Bert van Marwijk een half uur voorde aftrap van het altijd beladen duel tussen aartsrivalen Ajax enFeyenoord. Wat dat betreft gaf Feyenoord E1 het goede voorbeeld. Zijtraden in de voorwedstrijd aan tegen Ajax E1 en wonnen met 0-1.
De aanvallende intentie van de trainer van Feyenoord bleek ook uit zijnopstelling; voor het eerst trad de Rotterdamse formatie aan met VanHooijdonk, Kalou, Ono, Tomasson ?n Van Persie als meest aanvallendepionnen. Over het meespelen van Patrick Paauwe bestond tot kort voorhet begin van de wedstrijd grote onduidelijkheid. De centraleverdediger heeft last van een gezwollen knie. Paauwe begon gewoon aande klassieker.

De eerste aanval van de wedstrijd kwam van de zijde van de thuisploeg;Machlas besloot met een schot van grote afstand in de handen vanZoetebier. In diezelfde minuut kopte Van der Meyde ruim over.
In de 6e minuut werd Paul Bosvelt neergelegd door Van Halst vlakvoordat deze het zestienmetergebied kon inlopen. Jol floot voor eenovertreding, maar hield de kaart op zak. Van Hooijdonk schoot de vrijetrap in de muur. Even later brak Tomasson op aangeven van Ono door oplinks. Na twee kapbewegingen schoot de Deen. Helaas tegen een ajaciedaan.
In de 14e minuut ontsnapte Feyenoord aan een vroege achterstand.Machlas brak door op rechts en gaf de bal voor op Wamberto, die voorhet lege doel op de bal stapte. Een minuut later kopte Machlas op delat, waarna de bal overging. Aan de overzijde gaf Emerton de balloepzuiver voor op Van Hooijdonk. ?Pi-Air? kopte de bal op de vuistenvan Grim. Nog geen twintig seconden later zette Ono Van Persie in eengoede positie, maar de jongeling liet het kaas van het brood eten doorVan Halst.
Ono en Rzasa liepen beide tegen een onnodige gele kaart op. Na 25minuten spel schoot Emerton net over de lat van Grim. Pierre vanHooijdonk leek zich te blesseren na een botsing met Trabelsi, maar naenige verzorging kon Feyenoords doelpuntenmachine toch verder spelen.Diezelfde Trabelsi had enige ogenblikken daarvoor de gele kaartgekregen vanwege een harde charge op Van Persie.
Nadat een aanval van de Amsterdammers in het strafschopgebied vanFeyenoord werd onderschept, kon Feyenoord via Tomasson en Emertonbouwen aan een nieuwe aanval. Uiteindelijk kon Emerton geen vrijemedespeler vinden en besloot met een schot met links in de handen vanGrim. In de 42e minuut lag balverlies van Ono ten grondslag aan eenuitbraak van Van der Meyde. De aanval eindigde in de handen van EdwinZoetebier. Een minuut later redde Zoetbier Feyenoord door in een??n-tegen-??n situatie met de plots vrijstaande Wamberto de meestkoelbloedige te blijven.
In de twee minuten extra tijd die Jol bij de eerste helft trok, kreegFeyenoord een hoeksschop te nemen. Van Hooijdonk kopte uit de trap vanEmerton naast. Niet veel later floot Jol voor de rust. De eerste helftwas spannend en vrij aanvallend. Maar waarschijnlijk niet zoals VanMarwijk voor ogen had. Ajax was gevaarlijker voor het Feyenoord-doeldan andersom.

Na rust kwamen beide elftallen ongewijzigd uit de kleedkamers. Al vroegin de tweede helft ontving Chivu een gele kaart vanwege een overtredingop Ono. Zoetebier pakte in tweede instantie een afstandsschot vanMachlas klemvast. Aan de andere kant kopte Tomasson over uit eenvoorzet van Emerton. Kalou, Bosvelt en Emerton combineerden door deAjax-verdediging, maar Van Halst verijdelde het laatste schot. Na 61minuten spelen ontsnapte Feyenoord na een slippertje van Zoetebier:Wamberto kopte op de paal.

In de 64e minuut bracht Van Marwijk vers bloed in zijn team door eentegenvallende Kalou te wisselen voor Leonardo I. Ronald Koemand brachtIbrahimovic en Yakubu in voor Pienaar en Wamberto. Een vrije trap vanVan Hooijdonk kwam niet verder dan wat hoofden in de Ajax-muur.
Andr? Bergdolmo legde Rzasa neer en ontving daarvoor de gele kaart vanDick Jol. De vrije trap werd genomen door Van Hooijdonk. Het geenuiteindelijk resulteerde in een hoekschop. Paauwe probeerde het vanheel ver en schoot naast.
Feyenoord komt in de 78e minuut op een 0-1 voorsprong. Leonardo krijgtde bal op rechts aangespeeld en begint dan aan een run door deAjax-defensie. De verguisde Braziliaan schoot via Chivu de bal in delinkeronderhoek, waarop de uitzinnige Leo I direct naar de bank vanFeyenoord sprint om in de armen van Bert van Marwijk te eindigen.

Aan de andere kant mist Ibrahimovic voor open doel. In de 85e minuutkrijgt Ajax een zeer onterechte penalty toegewezen door Dick Jol, dieeven eerder al claim van Ajax wegwuifde. Eerst redt Zoetebier opgeweldige wijze een schot van Chivu, maar hij heeft de bal nietklemvast. Zoetebier probeert vervolgens de bal weg te schoppen, enMachlas veinst dat hij wordt gehaakt. Jol trapt in het toneelstuk:penalty voor Ajax, doelpunt Bergdolmo: 1-1.
In de 90e minuut krijgt Van Hooijdonk een voor hem uitgelezenmogelijkheid om te scoren: een vrije trap net buiten de zestien. DeFeyenoord-spits schiet wederom in de muur.

Feyenoord verliest in de race om het kampioenschap twee punten van Ajaxen Dick Jol, want hoe groot de druk van Ajax op het laatste ook was, deonterechte strafschop was een wel zeer onbevredigend einde van eenwedstrijd die Feyenoord ten koste van alles wilde winnen. Al vrij snelbleek echter dat de winst pakken in de Arena een ?hell-of-a-job? zouworden, immers Ajax wist goed het spel van Feyenoord te ontregelen. DeAmsterdammers kregen de betere kansen, maar Feyenoord hield kranigstand. Twaalf minuten voor tijd scoorde Leonardo I dan toch deopeningstreffer voor Feyenoord. Helaas konden de Rotterdammers ook indit duel niet lang genieten van de verse voorsprong. Dat had maar deelsmet de Amsterdamse druk te maken…

?Het was gewoon een schandalige penalty,? aldus Van Marwijk direct naafloop die wel vrede kon hebben met het gelijke spel. ?We hebben deeerste helft natuurlijk niet goed gespeeld. We konden moeilijk de balvasthouden, omdat we met name voorin aan de rechterkant te vaakbalverlies leden en we hadden ook veel problemen aan de linkerkant metThomasz Rzasa. Ik heb daarop in de rust bewust Aros laten warmlopen engeprobeerd de zaak recht te zetten om het vervolgens even aan te kijkenin de tweede helft. Uiteindelijk heb ik Rzasa laten staan omdat hijsneller is dan Aros en dat hadden we nodig om Van der Meyde in bedwangte houden en we hebben de aanvoer naar hem beter afgeknepen waardoorRzasa niet meer in de problemen is geweest. De tweede helft hebben weook beter gespeeld.?
?De eerste helft was voor Ajax, de tweede voor ons, en dus is deuitslag wel terecht. Het is alleen bitter als je hier uit in deeindfase door zo?n goal, zo?n penalty, twee punten verliest.?

Edwin Zoetebier: ?Machlas ging een meter voor mij al liggen. Ik weetwel dat de actie waarbij Andy van der Meyde geen strafschop kreegmeetelt, maar er is hier juist geen sprake van een optelsom. Want inbeide gevallen was het gewoon geen penalty. En twee keer niet = gewoonniet,? concludeerde Zoetebier.

Aan Ajax-zijde was men uiteraard milder in het oordeel. ?Nikos maaktgewoon slim gebruik van de situatie,? meende Ronald Koeman. ?AlsZoetebier geen sliding maakt en gewoon blijft staan, is er niets aan dehand. Okay, het is een gezochte strafschop, maar het gelijkspel is meerdan verdiend. Eigenlijk hebben we nog te weinig gekregen.?

In Eindhoven zal men nog het meest gelukkig zijn met de Randstedelijkepuntendeling. Waar de Eindhovennaren eerder deze competitie nog op eenonoverbrugbaar lijkende afstand van de top stonden, heeft de ploeg vanEric Gerets, die vandaag niet in actie kwam, inmiddels de Rotterdammersop punten bijgehaald. Beide clubs hebben nu 46 punten uit 24 duels,waarbij Feyenoord nogwel een beter doelsaldo heeft. Ajax heeft 5 puntenvoorsprong op beide traditionele concurrenten, maar ook ??n wedstrijdmeer gespeeld. daarbij staat SC Heerenveen ook nog hoog op deranglijst. De Friezen hebben 42 punten uit 23 wedstrijden.

Arbiter Dick Jol heeft vanavond in het tv-programma TROS SportEredivisie ruiterlijk toegegeven Ajax onterecht een penalty te hebbentoegekend afgelopen middag.

?Ik was er vanuit mijn positie 100% zeker van dat het een overtredingwas. Geen moment van twijfel. Ook niet na afloop van de wedstrijd.Totdat ik vanavond thuis de samenvatting op Studio Sport zag met hetcamera-shot van achter het doel. Ik heb het moment nog beeldje voorbeeldje terug gekeken en ik zat er naast. Het had gewoon een achterbalmoeten zijn,? aldus Jol. ?Ik begrijp de reactie van Zoetebier, detevredenheid bij Ronald Koeman en Machlas en de zuurheid van VanMarwijk.?


FR-Fanatic.nl © 2005 - 2016 All Rights Reserved | Dank aan: Feyenoord Headliner & Feyenoord Headlinez & Feyenoord Nieuwsbreak | Bronnen | Version 5.1